Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Přehled obecných CAD systémů

Nad většinou obecných CAD programů lze provozovat specializovanou nadstavbu a pomocí specializovaných funkcí si uživatelé vytvářejí knihovny a systémy na míru. Článek přináší přehled SW, zajímavé podrobnosti, odkazy na demoverze a kontakty.

Níže uvedené informace jsou vybrány z článku v časopisu Computer design a navazují na volný seriál pro uživatele AutoCADu na TZB-info.

Obecné CAD programy pro širokou základnou uživatelů neposkytují žádné extra specializované funkce, ale lze v nich ručně vytvořit téměř cokoliv. Uživatelé si vytvářejí vlastní knihovny bloků, vlastní styly textů, kót, klávesových zkratek, panelů nástrojů apod. Těmito úpravami vzniká CAD program šitý na míru konkrétnímu člověku, kterému se pak v tomto upraveném prostředí dobře pracuje.

Přehled vybraných produktů:

I. AUTOCAD

V pořadí dvacátá verze AutoCADu nese označení 2006 a zavádí tzv. dynamické kreslení, kde již není potřeba příkazový řádek, přináší inteligentní dynamické bloky, nový systém menu, vypočítávaná pole, přednostní klávesy nebo podporu .NET programování. AutoCAD je občas nazýván tzv. "velkým" AutoCADem, protože dokáže pracovat s 3D plochami a tělesy, světly, materiály atd., což odlehčená verze AutoCAD LT neumožňuje. AutoCAD LT, který je určen pro tvorbu 2D výkresové dokumentace, je určen pro samostatného, profesně orientovaného návrháře, případně pro menší společnosti, kde projektanti potřebují zakreslovat do společného projektu každý svou profesi - např. stavební projektant, elektroinženýr, topenář či zabezpečovací technik. Možnosti nasazení a použití LT jsou široké bez ohledu na velikost zákazníka nebo obor jeho činnosti. Výhodou je 100% datová kompatibilita DWG souborů s "velkým" AutoCADem.

Demoverze a její dostupnost

Demoverze jsou dostupné pro celou produktovou řadu a jsou plně funkční po dobu 30 dnů. Zákazník si demoverze nemůže stahnout přes internet, ale má možnost nechat si CD zdarma zaslat poštou z www.autodeskclub.cz/trial a nebo o demoverzi požádat svého prodejce.

Orientační ceny bez DPH pro koncového zákazníka

AutoCAD - 124 700 Kč, AutoCAD LT - 31 900 Kč.

II. BRICSCAD

BricsCad v6 je CAD systém pro kreslení v rovině i ve 3D a je kompatibilní s všeobecně používanými průmyslovými standardy. BricsCad existuje ve dvou verzích - Classic a Pro. Jeho základními atributy jsou kompatibilita s výkresovým formátem DWG, uživatelské prostředí známé z programu AutoCAD a nízká cena. BricsCad ve svém uživatelském prostředí zahrnuje všechny standardní kreslicí a editační nástroje, podporuje práci s vektorovými i rastrovými referenčními soubory, umožňuje současné otevření více výkresů, kopírování objektů a nastavení mezi nimi a obsahuje nástroje pro fotorealistický rendering. Verze Pro navíc obsahuje objemové modelování, program obsahuje modelovací jádro ACIS. BricsCad je programovatelný v jazycích AutoLISP, SDS (obdoba ADS v AutoCADu) a MS VBA.

Vybrané dostupné rozšiřující moduly/ nadstavby

CAD Decor - aplikace pro navrhování a vizualizace koupelen a ostatních interiérů. RekonCAD 4.5bi - aplikace pro 2D stavební projektování od úvodního projektu po prováděcí projekt. EIProCADx - graficko-databázový systém, který umožňuje návrh a zpracování úplné projektové elektrotechnické dokumentace, a to zejména se zaměřením na elektrické instalace staveb. XPro-CADx - český graficko-databázový systém, který umožňuje návrh a zpracováni úplné projektové dokumentace ústředního vytápění a zdravotních instalací. ST - menší 2D nadstavba pro BricsCad umožňující kreslení stavařských výkresů; aplikace je volně ke stažení.

Demoverze a její dostupnost

BricsCad je k dispozici ve zkušební verzi. Ta nemá žádná omezení a funguje 30 dní. Zkušební verze Pro vyžaduje zadáni zkušebního licenčního kódu, který je poskytnut na vyžádání. Obě verze lze stáhnout na stránkách www.protea.cz, na vyžádání je možné za manipulační poplatek zaslat poštou CD.

Orientační ceny bez DPH pro koncového zákazníka

BricsCad v6 Classic - 12 900 Kč; BricsCad v6 Pro - 15 900 Kč; BricsCad v6 Classic, 5 licence - 51 600Kč; BricsCad v6 Pro, 5 1icence - 63 600 Kč.

III. DESIGNCAD

DesignCAD je software americké firmy IMSI. Jedná se o obecný CAD systém v zásadě určený k vytváření kvalitní technické výkresové dokumentace. Existují dvě základní verze - DesignCAD Express, který umí vytvářet jen dvourozměrnou výkresovou dokumentaci, a DesignCAD 3D Max, umožňující navíc plnohodnotné 3D modelování včetně renderování a vizualizace.

Vybrané dostupné rozšiřující moduly/nadstavby

Pro oba programy DesignCAD Express a DesignCAD 3D Max bylo vytvořeno množství českých nadstaveb pro strojaře, elektroprojektanty, stavaře, architekty, bytové architekty, výrobce nábytku, výrobce bazénů a další obory. Z důvodu snadného programování doplňkových modulů často vznikají speciální nadstavby vytvářené na přání zákazníků - výpočet a generování páteřového schodiště, generování 3D modelu zastřešení bazénů, zařizování školních tříd nábytkem atd.

Demoverze a její dostupnost

Demoverze existuje pro DesignCAD 3D MAX (2D/3D) a je plně lokalizována. Doba jejího fungování je omezena na 14 dní a je plně funkční bez dalších omezení. Demoverzi lze stáhnout z internetu nebo může být zaslána zdarma na CD společně s aktuálními ceníky, množstvím dalších informací a demo verzemi nadstaveb pro různé profese.

Orientační ceny bez DPH pro koncového zákazníka

DesignCAD 3D MAX 16 - 5 980 Kč, DesignCAD 3D MAX 16 - 3 980 Kč pro upgrade, DesignCAD Express 16 - 3 980 Kč, DesignCAD Express 16 - 2 980 Kč pro upgrade.

IV. MICROSTATION

Produkt MicroStation využívají týmy architektů, inženýrů, kartografů a dodavatelů v globálních projektech k vytváření návrhů, konstrukci a provozu světové infrastruktury. Toto široké zaměření napříč různými disciplínami dělá z MicroStation standard pro projekty odvětví architektury, inženýrství a stavebnictví na celém světě.

Nová verze produktu MicroStation V8 XM Edition je nejvýkonnější a uživatelsky nejdostupnější verze produktu MicroStation, jaká kdy byla na trhu. Intuitivní uživatelské rozhraní zpřístupňuje nové funkční vlastnosti a nezměněný formát souborů DGN zachovává plnou interoperabilitu mezi spolupracujícími týmy. Zachování plné podpory pro existující standardy V8 CAD znamená, že během přechodu a po zavedení nové verze mohou projekty pokračovat bez přerušení. Verze uvedená letos na trh - MicroStation V8 XM Edition - má nový grafický subsystém využívající technologii Microsoft DirectX, což přináší rozšířené možnosti zobrazování modelů a pohybu v 2D a 3D prostředích, dále nastavení barev, průhlednosti prvků, pořadí jejich vykreslování, zdokonalenou vizualizaci a animaci, publikování 3D obsahu do souborů PDF a do prostředí Google EarthTM 2D/3D, vylepšení mnoha stávajících standardních funkcí atd.

Podmnožinou funkcí programu MicroStation je MicroStation PowerDraft V8 XM Edition, který je zaměřen na tvorbu 2D výkresů. Jeho funkce poskytují všechny základní nástroje nutné pro tvorbu výkresové dokumentace. Pro školy, studenty a použití v akademické oblasti je k dispozici zdarma.

Vybrané dostupné rozšiřující moduly/nadstavby

Nadstavby MicroStation tzv. Extensions poskytují uživatelům rozšířenou funkčnost a další nástroje specifické pro jednotlivá odvětví. Zdarma máte možnost k licenci MicroStation získat rozšíření pro oblast architektury MicroStation TriForma, stavební a pozemní inženýrství MicroStation CivilPAK, tvorbu schémat a diagramů MicroStation Schematics. Dále existuje více než 150 rozšiřujících aplikací v několika produktových řadách: např.: InRoads, MX - řada aplikací pro pozemní stavitelství, silniční, železniční a místní infrastrukturu, Bentley Facilities - řešení pro správu budov, zařízení, majetku a souvisejících činností. Další produkty jsou například pro návrh a správu distribučních systémů elektřiny a plynu, dokumentace komunikačních sítí, modelování vodovodních sítí, odpadní a dešťové kanalizace, řešení pro přesné mapování ve 2D a 3D atd.

Demoverze a její dostupnost

Každý produkt společnosti Bentley lze provozovat v 15 minutovém demorežimu bez jakéhokoli funkčního omezení. Demoverze nové produktové rady XM Edition funguje 30 dní bez licence, poté přejde do 15 minutového režimu obdobně jako starší verze.

Uživatelé zákaznického programu Bentley SELECT mají na internetu přístup ke všem produktům Bentley prostřednictvím třicetidenní zkušební licence. Ostatní uživatelé musejí pro vyzkoušení nových produktů kontaktovat autorizované prodejce Bentley případně přímo Bentley Systems ČR.

Orientační ceny bez DPH pro koncového zákazníka

MicroStation V8 XM Edition - 153 560 Kč, MicroStation PowerDraft V8 XM Edition - 48 230 Kč, ceny pro SELECT uživatele: MicroStation V8 XM Edition - 142 815 Kč, MicroStation PowerDraft V8 XM Edition - 44 855 Kč.

V. SOLID EDGE LAYOUT

Prostředí Solid Edge Layout je vyjmuté prostředí ze Solid Edge pro tvorbu výkresové dokumentace. Jde o plně parametrický 2D CAD software, který ke kreslení poskytuje řadu základních 2D prvků. Je možné využít vestavěný tabulkový editor, tvořit vazby mezi jednotlivými kótami a vkládat mezi ně matematické vazby pomocí vzorců. Vazby v Layoutu mohou být nejenom matematické, ale i grafické. Např. prvek čáral je stejně velký (rovnoběžný, kolineární, kolmý atd.) s prvkem čára2. Lze také propojit kóty (proměnné) Solid Edge Layout s tabulkovým editorem Microsoft Excel, a to obousměrně. Solid Edge Layout otevírá i ukládá dokumenty ve formátech Solid Edge, Microstation, AutoCAD (DWG i DXF).

Vybrané dostupné rozšiřující moduly/nadstavby

Rozšiřující moduly nejsou k dispozici.

Demoverze a její dostupnost

Solid Edge Layout je v plné verzi zdarma i pro komerční využití na neomezenou dobu.

Orientační ceny bez DPH pro koncového zákazníka

Solid Edge Layout je zdarma. České prostředí tohoto programu distribuuje firma Ing. Miroslav Rusiňák za 2 090 Kč za první licenci a každá následující je za 90 Kč.

VI. TURBOCAD

TurboCAD umožňuje práci ve 2D a 3D prostoru včetně následné vizualizace nebo animace. TurboCAD je univerzální CAD systém, jehož součástí je řada nástrojů, modulů, knihoven a maker usnadňujících práci architektům, projektantům, interiérovým a nábytkářským studiím, strojařům, designérům a technikům všech oborů. Prodává se ve verzích TurboCAD Professional CZ a Deluxe CZ. V jeho profesionální verzi jsou obsaženy nástroje pro 2D a 3D kreslení a modelaci ozubených kol, šroubovic, spirál, zdí, oken a dveří v 2D kresbě a jejich převod do 3D modelu včetně vygenerování střechy. Umožňuje vizualizace (HRDÍ) včetně generování stínů, světelných efektů a nastavení vlastností povrchu materiálů. Export a import dat nejpoužívanějších vektorových a rastrových formátů zajišťuje kompatibilitu s jinými grafickými systémy. Program je kompatibilní i s produkty MS Office a umožňuje přímou komunikaci s internetem a elektronickou poštou.

Vybrané dostupné rozšiřující moduly/nadstavby

Pro TurboCAD existuje řada rozšiřujících modulů. Mezi nejprodávanější patří např. 30 miliónů CAD symbolů - široká knihovna prvků pro většinu technických oborů včetně speciálního vyhledávacího softwaru (prvky jsou dle DIN, ISO, ASME, ANSI, DAST a VDE atd. pro formáty DXF, DWG, SAT1.5, IGES, STEP AP 203-214, VDAFS atd.). DAEX Generátor - speciální nadstavba pro generováni nábytku, oken a dveří. DAEX Vestavky - speciální nadstavba pro navrhování vestavěných skříní. DAEX Professional - optimalizační a kalkulační program s parametrickou databází, který je schopen přijímat data z DAEXu Generátor a DAE-Xu Vestavky - vhodný pro nábytek, okna a dveře.

Demoverze a její dostupnost

Demoverzi programu TurboCAD si uživatel může stáhnout z internetu. Demoverze je v základu plně funkční 15 dní. Neobsahuje databáze nebo uvedené nadstavby.

Orientační ceny bez DPH pro koncového zákazníka

TurboCAD Professional CZ - 24 990 Kč, TurboCAD DELUXE CZ - 5 950 Kč, nadstavby 30 miliónů CAD Symbolů - 2 990 Kč, DAEX Generátor 6 950 Kč, DAEX Vestavky - 39 990 Kč. DAEX Professional - 24 990 Kč.

Odkazy

AutoCAD Autodesk a Tech Data Distribution www.autodesk.cz
BricsCad Mm www.protea.cz
DesignCAD - ARCADEA www.designcad.cz
MicroStation Bentley www.bentley.cz
Solid Edge Layout Ing. Miroslav Rusinák www.rusinak.cz
TurboCAD Špinar - software www.spinar.cz

Zdroj: Computer DESIGN 16.03.2006

 
 
Reklama