Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Infotherma 2016 - smysluplné využití dotací

Výstaviště Černá louka v Ostravě do posledního metru zaplnilo 360 domácích i zahraničních vystavovatelů. Již po třiadvacáté se zde koná mezinárodní výstava Infotherma zaměřená na vytápění, úspory energie a smysluplné využití obnovitelných zdrojů. Letošní ročník je ve znamení kotlíkových dotací. Akce probíhá pod záštitou MŽP, MPO a MZe.

„Návštěvníci v loňské anketě uvedli, že očekávají špičkové novinky a služby pro tepelnou pohodu a pro moderní a zdravé bydlení. Ale pravdu má rozhodně i Ing. Kostelný jednatel pořadatelské Agentury Inforpres, že druhý, praktický a prozaičtější názor mají návštěvníci výstavy. Ti chtějí také moderní vytápění ve zdravém prostředí, ale při tom je nemalou měrou zajímají pořizovací náklady a kolik bude stát provoz těchto zařízení. Jsou ochotni i něco slevit z komfortu obsluhy, ale chtějí mít jistotu, že na takovéto vytápění budou mít,“ uvedla Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., moderátorka zahajovací tiskové konference a doplnila: „Možná právě tímto realistickým pohledem se odlišuje Infotherma od ostatních výstav v oboru v ČR, a možná právě tento realistický pohled přináší pro vystavovatele překvapivý počet zde uzavřených obchodů a tolik atraktivní renomé výstavy."

Dagmar Kopačková, ředitelka portálu TZB-info Foto: Infotherma
Dagmar Kopačková, ředitelka portálu TZB-info. Foto: Infotherma

Pro rok 2016 se sice počítá s pomalejším, přesto ale slušným růstem české ekonomiky o 2,5 %. Samozřejmě v této souvislosti nelze nezmínit svým rozsahem unikátní a právě začínající projekt Kotlíkové dotace. Infotherma chce vyhovět lidem, proto nabídla zdarma plochu pro poradenské středisko, kde je možno rovnou vyplnit žádosti, ale všimněte si, že je až na konci výstaviště. Jako signál, že je třeba o řešení přemýšlet, vybírat z vhodných variant, prohlédnout si možnosti a až jako benefit ke správnému řešení by měla být dotace. Aby dotace mohly splnit svůj účel a přispět k lepšímu ovzduší, musí být využity na zdroj, který je zvolen správně, a lidí jej skutečně budou používat.

„Je mi velmi sympatický tento přístup pořadatele, protože čerpání dotací jako prvoplánový záměr bez rozmýšlení není dobrou cestou. Infotherma je výstavou se skvělým renomé, byla před dotacemi a bude i po nich, protože lidé i v budoucnu budou potřebovat bydlet s komfortem, na který budou mít,“ doplňuje Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., ředitelka internetového portálu TZB-info.

Výstavu oficiálně zdravicí otevřela Ing. Pavla Sluková, náměstkyně MPO ČR, která popřála výstavě spokojené vystavovatele i návštěvníky. Součástí zahájení výstavy Infotherma bylo i vyhlášení výsledků a slavnostní předání cen XII. ročníku Vědomostní olympiády Cechu topenářů a instalatérů České republiky.

Po zahájení navazovala tisková konference, kterou uvedla slova Ing. Pavla Šolce z MPO ČR: „Nelze očekávat navýšení podílu obnovitelných zdrojů nad 25 %, je třeba využít všechny možnosti. Infotherma má motto: výstava pro vytápění, úspory energie a smysluplné využívání obnovitelných zdrojů. Líbí se mi právě to smysluplné“, řekl ve svém příspěvku Ing. Šolc z MPO ČR a pokračoval: „opaku jsme si již užili a obnovitelným zdrojům to rozhodně neprospělo. Jde nám o nákladově efektivní růst, přičemž podpora obnovitelných zdrojů je součástí řady dotačních titulů. Podstatou však musí být stimulace toho, co je samo o sobě efektivní. Nestačí, že je to krásné a nové, nákladová efektivita musí být prioritou. Je třeba se soustředit také na modernizaci sítí a možnost integrace lokálních zdrojů.“ Ing. Šolc popřál výstavě úspěch a potvrdil, že na výstavě je spousta technologií a je určitě z čeho vybírat.

Z dotazů na úvodní tiskové konferenci:

Jak je to s novou vyhláškou ohledně rozúčtování nákladů na vytápění?

Ing. Pavel Šolc: „Rozúčtování je velmi složitý problém a téma rozděluje jak odbornou, tak laickou veřejnost. Je velmi složité hledat v tomto směru koncenzus, jakkoliv chápeme, že je třeba zabránit parazitování bytů v bytových domech mezi sebou.“

Doplnění redakce: vydali jsme k tématu článek Nová pravidla pro rozúčtování nákladů na teplo a teplou vodu.

Proč nepodporujeme více rostlinou biomasu?

Tento dotaz je otázkou více ne MŽP, nicméně na výstavě je 33 vystavovatelů, kteří se touto problematikou zabývají a tak na Infothermě je rozhodně kde získat informace.

Proč jsou podporovány kotle na uhlí, když letošní začátek zimy ukázal, že je uhlí nedostatek?

Ing. Pavel Šolc: „Uhlí není nedostatek, byl to nedostatek v distribuční sítí a zároveň zvýšená poptávka těsně před začátkem zimy. Je asi zbytečným doporučením, že uhlí, dřevo i pelety je třeba nakupovat s předstihem.“

Kdy se bude účtovat elektřina po fázích?

Ing. Pavel Šolc: „na této se problematice pracuje, nicméně nejsme ještě ve fázi nějakých závěrů.“

Rozbíhá se další dotační titul a přitom jsme dosud nedostali relevantní vyhodnocení předchozích dotací. Kolik se skutečně ušetřilo? A ušetřilo se vůbec něco?

I tento dotaz je otázkou nejvíce směrem k MŽP, ale souhlasné reakce mezi účastníky diskuse ukázaly, nejen, že veřejnost informace k vyhodnocení dotací postrádá, ale o jejich reálných dopadech pochybuje. V mnoha případech se totiž na zateplených objektech nedosáhlo slibovaných úspor.

Poznámka redakce: problematika je širší, jde o na portálu TZB-info mnohokrát opakovaný fakt, že bez úprav otopných soustav, bez úprav regulace nelze pouhým zateplením efektivních úspor dosáhnout. A je pravda, že předchozí dotační tituly se o tento druhý důležitý krok k úsporám nestaraly.

 
 
Reklama