Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O dotace na kotle se bude ve Zlínském kraji žádat elektronicky

O dotace na výměnu kotlů ve Zlínském kraji se bude žádat elektronicky. V minulé výzvě byl o dotace v kraji stejně jako v jiných částech republiky velký zájem, lidé kvůli žádostí stáli ve frontách.

Kraj chce přijímání žádostí zjednodušit, připravuje elektronický formulář, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Renata Janečková. Kraj chce na jaře rozdělit 30 milionů korun, které zbyly z prvního kola výzvy, které se uskutečnilo na začátku loňského roku.

Chcete další informace ke Kotlíkovým dotacím?

"Předpokládaný termín přijímání žádostí je v polovině března, ještě se však bude upřesňovat," uvedla Janečková. Peníze však budou určené jen na obnovitelné zdroje, tedy kotle na biomasu a peletky a tepelná čerpadla.

Na podzim by pak v druhém kole mělo být v kraji rozděleno na výměnu starých kotlů za nové 150 milionů korun. V prvním kole se rozdělilo 148 milionů korun, uspělo 1245 žádostí, kraj už podle Janečkové přijal od lidí všechna vyúčtování.

Do roku 2020 by se v kraji i republice měly uskutečnit tři etapy rozdělování dotací na výměnu kotlů. V kraji by mělo být rozděleno dohromady asi 450 milionů korun. V republice byly v první vlně určeny na výměnu kotlů tři miliardy korun z evropských peněz. Do roku 2020 by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100.000 kotlů. Měla by tak být nahrazena až jedna třetina nejvíce znečišťujících kotlů v zemi.

 
 
Reklama