Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Instalace zařízení pro úpravu vody po chemickém čištění topného systému

Tímto článkem by Vám chtěla naše firma David Krych EKO-CHEMO představit zařízení pro úpravy vody, které je žádané především po chemickém čištění topných soustav.

Jako preventivní krok doporučujeme po vyčištění na objektech instalovat úpravu vody, která zajistí patřičnou kvalitu vstupní vody do systému, a tak výrazně sníží zanášení rozvodů. Tato zařízení jsou prostorově nenáročná. Umisťují se na vstupní přívod vody do systému.

Popis fungování: využití filtrů a chemických přísad pro zlepšení vlastností vody; potlačení vzniku inkrustace použitím změkčené vody na vstupu do systému; proporcionální dávkování speciálních inhibitorů; použití fosforečnanů a siřičitanů. Rozvody se potom zanáší zcela minimálně a perioda jejich chemického čištění se výrazně prodlužuje.

Chemické čištění rozvodů topného systému + instalace úpravy vody

Pří ohřevu a ochlazování v topných systémech dochází k postupnému vylučování minerálních i organických látek, které jsou v používané vodě vždy obsaženy. U dlouhodobě provozovaných soustav tak vždy dojde k vytvoření inkrustace, nánosů kalů a sedimentů. Současně dochází ke koroznímu působení vody i těchto vylučovaných látek na kovové prvky soustav, a tím ke vzniku dalších mechanických nečistot. Všechny tyto nečistoty se postupně usazují na vnitřním povrchu trubek, armatur a místech se sníženou cirkulací vody, a to ve formě inkrustů nebo pevných kalových povlaků, které jsou tvořeny převážně uhličitany vápníků a hořčíku, dále pak hydratovanými sloučeninami železa. Takovéto sedimenty se vytváří nejenom na kovovém potrubí a armaturách, ale i na vnitřním povrchu plastových rozvodů. Při zjištění takovéhoto znečištění je řešením chemické vyčištění topného systému a pro zabránění další tvorby mechanických nečistot – instalace chemické úpravny vody.

Stručný popis standardně navrhované technologie úpravy vody

Voda na vstupu do úpravny prochází filtrem mechanických nečistot v dimenzi 1“ (dimenze 1“ proto, aby se připojovacím šroubením co nejméně snížil průřez průtoku) s filtrační vložkou nerez o porozitě 100 µm, aby se před mechanickými nečistotami z rozvodu co nejvíce ochránila vodárenská zařízení. Přefiltrovaná voda je zavedena do změkčovacího filtru typu, kde je z vody kontinuálně odstraňována vysoká tvrdost zachycováním iontů vápníku a hořčíku. Změkčovací zařízení zaručuje dodávku vody do spotřebiště v přesně požadované hodnotě tvrdosti, kterou zákazník bude požadovat (nastavení tvrdosti na výstupu je možné snadno změnit na zařízení). Pravidelná regenerace, která se provádí zcela automaticky (frekvence je obvykle jednou za 2–4 dny při pravidelných odběrech nebo po průtoku vypočteného objemového množství vody) a je nezbytná pro správnou funkci změkčovače, se může nastavit na čas nejmenšího odběru: např. druhá nebo třetí hodina ranní.

FILTR musí mít možnost napojení na kanalizační odpad – lze použít i napojení na ležatý svod pod stropem.

Úpravna pokračuje impulzním vodoměrem a vstřikovací tryskou proporcionálního dávkovacího čerpadla, kterým je do potrubí dávkováno vypočtené množství chemického činidla – inhibitoru popř. přípravku pro úpravu hodnoty pH a další stabilizaci kotelní vody. Čerpadlo je plně kompaktní, což znamená, že v jeho ceně je impulzní vodoměr (s možností požadovaného odměření určitého množství vody), blokační sací ventil a vstřikovací tryska se zpětnou klapkou. Pro přípravu a zásobu roztoku je možno dodat buď 100litrovou PE nádobu nebo v případě nedostatku místa použít i menší objem nebo jako nádrž na roztok použít PE kanystr odolný oxidačním chemikáliím.

Obr. 1. Instalace úpravny vody po chemickém čištění otopného systémuObr. 2. Instalace úpravny vody po chemickém čištění otopného systémuInstalace úpravny vody po chemickém čištění otopného systému

EKO-CHEMO
logo EKO-CHEMO

Komplexní péče o Vaše technologická a energetická zařízení. chemické odstranění všech vodních usazenin (otopné systémy, rozvody teplé užitkové vody, deskové a trubkové výměníky, kotle, bojlery, vzduchotechniku, chladící systémy) chemické úpravny vody ...