Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podlahové vytápění v historických domcích ve Zlaté uličce

Tisková konference společnosti FENIX Group a.s. k významné realizaci

Fenix představil novinky a zajímavou referenci - pro realizaci podlahového vytápění v historických domcích ve Zlaté uličce jsou použity atypické topné rohože ECOFLOOR.

Podlahové vytápění v historických domcích ve Zlaté uličce

1. června 2011 se znovu po více než roční náročné rekonstrukci otevřela malebná Zlatá ulička na Pražském hradě. V rámci rekonstrukce se do podlah vkládalo elektrické vytápění pro temperaci prostoru domků a společnost Fénix si tak připsala mezi své reprezentativní reference další bod. Při příležitosti znovuotevření Zlaté uličky se v restauraci Vikárka konala tisková konference. Na rozdíl od pana Broučka jsme zde však neusnuli v sudu, jelikož zástupci společnosti Fénix pro nás měli připraveny svižné a zajímavé prezentace.

Ing. Cyril Svozil, ředitel společnosti Fenix holding, a.s., řekl úvodem k realizaci ve Zlaté uličce: „ Jsme velmi hrdi na jednu z nejprestižnějších realizací – realizaci podlahového vytápění v historických domcích ve Zlaté uličce na Pražském hradě. Elektrické podlahové vytápění je pro podobné realizaci přímo předurčeno ze dvou důvodů. Nejméně narušuje architekturu historických staveb a zároveň respektuje, že tyto stavby jsou většinou součástí městských památkových rezervacím, a do těchto lokalit nelze vkládat nové zdroje emisí.

Fenix holding a.s. tvoří v současné době 7 společností v 5 zemích (ČR, SR, Skotsko, Španělsko a Francie). Je pro nás stěžejní, že na zahraničních trzích jsme nejen v roli dovozce, ale zároveň v roli místního výrobce“, řekl k mezinárodní struktuře Ing. Svozil.

Podrobně realizaci představil Ing. Viktor Sláma, který se ve společnosti Fenix stará o středočeský region. Rekonstrukce objektů ve Zlaté Uličce č.p. 12 – 28 v areálu Pražského hradu, Praha 1 - pro objekty bylo investorem požadováno provedení - vytápění podlahové, elektrické.

Výběr způsobu vytápění v historických objektech je zejména ovlivněn :

  • historickou hodnotou objektu (v těchto objektech je obvykle nežádoucí zasahovat do jejich konstrukcí, provádět nové rozvody a vytvářet zázemí pro zdroje tepla. Těmto požadavkům nejlépe vyhovuje elektrické vytápění);
  • rozsahem rekonstrukce (z důvodu zajištění statiky je většinou provedena úplná rekonstrukce podlah. Vytváří se tím prostor pro instalaci podlahového vytápění.);
  • předpokládaným využitím po rekonstrukci (objekty s expozicí budou pouze temperovány, objekty s obchůdky mají kromě temperace také přípravu na doplnění konvekčního vytápění).

Pro realizaci podlahového vytápění v historických domcích ve Zlaté uličce jsou použity atypické topné rohože ECOFLOOR z topných kabelů typu PSV 15 xxxx ( příkony dle místností v objektech).

Skladby podlah :

  • podlaha - nášlapná vrstva
  • podlahové topení ve flexibilní stěrce
  • nosná betonová deska
  • tepelná izolace
  • konstrukce objektu

S ohledem na tloušťku nosné betonové desky spolu s nášlapnou vrstvou je systém podlahového topení poloakumulační. Na požadavek investora je regulace v jedné úrovni teploty, jde pouze o temperaci prostorů. Termostaty jsou instalovány v rozvaděčích, jejich oddělená čidla jsou vložena do příslušné vrstvy podlah spolu s podlahovým vytápěním.


Zlatá ulička byla zpřístupněna po 13 měsících 1. 6. 2011
Oprava unikátní uličky byla náročná, místy bylo nutné kopat až do hloubky šesti metrů. Nyní se skví ve své nové kráse. Důvodem rozsáhlé rekonstrukce, která uličku loni v květnu uzavřela, byla oprava zastaralé kanalizace. Podle Hradu představovala riziko pro statiku. Historické místo dostalo nové inženýrské sítě, kanalizaci, vodovod a elektrické rozvody. Při průzkumech archeologové našli mimo jiné pozůstatky románské hradby z 12. století.

Život obyvatel ve stísněných domečcích byl velmi nuzný, pro vodu se chodilo do kašny na Jiřské náměstí. Voda byla zavedena až v roce 1877 a pro všechny domečky byl k dispozici pouze jediný záchod. Lidé si tu často přivydělávali i tím, že posluhovali vězňům z blízkých věží jako kuchaři, ošetřovatelé a poštovní doručovatelé. Šestnáct dochovaných domků představuje poslední zbytek takzvané parazitní zástavby Hradu ve středověku a renesanci.

Virtuální prohlídka

FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...