Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kotle na pevná paliva pro kotlíkové dotace 2017 – 1. část

Na 2. kolo kotlíkových dotací se chystají nejen uživatelé, ale také výrobci topenářské techniky. Na únorovém veletrhu Moderní vytápění 2017 bylo představeno několik novinek z oblasti kotlů na pevná paliva. S předpokladem, že bude v dalších kotlíkových dotacích omezováno uhlí, počítají i výrobci kotlů. Mezi novinkami byly k vidění především různé typy automatických nebo pyrolitických kotlů pro spalování dřevních paliv – kusového dřeva, pelet nebo štěpky. Redakce TZB-info byla u toho, přinášíme Vám přehled novinek i zavedených výrobků, které nás zaujaly.


Kotle Atmos v novém kabátě

Rodinná firma Atmos připravila na rok 2017 nový design pro stávající řady peletových kotlů. K vidění byl inovovaný model D21P s regulovaným výkonem od 4 do 19,5 kW. Celá modelová řada automatických kotlů na dřevní pelety Atmos je v 5. třídě dle ČSN 303-5 a splňuje podmínky Ekodesignu, tedy je zapsaná pro kotlíkové dotace. Peletový hořák je možné volitelně vsadit do levé či pravé strany kotle. Hořák si plně automaticky za pomocí šnekového dopravníku odebírá pelety ze zásobníku. Zásobník paliva bývá umístěn vedle kotle, nebo ve vedlejší místnosti a může mít libovolnou velikost (standardně 250, 500 nebo 1000 litrů).



Pyrolytický kotel Rojek nově s výkonem 25 kW

Do soutěže o nejlepší exponát výstavy byl přihlášen pyrolytický kotel Rojek PK BIO 25 k ručnímu spalování kusového dřeva. Dřevěná polena musí být max. délky 53 cm a vlhkosti do 20 %. Kotel je certifikován ve třídě 5 dle ČSN EN 303 -5. Kotlové těleso je svařeno z jakostní oceli. Všechny plochy, které jsou ve styku se spalinami, jsou vyrobeny z plechu tloušťky 5 mm. Spalovací komora kotle se plní odklopením horních přikládacích dvířek a má celkový objem 130 l. Kotel dosahuje účinnosti 90,3 % a na jedno naplnění může být v provozu 7 až 9 hodin při jmenovitém výkonu. Výměník kotle se čistí poloautomaticky pomocí ovládací páky a čistících dvířek přístupných z vnější strany.

Konečně teplovodní peletová kamna české výroby


Český výrobce interiérových topidel HAAS+SOHN Rukov představil prototyp očekávaných peletových kamen s teplovodním výměníkem. Konstrukce vychází z poslední generace teplovzdušných peletových kamen Toledo. V podstatě se bude jednat o plnohodnotný interiérový kotel s výkonem do 10 kW, který bude moci po připojení na teplovodní soustavu vytápět byt, menší rodinný dům nebo části objektů. Rozměry teplovodních kamen by měly zůstat shodné se svým předchůdcem, tedy půdorysně okolo 51 x 54 cm. Kamna budou mít možnost ovládání na dálku přes WLAN modul a propojení na chytré telefony.

Automatické kotle OPOP rozšiřují výkonové řady


Jedny z nejmenších automatických kotlů řady H8 vystavoval výrobce OPOP z Valašského Meziříčí. V nabídce jsou kotle čistě pro spalování hnědého uhlí ořech 2, dřevních pelet, nebo i kombinace uhlí/pelety. Nejnižší výkonová řada začíná na 15 kW, největší kotle disponují jmenovitým výkonem 45 kW. Některé modely dosahují účinnosti až 93 % a jsou konstruovány s ohledem na nízkou spotřebu elektrické energie pro pohon obslužných zařízení kotle. Kotle jsou standardně ovládány pokojovým termostatem s možností doplnění připojení komunikačního modulu přes GSM nebo internet. Základní regulace umí ovládat 1 směšovací ventil a max. 4 čerpadla včetně ekvitermního řízení podle venkovní teploty.

 
 
Reklama