Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologické a plně automatické kotle na pelety představují moderní vytápění

Ekologické a plně automatické kotle na pelety ATMOS jsou konstruovány pro dokonalé spalování a vysokou účinnost.

Automatické kotle na pelety dnes přestavují moderní způsob vytápění domů. Kotle na topení peletami s hořákem na pelety ATMOS A25 nebo ATMOS A45 mají hodně společného s topením zemním plynem nebo topným olejem. Hořáky se standardně dodávají s automatickým zapalováním paliva, které zajišťuje komfort topení a minimální obsluhu. Sestava kotle s hořákem na pelety, externím dopravníkem a zásobníkem paliva pracuje v průběhu provozu zcela automaticky a je řízena elektronickou regulací, za pomoci snímače plamene (fotocely) a dalších senzorů. V hořáku dochází k automatickému dávkování paliva a spalovacího vzduchu tak, aby všechny spalitelné látky shořely s co nejvyšší účinností a šetrně k životnímu prostředí. Rozdíl oproti zemnímu plynu je jen ten, že při spalování dřevních pelet vzniká určité množství popela, které musíme z hořáku a kotle jednou za týden až jednou za měsíc odstranit. V kotlích s hořáky ATMOS by se mělo topit pouze kvalitními dřevními peletami o průměru 6 až 8 mm. Velikost zásobníku na pelety volíme dle doplňování paliva např. jednou za týden (zásobník o objemu 500 1) nebo jednou za sezónu (zásobník o objemu 11 m3) při tepelných ztrátách objektu cca 25 kW.

Mezi kotlem s hořákem na pelety a zásobníkem je vždy dopravník, který dávkuje palivo do hořáku. Délce dopravníku věnujeme vždy zvýšenou pozornost, neboť ovlivňuje optimální uspořádání v kotelně a snadné čištění hořáku. U zplynovacích kotlů, kdy je hořák zabudován ve vrchních dvířkách, volíme délku dopravníku minimálně 2 metry. Automatické kotle na pelety ATMOS mají dopravníky, které se standardně vyrábějí v délkách 1,5, 2 a 2,5 m. Při větší vzdálenosti mezi kotlem a zásobníkem je možné použít atypické dopravníky o délkách 3, 4 a 5 m.


Automatický kotel na pelety

Zplynovací kotel na dřevo

Automatické kotle na pelety ATMOS – vysoce účinné a přitom ekologicky šetrné

Speciální automatické kotle na pelety ATMOS jsou konstruovány k dosažení vysoké účinnosti přes 90 % a ekologicky šetrného spalování podle normy ČSN EN 303-5 třetí a vyšší třídy. U speciálních kotlů řady DxxP je možné hořák na pelety zabudovat z levé nebo z pravé strany podle situace v kotelně. Kotle jsou vybaveny velkým popelníkem, který postačí vybírat jednou za 14 dní až jednou za měsíc. Pro zvýšení komfortu zákazníka lze vybavit kotel automatickým odpopelněním s přídavným popelníkem 28,68 anebo 135 1. Tyto kotle se vyrábějí v provedení čistě na pelety (D14P, D21P a D25P) nebo v provedení, kde je možné v případě nouze topit i kusovým dřevem (D15P, D2OP, D3OP a D45P).

V případě, že chcete topit peletami a plnohodnotně kusovým dřevem, je ideální vybírat automatické kotle z řad DC15EP, DC18SP, DC25SP a DC32SP, které umožňují zplynování dřeva a spalování pelet s vysokou účinností. Automatické kotle na pelety i na kusové dřevo jsou konstruovány jako tříkomorové, kde vrchní dvě komory slouží pro spalování dřeva na principu zplynování a třetí, spodní komora má trvale zabudovaný hořák pro spalování pelet. Kotle umožňují automatické spuštění hořáku na pelety po dohoření dřeva.


Zplynovací kotel na DŘEVO, UHLÍ a PELETY

Zplynovací kotel na UHLÍ a DŘEVO

Kotle na pelety ATMOS jsou konstruovány pro dokonalé spalování

Pro zákazníky, kterým nevadí vyjímat hořák z vrchních dvířek kotle při topení dřevem, je nabízena varianta zplynovací kotel ATMOS se zabudovaným hořákem ve vrchních dvířkách. Hořák je možné zabudovat do jakéhokoliv kotle s odtahovým ventilátorem do výkonu 40 kW. Kvalitní automatické kotle na pelety i na dřevo a další informace najdete na www.atmos.cz.


ATMOS, JAROSLAV CANKAŘ a SYN
logo ATMOS, JAROSLAV CANKAŘ a SYN

Teplovodní zplynovací kotle na dřevo a uhlí, od výkonu 15 až 100 KW, automatické kotle na pelety. Kotle jsou oceněny známkou EKOLOGICKY ŠETRNÝ VÝROBEK. Akumulace tepla. Ekonomika provozu.