Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sálavé panely efektivně topí a navíc jsou ozdobou interiéru

Klasické přímotopné konvektory byly u nás v největší oblibě v polovině devadesátých let, během posledních deseti let se však na trhu objevily moderní velkoplošné nízkoteplotní systémy vytápění a na chvíli se zdálo, že doba konvektorů je nenávratně pryč. Trvalý zájem zákazníků však ukázal, že tyto výrobky mají na trhu své místo. Perfektní vzhled a snadná instalace i regulace je pro moderní sálavé konvektory a panely typická a spolu s výhodami, které sálavé vytápění nabízí, je nejlepším důvodem k jejich využití v interiéru bytů, domů, ale i kancelářských prostor.

Nové moderní konvektory z produkce společnosti FENIX Jeseník umí v současnosti nabídnout nejen záruku spolehlivosti a kvality, ale také moderní design a přesnou regulaci. Dají se řídit bezdrátovou regulací, takže je lze instalovat do stávajících aplikací bez nutnosti zásahů do elektroinstalace nebo instalace dalších vodičů. Využití těchto nových typů je nejen v novostavbách, ale především v aplikacích, ve kterých nahradí dosluhující konvektory bez nutnosti zásahu do stávající elektroinstalace. Obyvatelé rodinných a bytových domů, realizovaných v době největšího rozmachu klasických konvektorů, tak mají možnost velmi jednoduché rekonstrukce stávajícího topného systému a nahrazení morálně zastaralých konvektorů novými. Lákavá je i možnost reagovat na nejaktuálnější trend – infračervené sálavé vytápění.

Principy

U konvekčního vytápění je topným tělesem ohříván vzduch, který následně předává teplo při proudění po povrchu ohřívaného předmětu (stěny, nábytek, ...). Z hlediska poměru předávaného tepla je u tohoto systému sálavá složka minimální. U sálavého vytápění je poměr obrácený – záření neohřívá vzduch (volně jím prochází) a ke sdílení tepla dochází především sáláním. Zářivý tok se po dopadu na předměty (stěny, podlaha, nábytek) částečně odrazí (cca 15 %), ale jeho větší část (cca 85 %) je pohlcována předměty, na které dopadá. Zde dochází k přeměně sálavé energie na energii tepelnou – předměty se zahřívají. Díky zvýšené teplotě předmětů (oteplení předmětů) proti teplotě vzduchu, se teplo následně odvádí konvekcí – od předmětu je tedy ohříván vzduch. Tento princip je také označován jako infračervené vytápění. Z výše popsaného principu vyplývají hlavní výhody tohoto systému:

  • v případě ohřevu předmětů a osob sálavým tokem na 20–22 °C, je možné zajistit tepelnou pohodu již při teplotách vzduchu 18–19 °C a dochází tak k úspoře energie minimálně o 18–24 %
  • v určitých aplikacích lze sálavé topné panely využít k cílenému ohřívání přítomných osob a proti klasickému vytápění vybraných prostor dosáhnout více než 50% úspory nákladů na vytápění – tzv. zónové vytápění
  • je možné docílit podstatně rovnoměrnějšího rozložení teplot ve svislém profilu – rozdíl 1–2 °C mezi podlahou a stropem (u konvekčního vytápění je udáván rozdíl 1 °C na 30–50 cm výšky)
  • v důsledku sníženého proudění – víření vzduchu v místnosti – je omezeno i víření prachových částic a tím je také sníženo nebezpečí případného vzniku různých onemocnění – astma, záněty sliznic apod.
  • díky zvýšené teplotě stěn je zmenšena možnost vzniku povrchových kondenzací, vzdušná vlhkost není výrazně snižována

Výrobky

Koupelnové GR panely
Koupelnové GR panely

Sklo i mramor v sobě spojují jednoduchost a krásu přírodního materiálu a využitím těchto materiálů pro sálavé vytápění vznikly ve společnosti FENIX Jeseník esteticky ojedinělé výrobky – skleněné panely GR (glass radiant) a mramorové panely MR (marble radiant). Tyto špičkové výrobky jsou určené zejména pro vytápění moderních interiérů a prostor, u kterých je kladen důraz na vysokou designovou čistotu a funkčnost. Teplo sálané z těchto materiálů je přitom velmi příjemné a přirozené. Vytápění pomocí těchto panelů má výhodu v tom, že nedochází k přepalování a vysušování vzduchu ve vytápěné místnosti a rovněž nedochází k masivnímu víření prachových částic, což ocení především lidé s alergií na prach. Ideální je při tomto typu ohřevu i vertikální rozložení teploty vzduchu ve vytápěné místnosti. Konstrukčně jsou zcela identické – v obou případech jsou složeny z přední desky, topného elementu, omezovacího termostatu a přívodního kabelu. Jediný rozdíl je v materiálu přední desky a ten také ovlivňuje schopnost akumulace tepla – u sálavých skleněných panelů je jejich schopnost akumulace tepla z důvodů menší tloušťky přední desky o něco nižší než u mramorových panelů.

GR panel v interiéru
GR panel v interiéru

Sálavé GR panely se vyrábějí v několika barevných provedeních – barva skla může být bílá, černá, žluto-zelená, červená a matné zrcadlo. Jsou určeny především k vytápění obytných prostor, v nabídce je i typ GRT, vybavený chromovým držákem ručníků, který je určen speciálně k vyhřívání koupelen. Pro případy, kdy skleněné panely nelze připojit na nadřazenou regulaci – obvykle pokud je panel instalován až dodatečně a stavební práce v podobě úpravy elektroinstalace jsou nežádoucí, nebo dokonce nemožné – je na trhu i upravená varianta těchto panelů a to ve standardním (typ GR SET) i koupelnovém provedení (GRT SET). Tato varianta má proti standardním skleněným panelům GR a GRT navíc integrovaný bezdrátový přijímač a přívodní šňůra je opatřena vidlicí. Protože součástí balení je i bezdrátový programovatelný termostat, je možné panel ihned po vybalení, zavěšení na stěnu a zapojení do zásuvky uvést do provozu, bez nutnosti asistence odborné instalační firmy.

Zajímavým doplňkem, určeným pro skleněné panely, je sada chromovaných podpěr. V případech, kdy uživatel nechce nebo nemůže zavěsit panel na stěnu – například u prosklených ploch – nabízí výrobce sadu chromovaných podpěr, které umožňují postavit panel na podlahu. Panel se jednoduše vloží do výřezu podpěr, které se následně k panelu zafixují pomocí aretačních šroubů. Panel je na podpěrách stabilní, není jej tedy nutné dodatečně kotvit, spodní hrana topného panelu je 55 mm nad podlahou. Přesto je při trvalé instalaci (např. právě před prosklenou plochu) vhodné podpěry připevnit k podlaze pomocí vrutů. V případě potřeby a s využitím dodatečně nainstalované vidlice tak lze skleněný sálavý panel GR využít doslova jako komfortní přenosné topidlo.

MR panel volakas
MR panel volakas

Mramorové sálavé panely jsou určeny pro vytápění reprezentativních prostor a hal, ale také koupelen nebo běžných obytných místností. Topný panel je proveden z masivní 3cm leštěné mramorové desky, topného elementu, omezovacího termostatu a přívodního kabelu. Panel je určen k pevné instalaci na stěnu s připojením přívodního vodiče do instalační krabice, výběr je možný z několika druhů mramorů. Panely je možné zavěsit na šířku i na výšku, konzoly jsou součástí balení. Provoz topných panelů by měl být ovládán pomocí vhodné regulace.

Mezi cenově dostupné a vzhledově velmi atraktivní panely patří sálavé panely ECOSUN G se skleněnou čelní deskou a o něco levnější řada ECOSUN E s bílou čelní deskou a hliníkovým rámečkem. Sálavé panely ECOSUN G přinesly dostupnou cenu a současně vzhledově atraktivní skleněnou čelní desku, to vše samozřejmě se zachováním hlavních výhod sálavého vytápění. Tyto panely se vyrábí v černém nebo bílém provedení nebo s potiskem na přání a montovat je lze na strop i na zeď. Skleněné panely ECOSUN G s potiskem na přání nejsou „novým výrobkem“ v plném významu tohoto označení, ale inovují sortiment stávajících skleněných panelů ECOSUN G. Doposud byly tyto panely nabízeny v černém, bílém, nebo zrcadlovém provedení, nově je lze opatřit také vysoce kvalitním barevným potiskem, který infračervené topné panely změní v ojedinělý a nepřehlédnutelný doplněk interiéru. Potisk je prováděn vysoce kvalitním digitálním tiskem přímo na vnitřní povrch skleněné čelní desky panelu. Díky tomu je potisk chráněn před mechanickým poškozením. Kromě různých motivů lze zvolit i barvu obvodového rámečku – eloxovaný hliník ve stříbrné nebo černé barvě (vždy mat). V současnosti nabízí FENIX Jeseník pro potisk panelů pouze motivy zařazené do galerie, protože však digitální technologie tisku nemá výraznější omezení, je možné natisknout i obrázky (fotografie) dodané uživatelem. Vzhled panelu tak může být maximálně přizpůsoben individuálním požadavkům.

ECOSUN G
ECOSUN G
ECOSUN G s potiskem
ECOSUN G s potiskem
ECOSUN E
ECOSUN E


FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...