Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla aroTHERM pro vytápění novostaveb i pro hybridní otopné soustavy

Nové typy tepelných čerpadel aroTHERM v provedení vzduch-voda se vyznačují především kompaktní konstrukcí, nenáročnou na půdorysnou plochu instalace. Proto je lze umístit i na malé venkovní prostory. Další jejich předností je možnost využití pro aktivní chlazení objektu.

V říjnu roku 2013 rozšířila firma Vaillant Group své portfolio tepelných čerpadel o nové typy vzduchových tepelných čerpadel. Jedná se o kompaktní venkovní tepelná čerpadla aroTHERM v provedení vzduch-voda. Tato tepelná čerpadla se vyznačují především kompaktní konstrukcí nenáročnou na půdorysnou plochu instalace. Proto je lze umístit i na malé venkovní prostory. Další jejich předností je možnost využití pro aktivní chlazení objektu. Pro instalační a servisní firmy je výhodné, že během instalace tepelných čerpadel aroTHERM, a jejich uvedení do provozu, nemusí zasahovat do okruhu chladiva, který je uzavřený, a instalace je časově méně náročná.

Vyplňte jednoduchý poptávkový formulář. Zpracujeme pro vás
odborný návrh řešení.

Tepelná čerpadla aroTHERM (obr. 1) lze použít pro otopné soustavy jak v novostavbách, tak i pro stávající budovy s hybridní otopnou soustavou. K dispozici je celá řada příslušenství, která usnadňují instalaci v obou případech. Jednoduchou instalaci a hlavně oživení celého systému napomáhá a podporuje rovněž funkce „instalační asistent“ v ekvitermní regulátoru calorMATIC 470/3. Jednoduchým zadáním typu použitého hydraulického schématu se nastaví automaticky všechny parametry důležité pro bezproblémový a hospodárný provoz celé otopné soustavy.

Obr. 1a Venkovní vzduchové čerpadlo aroTHERM
Obr. 1a Venkovní vzduchové čerpadlo aroTHERM
Obr. 1b Venkovní jednotka Aro THERM
Obr. 1b Venkovní jednotka Aro THERM

Charakteristické vlastnosti tepelného čerpadla Vaillant aroTHERM VWL

  • Kompaktní monoblokové tepelné čerpadlo vzduch-voda
  • Kompresor s invertorovou funkcí
  • triVAI© regulace s regulátorem calorMATIC 470/3, která provádí optimalizaci nákladů vytápění díky možnosti zadání cen jednotlivých energií
  • Možnost aktivního chlazení v letním období
  • Maximální výstupní teplota otopné vody 63 °C (pro přípravu teplé vody)
  • Jednoduchý transport a instalace

Základní vybavení tepelného čerpadla:

  • Vysoce účinné oběhové čerpadlo
  • Integrovaná diagnostika se zobrazováním zisku tepelné energie
  • Elektronický expanzní ventil
  • Funkce snížení hluku
  • Nadčasový design celé jednotky

Tepelná čerpadla se dodávají v několika výkonových variantách – v tabulce naleznete základní technické údaje:

 
Obr. 2 Schéma hydraulického zapojení – monoenergetický režim
Obr. 2 Schéma hydraulického zapojení – monoenergetický režim
Obr. 3 Schéma hydraulického zapojení – bivalentní režim
Obr. 3 Schéma hydraulického zapojení – bivalentní režim

Pro tato tepelná čerpadla je doporučeno několik schémat hydraulického zapojení. Doporučená schémata jsou uložena v paměti regulátoru a z tohoto důvodu je první uvedení do provozu touto funkcí usnadněno.

Monoenergetický provoz

Na obr. 2 je uvedeno hydraulické zapojení v monoenergetickém režimu. Monoenergetickým režimem se myslí skutečnost, že pro pohon tepelného čerpadla, případně pro doplnění jeho výkonu, je využívána pouze elektrická energie. Systém je doplněn o přídavný modul VWZ MEH 61, který je vybaven elektrický ohřevem – elektrickou patronou o výkonu 6 kW. Dále je součástí tohoto příslušenství trojcestný přepínací ventil, který slouží pro přepínání režimů mezi vytápěním a přípravou teplé vody.

Duální energetický provoz

Na obr. 3 je znázorněna možnost instalace tepelného čerpadla aroTHERM do otopné soustavy s plynovým kondenzačním kotlem Vaillant ecoTEC plus. Systém je doplněn o další příslušenství – kompaktní akumulační nádobu VWZ MPS 40. V tomto případě zdroj tepla využívá podle zvoleného provozního profilu elektrickou energii nebo zemní plyn (lze i propan, propan-butan). Toto řešení je výhodné svým nižším požadavkem na dimenzi elektrické přípojky, tedy na nižší, trvale placený paušál za „jistič“.

Obr. 4 Ekvitermní regulátor calorMATIC 470/3
Obr. 4 Ekvitermní regulátor calorMATIC 470/3

Unikátní ekvitermní regulátor se rozhoduje podle ceny

Regulaci zdroje tepla a celé otopné soustavy zajišťuje designově řešený ekvitermní regulátor calorMATIC 470/3. Jeho, na českém trhu unikátní, vlastností pro uživatele je možnost do něj zadat ceny jak elektřiny, tak plynu. Regulátor pak vyhodnocuje aktuální provozní podmínky, tedy teplotu vnějšího vzduchu a požadovanou výstupní teplotu, podle zadaných cen počítá cenu vyrobeného tepla a volí cenově výhodnější variantu, zda bude tepelná energie získávána prostřednictvím tepelného čerpadla nebo kondenzačního plynového kotle.

Aktivní chlazení

Možnost přepnutí tepelného čerpadla aroTHERM do chladicího režimu, kdy z otopné vody odnímá teplo, je výhodná pro chlazení prostorů v teplých obdobích. Podmínkou využití je existence například vhodně řešeného velkoplošného vytápění, typicky podlahového, stěnového nebo stropního. V současnosti lze výhodně využít i některé typy konvektorů s nuceným prouděním vzduchu, které funkci chlazení nabízejí.

Obr. 5 Instalace venkovního tepelného čerpadla aroTHERM
Obr. 5 Instalace venkovního tepelného čerpadla aroTHERM

Široký sortiment příslušenství

V úvodu článku bylo zmíněno, že firma Vaillant nabízí široký sortiment příslušenství. Vhodnou kombinací tohoto příslušenství, jako jsou např. akumulační zásobníky, oddělovací jednotky s výměníkem, je možné tepelné čerpadlo aroTHERM instalovat a přizpůsobit provozním podmínkám, a to jak v nových instalacích, tak i ve stávajících otopných soustavách.

Více na www.vaillant.cz


Tepelná čerpadla Vaillant
logo Tepelná čerpadla Vaillant

Značka Vaillant patří k předním výrobcům tepelné techniky v Evropě již od roku 1874. Její sortiment zahrnuje kondenzační kotle, tepelná čerpadla, rekuperační jednotky, zásobníky TV, solární systémy a regulační techniku. Vaillant klade velký důraz zejména ...