Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Olomoucký kraj očekává v první výzvě kotlíkové dotace velký zájem

Kotlíkovou dotaci vyhlašuje Olomoucký kraj poprvé. Hejtmanství občanům rozdělí přes 166 milionů korun. Žádosti od 22. února 2016.

„Jsem rád, že kraj může kotlíkové dotace poprvé vyhlásit a nabídnout občanům možnost přejít na ekologičtější a k životnímu prostředí šetrnější způsob vytápění domácností. Náš region se opakovaně potýká s nepříznivou smogovou situací. Výměna starých kotlů za nové zdroje tepla, které musí podle pravidel splňovat přísné ekologické normy, tak určitě přispěje ke zlepšení ovzduší. Navíc modernější způsob vytápění sníží i energetickou náročnost rodinného domu,“ říká hejtman Jiří Rozbořil.

Pro žadatele jsou proto připraveny také informační semináře ve 13 městech

Olomoucký kraj očekává v první výzvě kotlíkové dotace velký zájem. Pro žadatele jsou proto připraveny také informační semináře ve třinácti městech regionu. Konkrétně v Hranicích, Konici, Jeseníku, Zábřehu, Litovli, Prostějově, Šumperku, Šternberku, Lipníku nad Bečvou, Javorníku, Mohelnici, Přerově a v Uničově. Harmonogram seminářů najdete v příloze tiskové zprávy.

„Na seminářích seznámí pracovníci krajského úřadu občany s dotačním programem, veškerými podmínkami programu, bude prezentována žádost a způsob jejího vyplnění i další potřebné informace. Dostane se také na individuální dotazy a konzultace. Harmonogram seminářů je už ode dneška zveřejněn na webu kraje a počítáme s velkým tématem kotlíkové dotace rovněž v lednovém krajském měsíčníku,“ doplňuje hejtman Rozbořil.

Podání žádosti

  • Papírovou žádost o dotaci bude možné podat od 22. února do 13. května 2016 osobně na podatelně Krajského úřadu Olomouckého kraje, na detašovaných pracovištích v Šumperku a Jeseníku,
  • přes datovou schránku,
  • e-mailovou formou se zaručeným elektronickým podpisem,
  • poslat poštou.

Kotlíková dotace v Olomouckém kraji na ČT 24

"Zájem určitě bude", řekl pro ČT 24 Vladimír Stupavský, specialista na bioenergetiku TZB-info a pokračoval: je to poprvé, co mají české domácnosti možnost čerpat kotlíkové dotace plošně ve všech krajích. Dotace kraje spouštějí na přelomu ledna a února 2016 a Olomoucký kraj není výjimkou."
Redakce ČT 24: Jak je administrativně náročné o dotaci na výměnu požádat?
V. Stupavský: "Nějakou adminitrativu musí žadatelé očekávat, přeci jen jsou to evropské dotace. Ale ve srovnání například se zelenou úsporám - tam byla administrativa výrazně větší. Tady jde především o dobré zdokumentování starého kotle, výběr nového ze seznamu dotovaných kotlů a výběr topenáře, který má profesní kvalifikaci pro montáž. V dotovaných zdrojích jsou kotle na biomasu, plyn i na uhlí. Porftolio kotlů je nyní skutečně veliké, je možno vybírat z několika stovek zařízení, které splňují paramentry tzv. ekodesignu. "

Pokračování komentáře ke kotlíkovým dotacím v krajích.


ČT 24, 7.1.2015
 
 
Reklama