Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kotle na pevná paliva pro kotlíkové dotace 2017 – 2. část

Na 2. kolo kotlíkových dotací se chystají nejen uživatelé, ale také výrobci topenářské techniky. Na únorovém veletrhu Moderní vytápění 2017 bylo představeno několik novinek z oblasti kotlů na pevná paliva. S předpokladem, že bude v dalších kotlíkových dotacích omezováno uhlí, počítají i výrobci kotlů. Mezi novinkami byly k vidění především různé typy automatických nebo pyrolitických kotlů pro spalování dřevních paliv – kusového dřeva, pelet nebo štěpky. Redakce TZB-info byla u toho. Přinášíme Vám přehled novinek i zavedených výrobků, které nás zaujaly.

Nový Dakon v ručním i automatickém provedení

Dakon vystavoval dvě novinky určené pro spalování kusového dřeva a dřevních pelet. Prvním byl nový ocelový kotel DOR 5F Pelety, který konstrukčně vychází z původního modelu DOR 4F a peletové hořáku. Je dodáván ve 2 výkonech: 5,5 – 18 kW a 7,2 – 24 kW. Kotel má boční násypku paliva ve volitelném pravolevém umístění, čištění hořáku je umožněno stlačeným vzduchem. Podávání paliva zajišťují dva nezávislé podavače, vnitřní dávkuje palivo podle požadovaného výkonu hořáku, vnější zabezpečuje dostatek pelet v zásobníku. Bezpečný provoz kotle zajišťuje vícestupňová ochrana spočívající ve dvou termostatech a záložní baterie pro případ výpadku elektřiny.

Pro spalování suchého kusového dřeva prezentoval Dakon zplynovací model NP Pyro. Kotel má robustní konstrukci a masivní keramickou vyzdívku. Regulaci zajišťuje elektronická jednotka pro řízení kotle i topného systému. Kotel je osazen ventilátorem s řízenými otáčkami, který do ohniště přivádí spalovací vzduch. Kotel NP Pyro je nabízen ve výkonové řadě 22, 30, 40 a 50 kW. Zaujalo nás jednoduché řešení pro obsluhu při přikládání. Nad přikládací komorou je umístěn spínač signalizující řídící jednotce otevření dveří, ta automaticky spustí odsávání, aby dým neunikal do místnosti. Do kotle lez přiložit polena až do délky 50 cm.

DAKON dřevo
DAKON dřevo
DAKON pelety
DAKON pelety

Duel automatických kotlů pro spalování dřevní štěpky

Kvalitně a efektivně vytápět dřevní štěpkou není především u nižších výkonů nic jednoduchého. Na výstavě však robustní řešení kotlů na štěpku představovaly dva výrobci z Rakouska. Prvním je kotel značky ECO-HK od společnosti Hargassner. Exponátem byl celkový systém: teplovodní automatický kotel, systém šnekových podavačů a karuselový plnící systém. Kotle ECO-HK se dodávají ve výkonech od 20 do 200 kW, větší řešení vyžaduje kaskádové zapojení více kotlů až do výkonu 1200 kW. Kotel je vybaven lamda sondou s automatickým rozeznáváním kvality paliva. Zaujal nás nový systém pohyblivého roštu. Jedná se o dvojitý otočný rošt, který může být použit i pro štěpku nižší jakosti a spékavá paliva z biomasy.

Čtěte také první díl článku o kotlích Atmos, Rojek, Haas+Sohn, Opop

Druhým vystavovaným řešením pro spalování dřevní štěpky byl kotel ETA HACK. Rakouský výrobce ETA nabízí shodný výkonový rozsah (20 – 200 kW) s následným kaskádovým propojením pro větší výkony. U těchto kotlů nás zaujal jednokomorový dávkovač, který zabraňuje zpětnému prohoření paliva. Dávkovač štěpky je navíc osazen nožem s proti-ostřím, které přeřízne i nadrozměrný kus paliva. Tím je dodatečně zabráněno uvíznutí štěpky v podavači. Kotel je vybaven lambda sondou a sklopným roštem. Toto řešení se ukazuje u bezproblémového spalování dřevní štěpky, která při dodávkách vykazuje vysoké odlišnosti v kvalitě, frakci i vlhkosti, jako nutné vybavení kotlů.

ETA štěpka
ETA štěpka
Hargassner
Hargassner

Novinky pro spalování dřeva i pelet od EkoScrollu

Rozmanitou nabídku kotlů pro ruční i automatické plnění si mohli návštěvníci prohlédnout u kotlů Ekoscroll, které vyrábí firma Ekogalva. I ta v posledním roce přichystala dvě novinky v podobě kotlů určených čistě pro spalování biomasy. Úplnou novinkou je zplynovací kotel DELTA na dřevo a dřevěné brikety. Kotel je vyráběn ve výkonech 22 až 45 kW a spalovací proces je v něm řízen lambda sondou. V kotli jsou použity vysoce kvalitní komponenty, např. německý ventilátor nebo švýcarský servopohon. Mezi další prvky zvyšující kvalitu spalování patří ekvitermní regulace a systém pro hlídání dohoření paliva. Konstrukce kotle navíc umožňuje vložení peletového hořáku.

Pro spalování dřevních pelet má EkoScroll v nabídcu speciální k tomu určený kotel s názvem BETA. Tyto kotle se vyznačují nízkou spotřebou elektrické energie (23 až 33 W) a velkým objemem zásobníku pelet na 325 litrů, kterým lze kotel osadit na volitelné pravé či levé straně. Dostupné výkony kotel BETA začínají na 14 kW a končí u nejvyššího modelu se jmenovitým výkonem 56 kW. Kotel má svislý ocelový výměník z 5 mm silného kotlového plechu. Na zadní straně kotle jsou otvory pro vstupní vodu, otvor pro napouštěcí ventil a otvor pro montáž přetlakového ventilu.

Ekoscroll BETA
Ekoscroll BETA
Ekoscroll DELTA
Ekoscroll DELTA

Kotle na pevná paliva pro kotlíkové dotace 2017 – 1. část
 
 
Reklama