Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Karlovarský kraj chce vyhlásit další kolo dotací na výměnu kotlů

S ministerstvem životního prostředí vyjednal navýšení původní přidělené částky o sedm milionů korun, které v rozpočtu programu chyběly pro uspokojení všech žadatelů o výměnu zdrojů tepla.

Druhé kolo výzvy se otevře zřejmě v březnu, nebo dubnu, řekla ČTK hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumeztová (ANO).

"O kotlíkové dotace je obrovský zájem. Žádosti jsme obdrželi v částce 71 milionů korun a mohli jsme vyhovět žadatelům pouze v částce 64 milionů. Takže Karlovarský kraj je velmi rád, že se s ministerstvem životního prostředí podařilo dojednat navýšení částky o sedm milionů korun. A věřím, že se nám to podaří i v budoucích letech," řekla Vildumetzová.

V rámci druhého kola výzvy budou moci lidé požádat o příspěvek na výměnu stávajících zdrojů tepla za kotle na biomasu nebo tepelná čerpadla. Žádosti budou osobně podávat na podatelně krajského úřadu, aby bylo možné jednoznačně určitě pořadí žadatelů. V průběhu následujících let chce kraj v rámci dotací na výměnu kotlů rozdělit až 120 milionů korun.

Celkem na kraj v prvním kole výzvy dorazilo 625 žádostí. Z nich bylo již 548 schváleno k financování, 56 zařazeno do zásobníku, z něhož byla dotace nabídnuta 47 dalším, a 21 jich bylo pro nesplnění podmínek zamítnuto. Peníze získalo již více než 400 žadatelů, kterým bylo vyplaceno 47 milionů korun. V současné době provádí kraj zhodnocení závěrečných zpráv o realizaci výměny kotlů a proplácení částek konečným uživatelům.

 
 
Reklama