Odborné recenzované články

Vytápění / od 23.2.2015 do 31.8.2015


zpět na aktuální články       2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  ...   

Štítkování a ekodesign tepelných čerpadel pro vytápění a kombinovaných tepelných čerpadel

31.8.2015 | Ing. Jan Sedlář, ČVUT v Praze Univerzitní centrum energeticky efektivních budov
Příspěvek rozvádí problematiku štítkování a ekodesignu tepelných čerpadel určených primárně pro vytápění, na jejich dokumentaci a na jejich zkoušení a hodnocení. V textu se dozvíte základní požadavky Nařízení Komise č. 811/2013 a 813/2013 na značení těchto tepelných čerpadel.

Úvod do štítkování a ekodesignu tepelných čerpadel

24.8.2015 | Ing. Jan Sedlář, ČVUT v Praze Univerzitní centrum energeticky efektivních budov
Text uvádí čtenáře do problematiky štítkování tepelných čerpadel na základě nových legislativních požadavků na zařízení pro vytápění a přípravu teplé vody. Na tento úvodní text, zasazující štítkování do legislativního kontextu, budou navazovat další dva texty, které se podrobněji zabývají postupem hodnocení tepelných čerpadel pro potřeby energetického štítku.

Návrh zemní sondy pro tepelné čerpadlo

3.8.2015 | doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., UCEEB ČVUT, Buštěhrad
I přes dlouhodobou praxi realizací tepelných čerpadel země-voda v České republice se stále ještě objevují realizace, ve kterých je zemní sonda výkonově podhodnocena. Již od roku 2011 mají projektanti návod v podobě českého znění evropské normy pro navrhování soustava s tepelnými čerpadly, jejíž součástí je i zjednodušený návrh nízkopotenciálních zdrojů tepla. Autor ukazuje úpravu návrhu na základě podrobnějšího výpočtu.

Návrh plochy podpovrchového výměníku pro tepelné čerpadlo

20.7.2015 | doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., UCEEB ČVUT, Buštěhrad
Navrhování zemních podpovrchových výměníků pro tepelná čerpadla země-voda není tolik citlivé na přesnou znalost vlastností podloží. I přesto je vhodné se držet zjednodušeného návrhu podle ČSN EN 15450 a jejích návrhových hodnot. Autor ukazuje rozšíření postupu výpočtu při podrobnější znalosti roční bilance budovy zásobované teplem.

Výpočet potřeby elektrické energie v otopné soustavě s tepelným čerpadlem vzduch-voda

6.7.2015 | Ing. Vladimíra Linhartová
Článek je zaměřen na hodnocení otopného systému s tepelným čerpadlem vzduch-voda intervalovou metodou. Hlavním cílem článku je porovnat výsledky získané hodnocením otopného systému v rodinném domě pro různé teploty otopné vody a způsoby přípravy teplé vody a zjistit spotřebu elektrické energie ze sítě. Ve výpočtu je bilancována potřeba a dodávka tepla v hodinovém časovém intervalu v lokalitě Praha Ruzyně.
diskuse: 1 příspěvek, 15.07.2015 12:42

Co musí splnit nový kotel na tuhá paliva po roce 2020?

29.6.2015 | Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Se zvyšujícím se tlakem na minimalizaci emisí znečišťujících látek a maximalizaci míry využití energie paliva výrobci malých spalovacích zařízení inovují jejich produkty. V oblasti ústředního vytápění je možné sledovat trend směřující k automatickým a zplyňovacím kotlům.

Prodej otopných těles v ČR v roce 2014

22.6.2015 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Tak jako každoročně touto dobou i letos přinášíme informaci o prodejích otopných těles na území ČR. Data poskytnutá Asociací podniků topenářské techniky (APTT) dávají čtenářům obrázek o tom, jaké druhy otopných těles se v uplynulém roce těšily největší oblibě a jak se jejich oblíbenost v průběhu posledních deseti let vyvíjela.

Prodej zdrojů tepla o výkonu do 50 kW v ČR v roce 2014

15.6.2015 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Co přinesl rok 2014 v oblasti prodeje tepelných zdrojů v České republice? Bohužel nemalé zklamání pro výrobce sdružené v APTT. Zatímco výsledky roku 2013 naznačovaly obrat v podobě výrazného oživení poptávky, následující rok tento trend nepotvrdil. Data použitá ve vyhodnocení pocházejí od Asociace podniků topenářské techniky (APTT) a Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).
diskuse: 6 příspěvků, poslední 17.06.2015 22:01

Modelování funkce dynamických soustav – vliv nastavení hlavice

1.6.2015 | Jiří V. Ráž, DiS.
Moderní matematický aparát poskytuje výstupní data, kterými lze popsat jakékoliv fyzikální procesy v současných otopných soustavách. Projektanti získali mocný nástroj pro optimální řešení energetické účinnosti, nejvyšších úspor tepla, i pro zábavné výpočty.

Měření vysokých povrchových teplot bezkontaktním způsobem

25.5.2015 | Ing. Roman Vavřička, Ph.D., ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí
Článek se zabývá měřením vysokých povrchových teplot termografickou metodou. Autor ověřuje teoretické předpoklady použitelnosti bezkontaktního měření vysokých teplot na několika experimentálních měření. Experimentální ověření je zaměřeno na rozsah spektrální citlivosti bezkontaktních přístrojů a použití speciálního nástřiku měřeného povrchu. Závěr článku je věnován vlivu okrajových podmínek na přesnost měření.
diskuse: 1 příspěvek, 25.05.2015 06:17

Model tepelného čerpadla s odvodem tepla na třech úrovních

11.5.2015 | Ing. Jan Sedlář, ČVUT v Praze Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, Ing. Michal Broum, doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., Ing. Bořivoj Šourek, Ph.D., Univerzitní centrum energeticky efektivních budov, ČVUT v Praze
Článek je věnovaný modelování a experimentálnímu ověření modelu tepelného čerpadla s chladičem par a dochlazovačem. V první části je popsán model jednotlivých komponent a celkového oběhu včetně okrajových podmínek. Dále je popsán vyrobený prototyp a měřicí okruhy pro jeho zkoušení včetně umístění jednotlivých čidel.
diskuse: 7 příspěvků, poslední 06.12.2015 23:38

Chladiva používaná v tepelných čerpadlech

4.5.2015 | Ing. Robert Krainer, Ph.D., Ing. Jiří Duda
V článku je uveden přehled v současnosti používaných chladiv a termíny ukončení požívání zakázaných chladiv. Jsou zmíněny důležité zákony a vyhlášky, které uvádějí požadavky na užívání chladiv.

Jak to chodí při certifikaci kotlů – návštěva ve Strojírenském zkušebním ústavu

20.4.2015 | Ing. Vladimír Stupavský, redakce
Veřejnost se do těchto míst jen obtížně dostává, v celých prostorách panuje přísný zákaz focení a pořizování záznamů. Přitom právě zde procházejí přísnými zkouškami stovky tepelných zařízení ročně. Bez výstupního testu totiž nelze uvést žádný kotel nebo kamna na trh.
diskuse: 1 příspěvek, 27.06.2015 20:20

Případová studie využití odpadního tepla z technologického procesu

6.4.2015 | doc. Ing. Vladimír Jelínek, CSc., Ing. Vladimíra Linhartová, Jiří Drašnar
Při výrobě plastových výlisků lisostřikem vzniká odpadní energie, která bývá likvidována. Energeticky a ekologicky výhodnější je odpadní teplo využívat například jako ve firmě IMS Drašnar s.r.o. z České Třebové, jejichž systém využití odpadního tepla a související problematika je dále popsána.

Demagogie nezná mezí

30.3.2015 | Ing. Vladimír Galád
Jakékoliv indikátory (tedy ani individuální), které by změřily spotřebu tepla, neexistují, a ty, které jsou různými lobbisty a některými úředníky ministerstev deklarovány pod pojmem „přístroje registrující dodávku tepelné energie“, registrují výhradně a jen obyčejnou teplotu, podle které není nikdo schopen ani přibližně určit individuální spotřebu tepla!
diskuse: 227 příspěvků, poslední 14.10.2015 11:24

Jaké tepelné čerpadlo zvolit pro vytápění rodinného domu

23.3.2015 | Ing. Robert Krainer, Ph.D.
V článku je uveden základní přehled tepelných čerpadel instalovaných v rodinných domech. U tepelných čerpadel typu vzduch/voda je při výběru třeba dbát na rozsah teplot při kterých je schopno toto zařízení pracovat a na parametry hluku. Pro tepelná čerpadla země/voda jsou uvedeny potřebné hloubky vrtu a plocha plošného kolektoru. Cena za kompletní instalaci zdroje tepla s tepelným čerpadlem se pohybuje od 150 000 do 500 000 Kč.
diskuse: 11 příspěvků, poslední 16.02.2018 20:27

Tepelné parazitování v číslech

16.3.2015 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Přechod tepla mezi byty provozovanými na různé vnitřní teploty objektivně existuje a za určitých okolností může představovat významný podíl na celkových tepelných ztrátách konkrétního bytu. Dá se přesně vyčíslit finanční dopad tepelného parazitování?
diskuse: 169 příspěvků, poslední 29.01.2018 09:51

Postup při návrhu tepelných čerpadel

9.3.2015 | Ing. Robert Krainer, Ph.D.
V článku je popsán postup pro dimenzování tepelných čerpadel. Tato zařízení se často z ekonomických důvodů dimenzují pouze na přibližně 70 % tepelných ztrát objektu. Proměnlivost topného výkonu a příkonu je patrno z výkonových křivek. Jmenovitý výkon tepelných čerpadel se udává při parametrech daných normou ČSN EN 14511. Pro potřeby dimenzování je třeba pracovat s topným výkonem při maximální tepelné ztrátě.

SMOKEMANovo desatero správného topiče

2.3.2015 | Ing. Jiří Horák, Ph.D., VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Ve Výzkumném energetickém centru (VEC) se problematice malých spalovacích zařízení pro vytápění domácností věnujeme již více než 20 let. Zkušenosti celého týmu zkušebny byly formulovány do SMOKEMANova desatera správného topiče.
diskuse: 5 příspěvků, poslední 10.03.2015 08:32

Vytápění dynamickou soustavou podle předpokladů a podle fyziky

23.2.2015 | Jiří V. Ráž, DiS.
O porozumění ústřednímu vytápění rozhoduje soulad výpočtových metod s fyzikální realitou. Článek demonstruje, jak komplexní parametrické výpočty oboru vytápění odstraňují chybné předpoklady a názory na provozování dynamických otopných soustav.
zpět na aktuální články       2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  ...   

Témata 2018

Partneři - Vytápění

logo THERMONA
logo GEMINOX
logo FV PLAST
logo ENBRA
logo DANFOSS

Spolupracujeme

logo Asociace odborných velkoobchodů

Doporučujeme

 
 

Aktuální články na ESTAV.czObchvat Náchoda získal kladný posudek EIABioplasty nepatří do kontejnerů na plastySlnečné kolektory z THERMO|SOLARU môžu byť aj atypické a na balkónochDigitalizace proniká všemi oblastmi našeho života. Stavebnictví není výjimkou