Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Gamma - nové regulátory prostorové teploty od společnosti Siemens

Siemens rozšířil nabídku přístrojové řady Gamma obsahující produkty systémové techniky budov o nové regulátory prostorové teploty. Nové přístroje nabízejí uživatelsky vstřícnou vizualizaci, snazší ovládání a funkce snižující spotřebu energie v budovách.

Produktová řada Gamma byla rozšířena o regulátory prostorové teploty s typovým označením UP237K a UP254K v různých variantách vzhledu odpovídajících provedení rámečků designové řady Delta. Přístroje lze použít jak pro úlohy vytápění, tak i chlazení. Oba regulátory lze konfigurovat jako dvoupolohové nebo spojité, oba přístroje také podporují dvouúrovňové vytápění, nebo chlazení. Konfigurovat lze také výstupní signály pro různé akční členy.

Výrazným rysem nových regulátorů jsou přehledně uspořádané světelné diody typu LED indikující provozní a chybové stavy. Uživatelé místnosti mohou snadno zjistit nejen to, že teplota vzduchu není v optimálním rozmezí, ale i z jakého důvodu (např. je otevřené okno, což má za následek pokles teploty v místnosti pod nastavenou spodní mez). Je tudíž možné okamžitě reagovat a zajistit nápravu. K využití této funkce musí být k regulátoru teploty připojeny příslušné okenní kontakty, jejichž stav je poté detekován a zobrazen. Detekuje-li regulátor prostorové teploty řady Gamma otevřené okno, rozsvítí indikační diodu LED a současně přepne vytápěcí/chladicí soustavu do ochranného režimu. Výsledkem je úspora nákladů na vytápění a chlazení a menší zátěž životního prostředí.

Požadovaná teplota vzduchu v místnosti se na nových regulátorech řady Gamma nastavuje vyměnitelným otočným ovládacím kolečkem. Uživatelé mohou nastavovat teplotu buď volbou absolutní hodnoty (ve stupních Celsia), nebo relativně vzhledem k dané žádané teplotě (nastavení +/–) podle toho, který způsob je pro ně pohodlnější.

V obou nových regulátorech prostorové teploty je podporován otevřený a standardizovaný komunikační protokol KNX pro systémovou techniku v obytných i komerčních budovách. Díky tomu lze přístroje velmi variabilně integrovat do inteligentních automatizačních systémů v budovách.


Další informace o regulátorech prostorové teploty a celém sortimentu systémové techniky řady Gamma jsou k dispozici na internetové adrese www.siemens.com/gamma.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...