Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na konci léta je dobré zkontrolovat termostatické hlavice. Špatná péče může ohrozit jejich fungování

Konec léta je nejvhodnějším obdobím pro kontrolu a údržbu termostatických hlavic u radiátorů ústředního topení. Málokdo ovšem ví, že je důležité nechat mimo topnou sezónu všechny termostatické ventily naplno otevřené. Drobná mechanika ventilu se totiž v opačném případě může během dlouhé letní nečinnosti poškodit. Správným výběrem hlavic s ochranou proti nadměrnému zdvihu kuželky lze možným potížím předejít.

Termostatické ventily výrazně přispívají k úsporám nákladů na teplo. Díky svému mechanismu totiž automaticky regulují teplotu v místnosti v předem nastaveném rozmezí. Vhodnou regulací může termostatický ventil snížit náklady na vytápění místnosti o 10 až 20 %. V létě, kdy topení v domě či bytě nepracuje, je ale dobré věnovat termostatickým ventilům odpovídající péči. Termostatické hlavice je potřeba udržovat v čistotě, jednou za čas je zbavit prachu a protočit. Málokdo však ví, že mimo topnou sezónu je velmi důležité nechat termostatické ventily u všech radiátorů úplně otevřené – tedy nastavené na nejvyšší stupeň, obvykle na „pětku“.


„Aby termostatický ventil spolehlivě a dlouho fungoval, je důležité jej během léta nechat otevřený. Pokud mimo topnou sezónu ventil na dlouho uzavřete, zbytečně se namáhá jeho pružina a může dojít i k zatuhnutí regulační kuželky, případně k jejímu poškození a nutné výměně,“ popisuje drobnou, ale důležitou letní údržbu termostatických hlavic Karel Hajman, produktový manažer společnosti ENBRA, která se zabývá prodejem, servisem a instalací otopné techniky. „Ačkoli výrobci tuto informaci většinou v návodech neuvádějí, je dobré toto pravidlo dodržovat. Stačí po skončení topné sezóny obejít všechny radiátory a jejich termostatické ventily naplno otevřít. Ale i tomuto nezbytnému kroku se dá předejít pomocí instalace hlavic s ochranou proti nadměrnému zdvihu kuželky,“ doplnil Karel Hajman.


Výrobci a dodavatelé většinou uživatele o nutnosti správné údržby termostatických hlavic informují jen minimálně. Jejich správná funkce je přitom pro optimální práci celého otopného systému v domě klíčová.
„Dotazy, jak správně udržovat termostatické hlavice, zaznamenáváme stále častěji. Přitom stačí, když společenstva vlastníků či správci umístí informace o správné údržbě ventilů a radiátorů třeba na domovní nástěnku,“ sdělil Karel Hajman ze společnosti ENBRA. Nezřídka také dochází ke ztrátě funkce například u hlavic s voskovým čidlem, které po letech přicházejí o svoji regulační funkci, a je tedy vhodné je nahradit novými.
„V případě přistoupení k výměně je nutno vědět, jaké máte termostatické ventily a jaké mají připojení. Ne všechny hlavice jsou totiž navzájem kompatibilní. Někteří výrobci však nabízejí hlavice s možností osazení na ventily i jiných výrobců,“ dodal Jan Kadleček ze společnosti Oventrop.


ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...