Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Studentské bydlení s podlahovým vytápěním Siccus a stropním systémem Comfort Panel HL

Studenti Technické university v Darmstadtu spolu s Jörgem Stettem, ředitelem aplikovaného inženýrství pro vytápění a chlazení Uponor GmbH, našli řešení podlahového i stropního vytápění a chlazení v projektu studentské rezidence Cubity. Projekt byl představen v soutěži Solar Decathlon Europe 2014 ve Versailles, Francie.

Příjemné studentské bydlení na 7,2 m2

Uponor podlahové vytápění Siccus stropní topení Comfort Panel HL
CUBITY, studentská residence s Plus-Energy standardy, prezentována na 2014 Solar Decathlon Europe. Copyright: Thomas Ott

Jedná se o projekt modulárního a přemístitelného bydlení pro 12 studentů na celkovém prostoru 16 × 16 m.

Dvanáct kostek je seskupeno do dvoupatrové budovy kolem centrálně umístěného společenského prostoru. Tento prostor je velkoryse řešený, protože společenské aktivity u studentů převažují (společné vaření, párty či relaxace).

Díky využití obnovitelných zdrojů energie, pavilon splňuje normu Plus-Energie. Prefabrikované konstrukce s použitím dřeva také umožňují flexibilitu, modularitu a přenositelnost. Po výstavě bude CUBITY postaven v blízkosti TU Darmstad.

Podlahy dvoupatrového pavilonu jsou vytápěny pomocí suchého systému Uponor Siccus, zatímco dvanáct „spacích kostek“ je vytápěno a chlazeno pomocí kazetového stropního systému Uponor Comfort Panel HL.

Uponor podlahové vytápění Siccus stropní topení Comfort Panel HL
12 ložnic vytápěných či chlazených pomocí stropního systému Uponor Comfort Panel. Copyright: Thomas Ott
Uponor podlahové vytápění Siccus stropní topení Comfort Panel HL
Podlaha dvoupatrové rezidence je vytápěna Uponor Siccus systémem. Copyright: Thomas Ott
Uponor podlahové vytápění Siccus stropní topení Comfort Panel HL
Podlaha dvoupatrové rezidence je vytápěna Uponor Siccus systémem. Copyright: Thomas Ott

Vysoký výkon Comfort panelů

Každá kostka je vytápěna/chlazena pomocí Uponor HL Comfort panelu. Panely jsou integrovány v podhledovém stropu s roztečí 62,5 cm. Aktivní panely pokrývají plochu v kostce 3,5 m2, výkon vytápění je 350 W a výkon chlazení 320 W.

Panely v režimu vytápění operují s maximální teplotou topné vody 36 °C a teplotou vratné vody 34 °C. V režimu chlazení operují s teplotou 15 °C popř. 17 °C. Odpadní vzduch z cca 4 m2 obytného prostoru je také používán pro vytápění a chlazení.

Tři panely jsou vzájemně spojeny do série a následně připojeny na páteřní rozvod Tichelmann, který je vytvořený z vícevrstvé kompozitní trubky Uponor Uni Pipe PLUS 20 × 2.0 mm. Pokojová teplota v místnosti může být nastavena individuálně pomocí zónové rádiové regulace Uponor DEM 24 V.

Uponor podlahové vytápění Siccus stropní topení Comfort Panel HL
Comfort Panel HL se skládá z plechové kazety s grafitovým jádrem a integrovanými trubkami. Grafitové jádro má vynikající tepelné vodivé vlastnosti a společně s 10 × 1,5 mm Uponor PE-Xa potrubím zajišťují optimální tepelnou účinnost. Viditelný povrch je potažen vysoce kvalitní bílou netkanou textilií.

HL Uponor Comfort Panel se skládá z plechové kazety s grafitovým jádrem a integrovanými trubkami. Grafitové jádro má vynikající tepelné vodivé vlastnosti a společně s 10 × 1,5 mm Uponor PE-Xa potrubím zajišťují optimální tepelnou účinnost. Viditelný povrch je potažen vysoce kvalitní bílou netkanou textilií.

V režimu chlazení, HL Komfort panel dosahuje výkon 74 W/m2 při rozdílu teplot 8 K. Kromě funkce chlazení, Comfort Panel nabízí také možnost vytápění, kde je dosaženo výkonu 100 W/m2 při rozdílu teplot 15 K, v souladu s DIN EN 14037.

Kromě Uponor HL Comfort panelu jsou k dispozici tepelně pasivní desky z minerálních vláken se stejnými plochami. Ty jsou navíc schopny pohlcovat zvuk, jejich tepelné funkce jsou v souladu s normou EN 20354.

Tiché chlazení Uponor HL Comfort panelů se doporučuje zejména v budovách s vysokou tepelnou zátěží, jako jsou kanceláře s velkými prosklenými plochami. Tyto panely jsou vloženy do stávajících nebo nových konstrukcí podhledových stropů.

Siccus ohřívá podlahu

Uponor podlahové vytápění Siccus stropní topení Comfort Panel HL
Suchý systém Siccus se skládá z pokládací desky tloušťky 25 mm, hliníkových teplosměnných lamel, potrubí Uponor a vysoce kvalitní PE krycí fólie.

Kromě regulace teploty pro spaní v jednotlivých kostkách, suchý systém Uponor Siccus vytápí společnou plochu 106,5 m². Integrované PE-Xa Uponor Comfort trubky pracují s teplotou otopné vody až 45 °C a teplotou vratné vody 35 °C.

Suchý systém Siccus se skládá z pokládací desky tloušťky 25 mm, hliníkových teplosměnných lamel, potrubí Uponor a vysoce kvalitní PE krycí fólie. Systém může být nainstalován s Uponor PE-Xa potrubím Comfort Plus nebo vícevrstvými Uponor MLCP RED trubkami.

Systém Uponor Siccus se vyznačuje flexibilní a efektivní montáží. Pokládací desky mohou být položeny přímo na rovný podklad. Nerovný podklad – dřevěný nebo betonový – je nejprve potřeba vyrovnat vyrovnávací stěrkou nebo výplní.

Pokládací desky mají drážky pro teplosměnné lamely, do kterých se instalují trubky. Do pokládací desky je možné případně vyřezat další drážky pomocí elektrického řezného nástroje. Potrubí je možné pokládat v roztečích 15 cm, 22,5 cm a 30 cm v závislosti na požadovaném výkonu.


UPONOR, s.r.o.
logo UPONOR, s.r.o.

Kdo jsme? Ve společnosti Uponor přemýšlíme o vodě pro budoucí generace. Naše nabídka, včetně bezpečné dodávky pitné vody, energeticky účinného sálavého vytápění nebo chlazení a spolehlivé infrastruktury, umožňuje udržitelnější životní prostředí.