Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tipy na podzimní rekonstrukce

Máte už vyměněná nová plastová okna či zateplenou fasádu? A myslíte si, že je to dostatek k tomu, abyste maximálně ušetřili za energie? Což takhle začít novou topnou sezónu s novými radiátory, se kterými můžete ušetřit dalších 20–30 % celkových nákladů. A nemusíte se vůbec bát žádného bourání, stavění, řezání či svařování, neboť s radiátory KORADO to jde bez zbytečné námahy.

Technický stav vašich současných radiátorů může omezovat efektivní využití celé plochy radiátorů, neboť za dobu jejich užívání se v nich nahromadí značné množství usazenin. Tento stav způsobuje nižší využití stávajících radiátorů v průběhu celé topné sezony. Dalším možným důvodem pro výměnu radiátoru, může být tzv. efekt studených nohou, který je dán umístěním radiátorů pouze pod částí okna. V zimě, při větrání či netěsnosti okna dochází k tomu, že studený vzduch vstupující do místnosti není předehřán, a jeho velká část klesá k podlaze, kde se drží. Máme pocit zimy a pochopitelně přitopíme, čímž dochází k dalšímu zvýšení nákladů. Přitom k odstranění tohoto efektu stačí vyměnit starý radiátor za nový ve správných rozměrech tak, aby byl umístěn pod celým oknem.

Samotná výměna radiátorů není nikterak časově ani technologicky náročná. Radiátory KORADO mají stejnou připojovací rozteč jako staré článkové radiátory (tedy 5 m), a je tedy možné využít stávajících rozvodů i pro nové radiátory moderní konstrukce.

Stále se ptáte, proč vyměnit starý radiátor za nový? Dalších důvodů je hned několik:

Jednou z mnoha výhod radiátorů KORADO je, že rychleji nabíhají, tedy dochází k rychlejšímu ohřevu, nebo také naopak rychleji se snižuje teplota. Právě tato vlastnost je důležitá pro vysokou tepelnou pohodu. Další příjemnou výhodou deskového radiátoru je poskytování sálavé složky tepla, kterou u článkových těles téměř nenaleznete. Sálavé teplo působí přímo na rozdíl od proudění, při němž je místnost ohřívána cirkulací vzduchu. Sálavé teplo známe například od kachlových kamen, která jsou díky němu tak oblíbena. Uživatelé jistě ocení i snadnou a rychlou údržbu, a to díky tvaru otopného tělesa.

I při úvahách o rekonstrukci topného systému lze klást důraz na individuální a stylová řešení. Topná tělesa, jsou nabízena v mnoha barvách a tvarech a přitom poskytují příjemné pohodlí. Zde nejsou při utváření vnitřní architektury kladeny žádné meze individuální svobodě. Stylová topná tělesa poskytují dodatečný komfort s individuálními doplňky – např. zahříváníručníků, zabudované zrcadlo.

Tou nejpodstatnější výhodou modernizace otopné soustavy však zůstávají ušetřené peníze, které se mohou pohybovat až kolem 30 % z celkových nákladů na vytápění.

Výměna 4 radiátorů, prováděná instalatérem nebo odbornou montážní firmou, netrvá déle než 5 hodin. Rekonstrukcí celé otopné soustavy lze ušetřit 20–30 % nákladů na vytápění ročně. Výměnu radiátorů je možné realizovat i během topné sezóny. V tom případě doporučujeme použití zamrazovací sady, která zamrazí vodu přímo v rozvodech před radiátorem a ten je tak možné vyměnit bez nutnosti vypuštění celé otopné soustavy.

Vybírat můžete z široké nabídky barev a rozměrů u našich partnerů po celé České republice. Na deskové radiátory poskytujeme nadstandardně prodlouženou záruku 10 let, a samozřejmostí jsou rozumné ceny.

RADIK KLASIK - RRADIK KLASIK - RRADIK KLASIK - R

Model RADIK KLASIK - R je deskové otopné těleso v provedení KLASIK upravené pro rychlou náhradu článkových litinových nebo ocelových radiátorů s připojovací roztečí 500 mm. Výška H = 554 mm zaručuje jeho bezproblémovou montáž na místo starého radiátoru. Umožňuje levé nebo pravé boční připojení na rozvod otopné soustavy a konstrukcí je určeno pro otopné soustavy s nuceným nebo samotížným oběhem. Ze zadní strany jsou přivařeny dvě horní a dolní příchytky, otopná tělesa o délce 1800 mm a delší mají navařena šest příchytek. Široký typový sortiment RADIK KLASIK - R umožňuje vždy vybrat tu nejvhodnější adekvátní délku. Všechna otopná tělesa jsou dodávána s:

  • odvzdušňovací zátkou
  • zaslepovací zátkou
  • horní mřížkou
  • bočními kryty
  • potřebným počtem sad navrtávacích konzol

Rychlá a snadná výměna radiátoru ve čtyřech krocích bez řezání a svařování

1. Nejdříve vypustíme starý radiátor, pak následuje jeho demontáž, která nepředstavuje nijak náročný úkon.
1. Nejdříve vypustíme starý radiátor, pak následuje jeho demontáž, která nepředstavuje nijak náročný úkon.
2. Poté odstraníme původní ocelové závěsy, na kterých byl připevněn původní radiátor. Odkrytou stěnu (je vhodné zatmelit, zasádrovat do roviny a vymalovat.
2. Poté odstraníme původní ocelové závěsy, na kterých byl připevněn původní radiátor. Odkrytou stěnu (je vhodné zatmelit, zasádrovat do roviny a vymalovat.
3. Pak následuje samotná montáž, která spočívá v umístění nosných prvků radiátoru a následně jeho opětovné připojení k otopnému systému.
3. Pak následuje samotná montáž, která spočívá v umístění nosných prvků radiátoru a následně jeho opětovné připojení k otopnému systému.
4. Na závěr nový radiátor napustíme a řádně odvzdušníme.
4. Na závěr nový radiátor napustíme a řádně odvzdušníme.

Pokud si stále nejste jisti výměnou svého starého radiátoru za nový, neváhejte a kontaktujte nás buď na bezplatné informační telefonní lince 800 111 506, mailu info@korado.cz nebo využijte našich webových stránek www.korado.cz.


KORADO, a.s.
logo KORADO, a.s.

Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles. Naší filozofií je nabídnout kompletní systémové řešení pro vytápění, chlazení i větrání a uspokojit požadavky i těch ...