Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dakon – tradiční výrobce kotlů na tuhá paliva

Dlouholetá tradice, velmi dobré zkušenosti a vyzkoušená kvalita přispěly bezesporu k tomu, že tradiční české kotle Dakon jsou stále oblíbenou značkou na trhu vytápěcí techniky.

Tradiční česká značka

Značka Dakon slaví letos již úctyhodných 64 let na trhu a stala se postupem doby největším výrobcem kotlů v České republice. Se značkou Dakon se však setkávají i zákazníci za hranicemi naší republiky. Přibližně 70 % produkce míří z Krnova nebo z Města Albrechtice především do zemí střední a východní Evropy.

V roce 2003 získal majoritní podíl firmy největší evropský topenářský koncern – skupina Bosch. Důležité je, že i pod vedením společnosti Bosch zůstává Dakon ryze českým výrobkem vyráběným na našem území. Od loňského roku může značka Dakon využívat licenci na používání označení „Český výrobek“ na všechny typy kotlů na tuhá paliva a elektrokotle. Díky spojenectví se skupinou Bosch získal Dakon přístup k novým technologiím, novým trhům, inovacím i investicím. Propojením těchto výhod a tradiční české značky se krnovský závod stal evropským vývojovým centrem skupiny Bosch pro kotle na pevná paliva.

V loňském roce zaznamenala značka růst výroby o přibližně 15 procent. Dařilo se především na exportních trzích, zejména ve střední a východní Evropě, úspěchy značka zaznamenala i na náročných trzích v Německu, Francii nebo Rakousku.

Kvalita, inovace, jednoduchost

Úspěch značky je dán mimo jiné výtečnou prací vlastních vývojářů, kteří do tradičního základu citlivě zapracovávají nezbytné novinky dané evropskými předpisy. A nesmíme zapomenout ani na práci ostatních týmů podílejících se na samotné kvalitní výrobě kotlů. Za poslední tři roky Dakon inovoval asi 75 procent veškeré produkce. Intenzivně se pracuje i na ostatních výrobcích tak, aby obstály na náročném trhu a přinesly lepší parametry, vyšší komfort obsluhy a aby vyhověly ekologickým předpisům.

V současné době se značka připravuje na nové přísnější emisní limity platné od roku 2014. Dakon tak bude moci i po tomto datu nabízet tradiční kotle s řadou vylepšení, které předpisy vyžadují. Některé typy výrobků uvedl Dakon na trh již nyní. Například kotle DOR F již nyní splňují přísné limity emisní třídy 3 platné od roku 2014. V polovině roku uvede Dakon na trh nový automatický kotel na pevná paliva – na hnědé i černé uhlí a na peletky. Kromě klasických kotlů navíc Dakon nabízí i kotle KP Pyro na pyrolytické spalování dřeva, které rovněž už nyní splňují přísnější emisní limity.

Velkou předností kotlů Dakon je jejich jednoduchá konstrukce. Značka dodržuje mimo jiné stejné připojovací rozměry, takže výměna starších kotlů za nové je velmi jednoduchá a rychlá. Stejně jednoduchá je jejich údržba i obsluha a zvyšující se komfort jako třeba automatické přikládání. Dakon se drží hesla snadné dostupnosti, a proto uvádí na trh rozumná, spolehlivá a kvalitní zařízení za přiměřenou cenu.

Kompletní informace o výrobcích značky Dakon najdete na www.dakon.cz.

 
 
Reklama