Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Domat Control System uvádí na trh otevřený odečtový systém z měřičů energií a médií

Domat Control System na přelomu roku uvádí na trh komunikátor M007 a webový portál ContPort. Provozovatelům sítí CZT, firmám zabývajícím se facility managementem, správcům FVE, ale i odběratelům energií, jako jsou obchodní řetězce, bytová družstva nebo sítě peněžních ústavů, nabízí cenově dostupnou alternativu pravidelných ručních odečtů a hlášení e-mailem.

Domat Control Systém na přelomu roku uvádí na trh otevřený odečtový systém pro sběr dat z měřičů energií a médií – komunikátor M007 a webový portál ContPort. Systém byl oceněn Čestným uznáním v soutěži o nejlepší exponát, probíhající při veletrhu Aquatherm Praha 2012.

„Zásadní rozdíl oproti konvenčním postupům je ten, že komunikátory díky trvalému internetovému připojení pravidelně odesílají pomocí odchozích HTTP spojení data do databáze, z níž je čte a vyhodnocuje portál ContPort. Proto je možné nefunkční měřič nebo úniky médií odhalit během několika hodin, a ne až při pravidelném odečtu, jak je tomu například u odečtů pomocí SMS přímo z měřičů. Komunikátor má navíc další 4 vstupy pro měření teplot nebo jiných veličin a 4 vstupy pro signalizaci stavů, například poruch nebo havárií technologie. Díky centrálnímu zpracování dat na portálu ContPort se uživatel dozví o problému pomocí SMS, kterou mu portál zašle, během několika minut, aniž by musel všechna odečtová místa vybavovat SIM kartami,“ vysvětluje Karel Vytřísal, jednatel společnosti Domat Control System.

Ke komunikátoru je možné připojit až 10 libovolných měřičů s rozhraním M-Bus. „Další výhodou je dálková konfigurace: veškerá nastavení se provádějí přes konfigurační server, z něhož si komunikátory novou konfiguraci automaticky stahují. Proto není nutné, aby při instalaci nebo rozšiřování systému byl přítomen také obvykle dražší programátor – stačí montér, který zapojí naadresované měřiče podle schématu,“ doplňuje Vytřísal.

Domat Control System – otevřený odečtový systém z měřičů energií a médií
Komunikátor M007

Firmy, které chtějí data o spotřebách i dalších naměřených hodnotách zpracovávat ve vlastních programech nebo systémech, mohou využít otevřenosti databáze a přistupovat k datům přes aplikační rozhraní (API) pomocí jednoduchých zdokumentovaných funkcí. Databáze je buď poskytována jako služba firmy Domat, nebo je plně ve správě zákazníka – pak je systém zcela nezávislý na infrastruktuře Domat Control System.

Portál ContPort se osvědčil již před rokem, kdy byl poprvé použit pro zpracování dat z monitorovacích systémů dodávaných do FVE v severní Itálii. Nový hardware, M-Busový komunikátor M007, nyní umožňuje nasazení ContPortu i pro větší množství menších instalací již od jednoho nebo dvou měřičů a sledování několika teplot, což jsou základní veličiny, nutné pro energetickou optimalizaci budov. Variantně se dodává i M007/485, komunikátor s rozhraním RS485 a protokolem ČSN EN 62056-21 pro komunikaci s průmyslovými elektroměry. Další protokoly je možné doplnit podle potřeby.

Podrobnosti a technické informace:
E-mail: info@domat.cz
Tel.: +420 461 100 823

Domat Control System je český dodavatel systémů a komponent pro měření a regulaci větrání, vytápění, klimatizace a energetických celků. Firma vznikla v roce 2004, v roce 2008 zahájila aktivity v energetice, a to dodávkami systémů pro monitorování a řízení fotovoltaických elektráren. Přibližně 45 % obratu v obchodním roce 2012 tvořil vývoz.


Domat Control System s.r.o.
logo Domat Control System s.r.o.

Domat Control System s.r.o. patří k evropské špičce dodavatelů řídicích systémů a regulací pro inteligentní budovy, průmysl a energetiku. Cílem této ryze české společnosti je vyvíjet, vyrábět a dodávat řídící systémy v mezinárodním měřítku.