Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrické samoregulační podlahové vytápění Raychem (III)

Energeticky úsporný topný systém pro nízkoenergetické a pasivní domy

Inteligentní samoregulační podlahové vytápění Raychem využívá vlastnosti samoregulačního topného kabelu, který mění svůj výkon v závislosti na okolních tepelných podmínkách. To znamená, že v chladných místech, jako je např. okolí oken, vydává více tepla, a v teplých místech, jako např. pod nábytkem, je tomu naopak. Více topí tam, kde je podlaha více ochlazovaná a naopak. Podrobnější informace k samoregulační technologii najdete v předchozím článku Samoregulační topné kabely – představení a funkce (I).

Pro podlahové vytápění využíváme speciální samoregulační topný kabel T2Red.

Technické údaje

  • Napájecí napětí: 230 Vac
  • Výkon: 5 W/m - 15 W/m (v závislosti na teplotách a skladbě podlahy)
  • Jistič: charakteristika C
  • Proudový chránič: 30 mA
  • Max. provozní teplota: 65°C
  • Rozměry topného kabelu T2Red: 8,7 mm x 6,0 mm

Díky vlastnosti samoregulace neexistuje u tohoto systému nebezpečí přehřívání, což umožňuje neomezené možnosti při rozložení nábytku v místnosti. Samoregulační podlahové vytápění Raychem je také jediným řešením vyhřívání dřevěných podlah, kde je požadavek na garanci maximální teploty podlahy.

Příklady chování podlahového vytápění se samoregulačním kabelem:


T2Red se přizpůsobí i rozmístění nábytku v místnosti
Např. v místě, kde je na podlaze dodatečně položen koberec, sníží samoregulační kabel T2Red svůj výkon.
Nehrozí tedy nebezpečí přehřátí dřevěné podlahy a můžeme tedy dodavateli krytiny garantovat maximální teplotu.


Použití samoregulačních topných kabelů Raychem T2Red pod dřevěné podlahy je schváleno i celou řadou předních evropských výrobců podlahových krytin. Certifikáty a osvědčení naleznete na stránkách Tyco Thermal Controls.

Zvýšení výkonu
V zimních měsících, kdy chladný vzduch proudící podél oken ochlazuje podlahu, reaguje samoregulační kabel T2Red zvýšením topného výkonu.
Snížení výkonu
Ve slunných dnech, kdy slunce ohřívá podlahu, kabel automaticky sníží svůj výkon v místech, kam dopadají sluneční paprsky. Zbytek místnosti je i nadále vytápěný tak, jak je nezbytné pro optimální pohodu a komfort.

Samoregulační topný systém Raychem je k dispozici v několika variantách. Samoregulační topné kabely instalované přímo do betonových a anhydritových podlah a systém s izolační deskou Reflecta.

Samoregulační kabel Raychem T2Red instalovaný v lité nebo betonové podlaze

Zde pracujeme s kabelem T2Red obdobně jako s odporovým topným kabelem. Na tepelnou izolaci opatřenou oddělovací fólií položíme a fixujeme topný kabel v roztečích projektovanému výkonu.


Systémové desky T2Reflecta a samoregulační kabel T2Red

Toto spojení lze použít jak pro suchý způsob instalace, tak i pod dlažbu. Systémová deska T2Reflecta je opatřena 12mm vrstvou polystyrenu a profilovaným hliníkovým platem. Izolovaná deska T2Reflecta minimalizuje tepelné ztráty směrem do podlahy a hliníkové plato zajišťuje vysokou dynamika ohřevu.

Instalace suchého podlahového systému T2Reflecta

Topné desky T2Reflecta je možno pokládat na všechny typy podlah, které jsou rovné, hladké, stejnoměrné a jejichž nosná konstrukce odpovídá stavebním předpisům.

Doporučená skladba podlahy pro T2Reflecta

Podrobné údaje naleznete v katalogu podlahového vytápění Raychem na stránkách ŠTORC.

Suchá instalace pod plovoucí a dřevěné podlahy

Instalace pomocí lepidla pod dlažbu

Topný kabel T2Red a systémové desky Reflecta umožňují instalaci přímo pod dlažbu. K lepení topných desek k podlaze nebo k lepení keramických dlaždic na topné desky používáme speciální lepidlo T2Reflecta A-Fix. Aby lepidlo dobře drželo na hliníkovém povrchu systémové desky, opatřuje se deska penetračním nátěrem (adhezní můstek) pomocí T2Reflecta P-Fix. Na takto provedený podklad se přímo lepí běžná dlažba.

Požadovaný výkon

Vytápění T2Red+T2Reflecta je možné použít jak pro plnohodnotné vytápění, tak pro temperaci podlahy. Záleží na tepelných ztrátách a požadavcích investora.
Stanovení výkonu viz Příručka komfortně teplé podlahy Raychem, nebo návrh autorizovaným partnerem Raychem.

Orientační výkon samoregulačního kabelu T2Red na metr

  • V případě povrchové krytiny z laminátu nebo plastu: 10 W/m
  • V případě keramických dlaždic: 14 W/m

Regulace samoregulačního podlahového vytápění

Samoregulační kabel T2Red mění svůj výkon v závislosti na okolních podmínkách, avšak sám nezapíná nebo nevypíná. Pro decentralizovanou regulaci vytápění domu využíváme adaptivní programovatelnou regulaci Raychem-NRG, která přesně podle požadované teploty v jednotlivých místnostech a čase spíná vytápění.



Nadstandardní 12letá záruka na kompletní topný systém

Firma Raychem poskytuje na systém podlahového vytápění regulovaný termostatem NRG tzv. 12letou Total Care Warranty, která se vztahuje jak na vlastní topný kabel, tak i na regulaci, případné opravy a následné spojené škody. Více o 12 Total Care Warranty na webových stránkách ŠTORC.

Odzkoušený a funkční topný systém

V současnosti samoregulační vytápění Raychem funguje v celé řadě domů instalovaných firmou ŠTORC nebo jejími odběrateli. Samoregulační vytápění Raychem je použito někde jako jediný topný systém v domě, jinde je instalováno ve vybraných místnostech s dřevěnou podlahou a ve zbývajících místnostech s dlažbou jsou použity odporové topné kabely T2Blue.

Naši kolegové ze Švédska a Německa instalují tento kabel již 20 let a zkušenosti s jeho provozem, ale i testy ukazují, že se jedná o topný systém s plnohodnotnou životností jako u jiných podlahových systémů.

Samoregulační podlahové vytápění je vhodným komfortním a úsporným topným systém do nízkoenergetických a pasivních staveb.

Video z ukázkové instalace do betonu na webových stránkách ŠTORC.


ŠTORC TZB s.r.o. - oficiální dodavatel větrání BRINK a UBBINK pro ČR
logo ŠTORC TZB s.r.o. - oficiální dodavatel větrání BRINK a UBBINK pro ČR

Firma Štorc TZB - autorizované zastoupení a importér Raychem a Brink a Ubbink pro ČR. Nabízíme komplexní systém větrání se zpětným získáváním tepla Brink a Ubbink, podlahové vytápění Raychem, regulace, ochrana potrubí, okapů a ploch před ledem a sněhem, ...