Odborné recenzované články

Vytápění / od 24.2.2014 do 21.7.2014


zpět na aktuální články       4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  ...   

SVJ a SBD – spotřeba tepla a její vyhodnocení

21.7.2014 | Jiří V. Ráž, DiS.
Vyhodnocení naměřené spotřeby tepla je pro správce bytového fondu poměrně náročnou činností. Aplikace různých metod a postupů vedou k různým výsledkům a často k nesprávným závěrům. Článek demonstruje, jak nové pomůcky umožňují vše zpřehlednit a správně vyřešit v několika minutách.
energetický štítek

Česku údajně chybí na úspory energií 23 miliard korun

14.7.2014 | Ing. Jan Blažíček, redakce
V médiích se pravidelně objevují alarmující zprávy, dle kterých se Česko dostane kvůli nedostatečné státní finanční podpoře do problému s plněním svých závazků vůči EU. Tyto informace bývají často založeny na výpočtech pocházejících od potencionálních příjemců státních dotací, takže nelze vyloučit, že přání zde bývá otcem myšlenky. Jednou z oblastí, kde nám údajně hrozí velký problém, je snižování energetické náročnosti.
diskuse: 4 příspěvky, poslední 01.11.2014 20:50
Plynový kotel

Prodej zdrojů tepla o výkonu do 50 kW v ČR v roce 2013

7.7.2014 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Rok 2013 byl z hlediska prodeje tepelných zdrojů v České republice významným, protože po letech ve znamení klesající poptávky nastala dlouho očekávaná změna a prodeje výrobcům výrazně vzrostly. Dokumentuje to vyhodnocení dat získaných od Asociace podniků topenářské techniky (APTT) a Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).
termostatická hlavice

Vyregulování soustavy – vliv seřízení armatur

30.6.2014 | Jiří V. Ráž, DiS.
Kvalita dynamických otopných soustav je dána přesností seřízení armatur, na které závisí správná funkce i účinnost regulačních procesů, a proto i celková úspornost vytápění. Článek shrnuje faktory, které mají na přesnost seřízení vliv, a předkládá výsledky získané novými pracovními pomůckami.

Měření základních fyzikálních veličin potřebných při měření emisí znečišťujících látek – 2. část

23.6.2014 | Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Ing. Lubomír Martiník, Ing. Milan Dej, Ph.D.
Příspěvek se věnuje problematice měření průtoku plynu v uzavřeném profilu. Zabývá se fyzikálním principem měření a také odkazuje na normované postupy zabývající se touto problematikou. Dále je v krátkosti pojednáváno o principech měření teplot a tlaků, které jsou pro měření průtoku nezbytnými stavovými veličinami.

Měření základních fyzikálních veličin potřebných při měření emisí znečišťujících látek – 1. část

16.6.2014 | Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Ing. Lubomír Martiník, Ing. Milan Dej, Ph.D.
Při měření emisí znečišťujících látek je obvykle potřeba mimo vlastní emise znečišťujících látek stanovovat také vztažné fyzikální veličiny, kterými jsou zejména průtok nosného plynu znečišťujících látek včetně jeho teploty a tlaku. Příspěvek se věnuje problematice měření průtoku plynu v uzavřeném profilu rychlostními sondami a stručně principům měření teplot a tlaků.
kancelář

Analýza neurčitosti vnútorných tepelných ziskov výpočtu potreby tepla na vykurovanie

9.6.2014 | Ing. Pavol Hrebík, PhD., Katedra konštrukcií pozemných stavieb, Fakulta stavebná, Slovenská technická univerzita Bratislava
Neurčitosť vnútorných tepelných ziskov v dôsledku správania sa obyvateľov môže byť interpretovaná dvoma spôsobmi: neurčitosťou celkového počtu obyvateľov, ktorá bude inklinovať k trojuholníkovému rozdeleniu a neistotou metabolizmu. Naša analýza neurčitosti vnútorných tepelných ziskov vychádza z predpokladu, že domácnosť využíva výhradne elektrickú energiu (P1.14/BA).
měřáky tepla

Babylonské zmatení jazyků, aneb „hodiny = měřák“

2.6.2014 | Ing. Vladimír Galád
K měření fyzikálních veličin používáme přístroje, kterým laici lidově říkají „měřáky“. Co si ale myslet o tom, že pojmem „měřák“ bývá označováno i zařízení, které nic neměří, a dokonce je takto označováno i odborníky na danou problematiku? Vítejte v oblasti rozúčtování nákladů na vytápění.
diskuse: 44 příspěvků, poslední 03.08.2015 16:20

Varianty konvekčního elektrického vytápění

26.5.2014 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Systémy elektrického vytápění lze dělit podle několika kritérií. Jedním z nich je způsob přenosu tepla. Šíření tepelné energie z jednoho místa na druhé může probíhat prouděním (konvekcí), sáláním (radiací) nebo vedením (kondukcí). V tomto článku se zaměříme na přenos tepla konvekcí.

Zásady konstrukce a provozu komínů v dřevostavbě – 2. část

19.5.2014 | Ing. František Jiřík
Vícevrstvé kovové komíny mají některé výhody oproti komínům s keramickým komínovým pláštěm, ale pokud se navrhují pro odvod spalin spotřebičů na pevná paliva, je nutné při jejich provádění v dřevostavbách důsledně dodržet všechny požadavky výrobců komínů a norem, aby byla zajištěna požární bezpečnost budovy.

Zásady návrhu akumulačních kamen

12.5.2014 | Ing. Lubomír Martiník, Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. Antonín Šimáček, Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Vendula Drastichová, Ing. Jan Koloničný, Ph.D., doc. Dr. Ing. Tadeáš Ochodek, VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Zatímco v nově budovaných a rekonstruovaných objektech se stále častěji setkáváme s dynamicky regulovatelnými zdroji tepla, akumulační kachlová kamna se začínají rovněž prosazovat. V rekreačních objektech dominují sporáky a kamna s kombinovanou teplovzdušnou a akumulační funkcí.
diskuse: 4 příspěvky, poslední 07.08.2014 07:54
otevřené okno

Analýza neurčitosti intenzity výmeny vzduchu výpočtu potreby tepla na vykurovanie

5.5.2014 | Ing. Pavol Hrebík, PhD., Katedra konštrukcií pozemných stavieb, Fakulta stavebná, Slovenská technická univerzita Bratislava, Ing. Peter Matiašovský, PhD., Slovenská Akadémia Vied v Bratislave, Ústav stavebníctva a architektúry
Výmena vzduchu v budove závisí na poveternostných podmienkach, tesnosti obalových konštrukcií, prevádzky technických zariadení a aktivít užívateľov. Na objektoch panelovej sústavy P1.14/BA boli počas vykurovacej sezóny (1991–1992) monitorované priebehy otvárania vetracích okien (krídel). Zohľadňoval sa vplyv otvárania okien popri minimálnej intenzite výmeny vzduchu n = 0,5 + Δn.
energetický štítek budovy

Energetická liga, či „promyšlená“ demagogie?

28.4.2014 | Ing. Vladimír Galád
Snižování energetické náročnosti budov je velice důležité. Neméně důležitým je ovšem i správné vyhodnocování energetických úspor. V praxi se setkáváme s různými přístupy k hodnocení energetické efektivity, přičemž některé z nich mají do objektivity hodně daleko. Patří mezi ně i tzv. Energetická liga.
diskuse: 59 příspěvků, poslední 07.06.2014 12:55
Kotel

Stanovení účinnosti kotlů

21.4.2014 | Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, Ing. Jan Koloničný, Ph.D., doc. Dr. Ing. Tadeáš Ochodek, VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, M. Holubčík, S. Jelušová, Ing. Lubomír Martiník
Energetická účinnost kotlů je klíčovým technicko-ekonomickým parametrem. Její stanovení je relativně komplikovanou záležitostí a postupy stanovení a výpočtů jsou předmětem mnoha technických norem. Obecně existují dva základní přístupy pro stanovení účinnosti kotlů. Jedním je přímá metoda stanovení účinnosti a druhým je nepřímá metoda stanovení účinnosti.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 30.04.2014 09:15

Varianty sálavého elektrického vytápění

14.4.2014 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Systémy elektrického vytápění lze dělit podle několika kritérií. Jedním z nich je způsob přenosu tepla. Šíření tepelné energie z jednoho místa na druhé může probíhat prouděním (konvekcí), sáláním (radiací) nebo vedením (kondukcí). V tomto článku se zaměříme na přenos tepla sáláním.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 14.09.2014 21:23
měření tepla

Názor na povinné osazování „měřičů tepla“

31.3.2014 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Instalace měřičů tepla v pravém slova smyslu je v případě bytových domů a kancelářských budov možná prakticky jedině na tzv. patě domu. Změřit dodávku tepla do každého jednotlivého bytu nebo kanceláře je buďto technicky nemožné nebo proveditelné pouze za cenu nepřiměřených investičních nákladů.
diskuse: 21 příspěvků, poslední 14.11.2014 15:15

Anizotropný model slnečného žiarenia pre potreby dynamických simulácií budov

24.3.2014 | Ing. Júlia Weismanová
Z hľadiska tepelných simulácií budov je jednou z najvýznamnejších okrajových podmienok tepelný výkon privádzaný na jednotlivé povrchy konštrukcie slnečným žiarením. Keďže hodnoty intenzity slnečného žiarenia bývajú meteorologickými stanicami merané spravidla na horizontálnom povrchu, je potrebné tieto prepočítať. Príspevok sa zaoberá prepočtom celkovej intenzity slnečného žiarenia na horizontálnom povrchu na intenzitu slnečného žiarenia obecne orientovaného vertikálneho povrchu a uvádza simulované priebehy jednotlivých parametrov v rozsahu devätnástich dní.
Podlahové topení

Výpočet teplovodného podlahového vykurovania v programe TechCON 4.0 vs EN 1264

17.3.2014 | Ing. Marek Cimmermann
Přesností výpočtu v programu TechCON 4.0 se již dříve zabýval Ing. Jozef Bugáň. Ve svém článku Výpočet a návrh teplovodného podlahového vykurovania však uváděl příliš velké rozdíly ve výsledcích a mnohé použité postupy zde nebyly dostatečně vysvětleny. Může se výpočet použitého programu opravdu tak lišit?
diskuse: 8 příspěvků, poslední 21.03.2014 10:49
krbová kamna

Proč sušit dřevo a učit lidi topit?

10.3.2014 | Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Ing. Vendula Drastichová, Ing. Lubomír Martiník, Zdeněk Kysučan, Jiří Kremer, prof. Ing. Jozef Jandačka, PhD., Žilinská univerzita v Žilině, KET
Problematika množství emisí produkovaných malými spalovacími zařízeními je neustále velmi živá a diskutovaná napříč celou společností. Malé zdroje znečišťování ovzduší spalující tuhá paliva se v celorepublikovém měřítku významně podílejí na znečišťování ovzduší. V lokálním měřítku může být jejich vliv zanedbatelný, anebo také až dominantní.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 11.03.2014 06:47

Otopné období kalendářního roku 2013 v Praze

24.2.2014 | Ing. Ladislav Tintěra
Vyhodnocení otopného období kalendářního roku 2013 slouží pro potřeby výrobců a odběratelů tepla, kteří pracují v ročním režimu leden–prosinec. Poskytuje také podklady pro práci energetických expertů při provozním vyhodnocování spotřeby energie budov.
zpět na aktuální články       4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  ...   

Projekty 2017

Partneři - Vytápění

logo GEMINOX
logo FV PLAST
logo THERMONA
logo FENIX
logo DANFOSS
logo ENBRA

Spolupracujeme

logo Asociace odborných velkoobchodů

 
 

Aktuální články na ESTAV.czPraha prodloužila lhůtu posouzení vlivu stavebních předpisůKermi Quickfinder – jednoduchá kalkulace pro zjištění vhodného otopného tělesaSoutěž o střechu SATJAM zdarma zná vítězeNetradiční formy bydlení: Lofty, podkroví, mobilní domky, přírodní stavitelství