Odborné recenzované články

Vytápění / od 11.11.2013 do 21.4.2014


zpět na aktuální články       5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  ...   

Kotel

Stanovení účinnosti kotlů

21.4.2014 | Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, Ing. Jan Koloničný, Ph.D., doc. Dr. Ing. Tadeáš Ochodek, VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, M. Holubčík, S. Jelušová, Ing. Lubomír Martiník
Energetická účinnost kotlů je klíčovým technicko-ekonomickým parametrem. Její stanovení je relativně komplikovanou záležitostí a postupy stanovení a výpočtů jsou předmětem mnoha technických norem. Obecně existují dva základní přístupy pro stanovení účinnosti kotlů. Jedním je přímá metoda stanovení účinnosti a druhým je nepřímá metoda stanovení účinnosti.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 30.04.2014 09:15

Varianty sálavého elektrického vytápění

14.4.2014 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Systémy elektrického vytápění lze dělit podle několika kritérií. Jedním z nich je způsob přenosu tepla. Šíření tepelné energie z jednoho místa na druhé může probíhat prouděním (konvekcí), sáláním (radiací) nebo vedením (kondukcí). V tomto článku se zaměříme na přenos tepla sáláním.
diskuse: 2 příspěvky, poslední 14.09.2014 21:23
měření tepla

Názor na povinné osazování „měřičů tepla“

31.3.2014 | Ing. Jan Blažíček, redakce
Instalace měřičů tepla v pravém slova smyslu je v případě bytových domů a kancelářských budov možná prakticky jedině na tzv. patě domu. Změřit dodávku tepla do každého jednotlivého bytu nebo kanceláře je buďto technicky nemožné nebo proveditelné pouze za cenu nepřiměřených investičních nákladů.
diskuse: 21 příspěvků, poslední 14.11.2014 15:15

Anizotropný model slnečného žiarenia pre potreby dynamických simulácií budov

24.3.2014 | Ing. Júlia Weismanová
Z hľadiska tepelných simulácií budov je jednou z najvýznamnejších okrajových podmienok tepelný výkon privádzaný na jednotlivé povrchy konštrukcie slnečným žiarením. Keďže hodnoty intenzity slnečného žiarenia bývajú meteorologickými stanicami merané spravidla na horizontálnom povrchu, je potrebné tieto prepočítať. Príspevok sa zaoberá prepočtom celkovej intenzity slnečného žiarenia na horizontálnom povrchu na intenzitu slnečného žiarenia obecne orientovaného vertikálneho povrchu a uvádza simulované priebehy jednotlivých parametrov v rozsahu devätnástich dní.
Podlahové topení

Výpočet teplovodného podlahového vykurovania v programe TechCON 4.0 vs EN 1264

17.3.2014 | Ing. Marek Cimmermann
Přesností výpočtu v programu TechCON 4.0 se již dříve zabýval Ing. Jozef Bugáň. Ve svém článku Výpočet a návrh teplovodného podlahového vykurovania však uváděl příliš velké rozdíly ve výsledcích a mnohé použité postupy zde nebyly dostatečně vysvětleny. Může se výpočet použitého programu opravdu tak lišit?
diskuse: 8 příspěvků, poslední 21.03.2014 10:49
krbová kamna

Proč sušit dřevo a učit lidi topit?

10.3.2014 | Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., Ing. Petr Kubesa, VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Ing. Vendula Drastichová, Ing. Lubomír Martiník, Zdeněk Kysučan, Jiří Kremer, prof. Ing. Jozef Jandačka, PhD., Žilinská univerzita v Žilině, KET
Problematika množství emisí produkovaných malými spalovacími zařízeními je neustále velmi živá a diskutovaná napříč celou společností. Malé zdroje znečišťování ovzduší spalující tuhá paliva se v celorepublikovém měřítku významně podílejí na znečišťování ovzduší. V lokálním měřítku může být jejich vliv zanedbatelný, anebo také až dominantní.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 11.03.2014 06:47

Otopné období kalendářního roku 2013 v Praze

24.2.2014 | Ing. Ladislav Tintěra
Vyhodnocení otopného období kalendářního roku 2013 slouží pro potřeby výrobců a odběratelů tepla, kteří pracují v ročním režimu leden–prosinec. Poskytuje také podklady pro práci energetických expertů při provozním vyhodnocování spotřeby energie budov.
Ohřívání studených rukou nad topením

Analýza neurčitosti vnútornej teploty výpočtu potreby tepla na vykurovanie

17.2.2014 | Ing. Pavol Hrebík, PhD., Fakulta stavebná, Slovenská technická univerzita, Ing. Peter Matiašovský, PhD., Slovenská Akademia Vied v Bratislave
Neurčitosť vstupných parametrov náhodného správania obyvateľov: vnútorná teplota, vnútorné tepelné zisky, intenzita výmeny vzduchu vstupujú do výpočtu normalizovaným hodnotením EHB. Analýza týchto parametrov je spresnená pomocou prevádzkovým hodnotením.

Ocelový nebo litinový automatický kotel

10.2.2014 | Ing. Zdeněk Lyčka
V poslední době výrazně vzrostl zájem o malé automatické teplovodní kotle na pevná paliva pro vytápění domácností. Nebývale narostl počet nových automatických kotlů s litinovým výměníkem, a mezi veřejností se tak „rozhořel“ spor o to, co je výhodnější. Zda Ocel nebo Litina.
diskuse: 1 příspěvek, 10.02.2014 07:25
Kominík

Revize spalinových cest v teorii a praxi

3.2.2014 | Ing. Waltr Sodomka
Revize spalinových cest je neopominutelnou součástí uvádění spotřebičů do provozu. Mezi veřejností, a to i odbornou, jsou dosud zakořeněny informace, které vychází ze staších předpisů a neodpovídají současnému stavu. Článek nezaujatě komentuje hlavní předpisy, které s revizí spalinových cest souvisí.
diskuse: 3 příspěvky, poslední 04.02.2014 23:03

Měření povrchové teploty podlahových krytin při podlahovém vytápění a výpočet měrného tepelného toku podlahy

27.1.2014 | Ing. Iva Ambrožová, Ing. Petr Horák, Ph.D.
Článek se zabývá měřením povrchové teploty šesti podlahových krytin při podlahovém vytápění, výpočtu měrného tepelného toku podlahy dle metodiky normy ČSN EN 1264 a porovnáním získaných hodnot.
diskuse: 13 příspěvků, poslední 05.01.2015 15:42
Odečty tepla

Fatální omyly novely vyhlášky č. 372/2001 Sb.

20.1.2014 | Ing. Otakar Klokočník
Dne 31. 7. 2013 schválil ministr MMR návrh novely vyhlášky č. 372/2001 Sb., kterou se stanoví pravidla pro rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi konečné spotřebitele. Podle platných pravidel byl návrh postoupen k projednání pracovním komisím Legislativní rady vlády.
diskuse: 23 příspěvků, poslední 22.10.2015 21:45

Metodický přístup k testování krbových kamen v ČR a v zahraničí – 2. část

13.1.2014 | Ing. Petr Kubesa, Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Ing. Lubomír Martiník
Krbová kamna představují vítaný doplňkový a často i hlavní zdroj tepla pro rodinné domy nebo rekreační objekty během chladného období. Cílem tohoto článku je přiblížit čtenáři testování, přesněji řečeno proces certifikace výrobku v notifikované zkušební laboratoři.

Zásady konstrukce a provozu komínů v dřevostavbě – 1. část

6.1.2014 | Ing. František Jiřík
Komíny s keramickým komínovým pláštěm ať jednovrstvé, kde komínový plášť vytváří komínový průduch, nebo vícevrstvé, kde je komínový plášť doplněn izolační vrstvou a komínovou vložkou, budou z hlediska požární bezpečnosti v dřevostavbách tím lepším řešením z hlediska požární bezpečnosti budovy.

Metodický přístup k testování krbových kamen v ČR a v zahraničí – 1. část

23.12.2013 | Ing. Petr Kubesa, Ing. Jiří Horák, Ph.D., Ing. František Hopan, Ph.D., Ing. Kamil Krpec, Ph.D., VŠB, TU Ostrava, Výzkumné energetické centrum, Ing. Lubomír Martiník
Krbová kamna představují vítaný doplňkový a často i hlavní zdroj tepla pro rodinné domy nebo rekreační objekty během chladného období. Cílem tohoto článku je přiblížit čtenáři testování, přesněji řečeno proces certifikace výrobku v notifikované zkušební laboratoři.
diskuse: 1 příspěvek, 20.05.2014 21:04
Měřič tepla

Nejčastější chyby při montáži měřičů tepla

9.12.2013 | Petr Holyszewski, produktový manažer společnosti ENBRA
Měřiče tepla jsou pracovními stanovenými měřidly a montáž může provádět pouze firma registrovaná u Českého metrologického institutu. Přesto bývají velmi často použity a namontovány nevhodně nebo chybně. Následující text by měl být určitým návodem, čeho se při montáži měřidel tepla vyvarovat.
Praha, Pražský hrad

Vyhodnocení otopného období 2012/2013 v Praze

2.12.2013 | Ing. Ladislav Tintěra
Otopné období let 2012/2013 v Praze zpracované na základě pozorování stanice Praha-Karlov bylo s 234 dny vytápění delší, a s průměrnou teplotou 5,0 °C mírně teplejší než dlouhodobý průměr. Základní charakteristikou potřeby tepla pro vytápění je 3266 D°(19) denostupňů, tedy potřeba tepla o málo vyšší, než dlouhodobý průměr 3224 D°(19).
diskuse: 2 příspěvky, poslední 03.12.2013 11:46
Plynový kotel

U odvodů spalin od plynových spotřebičů nepřipadá v úvahu riziko požáru

25.11.2013 | Ing. Jiří Buchta, CSc., Ing. Miroslav Burišin
Názory zainteresovaných profesí na problematiku požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv, které řeší nařízení vlády č. 91/2010, se velmi liší. Protože se jedná o velmi závažnou problematiku, chce portál TZB-info poskytnout prostor pro odbornou diskuzi, jejímž výsledkem by mělo být sjednocení stanovisek.
diskuse: 51 příspěvků, poslední 02.07.2014 16:06
kominík

Je právním dokumentem nařízení vlády nebo odborné stanovisko?

18.11.2013 | Ing. František Jiřík, soudní znalec v oboru stavebním se zvláštní specializací kominictví
Článek je reakcí na článek o stanovisku č. 160/2013 ČSTZ a zároveň upozorněním na nebezpečí otravy oxidem uhelnatým od spotřebičů na plynná paliva.
diskuse: 8 příspěvků, poslední 30.11.2013 14:35
komín

Návrh obsahové náplně komentáře k nařízení vlády č. 91/2010 Sb.

11.11.2013 | Ing. Miroslav Burišin
V souladu se závěry jednání konaném dne 23. 7. 2012 na MV – GŘ HZS ČR za přítomnosti zástupců MV – GŘ HZS ČR, Svazu průmyslu ČR a Českého sdružení pro technická zařízení navrhujeme komentářem stanovit jednoznačně zásady aplikace nařízení vlády (dále jen „NV“) tak, aby byl naplněn jeho cíl, kterým je požární bezpečnost při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
diskuse: 18 příspěvků, poslední 01.12.2013 19:13
zpět na aktuální články       5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  ...   

Témata 2018

Partneři - Vytápění

logo THERMONA
logo FV PLAST
logo ENBRA
logo DANFOSS
logo GEMINOX

Spolupracujeme

logo Asociace odborných velkoobchodů

Doporučujeme

 
 

Aktuální články na ESTAV.czObchvat Náchoda získal kladný posudek EIABioplasty nepatří do kontejnerů na plastySlnečné kolektory z THERMO|SOLARU môžu byť aj atypické a na balkónochDigitalizace proniká všemi oblastmi našeho života. Stavebnictví není výjimkou