Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Anaconda AW – rekuperační jednotka Nilan s tepelným čerpadlem Convert AW

Česko-dánský produkt Anaconda AW je nekompromisním řešením pro nejnáročnější požadavky moderního bydlení v oblasti pasivního/nízkoenergetického standardu. Inovativní je zejména komplexní řešení požadavků na dosažení maximální energetické efektivnosti.

Anaconda AW spojuje část větrání, rekuperace tepla, ohřevu teplé užitkové vody z odpadního tepla, chlazení (dodavatelem dánská společnost Nilan) a výkonová tepelná čerpadla (6-20 kW) vzduch-voda české značky AC Heating, vše integrované do jediné kompaktní funkční jednotky.

Klíčové vlastnosti toto unikátního zařízení

Na obrázku níže je zobrazen řez jednotkou Anaconda AW.

Řez jednotkou Anaconda AW (AC Heating)
Řez jednotkou Anaconda AW (AC Heating)

V horní části se nachází vzduchotechnická část, vlevo dole vnitřní jednotka výkonového tepelného čerpadla a vpravo dole zásobník teplé užitkové vody.

Vzduchotechnická část obsahuje aktivní i pasivní rekuperaci. Výhodou jednotky s aktivní rekuperací je bezproblémový provoz, v zimních měsících není třeba realizovat předehřev a následně dohřev vzduchu. Pasivní část má by-pass pro nízké teploty.

Maximální efektivnosti je dosahováno díky schopnosti jednotky při režimu chlazení využít odpadní teplo pro ohřev teplé užitkové vody. Do zásobníku teplé užitkové vody je dále možno připojit pomocí integrovaného výměníku i například solární panely. Jednotka je samozřejmě již v základu vybavena potřebnými prvky pro regulaci tj. teplotní čidla, vlhkostní čidlo.

Regulační systém vyvinutý společností AC Heating „xCC Anaconda“ umožňuje ovládat z jednotného webového uživatelského prostředí celý systém. Jak část vzduchotechnickou, tak i výkonové tepelné čerpadlo. Vše je optimalizováno i pro mobilní telefony a tablety.

Vizualizace  RD (AC Heating)
Vizualizace RD (AC Heating)

Možnost volby výkonu samotného tepelného čerpadla je od 6 do 20 kW a umožňuje ideálně pokrýt tepelnou ztrátu řešeného objektu. Technologie tepelného čerpadla Convert AW je založena na osvědčených kvalitních zařízeních Toshiba. Venkovní jednotky jsou vyráběné v Japonsku, tepelné čerpadlo je vybaveno invertorem a umí plynule měnit svůj výkon v rozsahu 30-100%, více informací naleznete na webu www.ac-heating.cz.

Z hlediska stavební připravenosti se jedná o maximálně prostorově úsporné řešení. Výkonové čerpadlo má umístěn kompresor a výparník ve venkovní jednotce. Při montáži není třeba realizovat velké prostupy s mřížkami do fasády. Nedochází tak k omezení průtoku vzduchu přes výparník, který by tak mohl mít sníženou účinnost. Regulace xCC je připravena na řešení veškerých představ ze strany obyvatel domu. Ať se jedná o požadavky na regulaci topného systému, vytápění bazénu a bazénové haly či komfortní programovatelné moduly dálkové správy domu (venkovní žaluzie, dálkové ovládání elektrických spotřebičů, osvětlení…).

Tento komplexní produkt je samozřejmě dodáván s plnou projekční podporou před spuštěním a následnou technickou podporou při provozu s ohledem na nejvhodnější nastavení provozních parametrů.

Jedinečnost tohoto zařízení je možno dokladovat např. Certifikátem PHI Darmstadt pro pasivní domy dle PHPP (část Nilan).

Výkonové tepelné čerpadlo Convert AW (část AC Heating) získalo v roce 2013 osvědčení ve Strojírenském zkušebním ústavu s.p. Brno, registrovaném v EHPA v souladu s normou EN 14511, kde v oblasti topných výkonů a reálných topných faktorů představuje špičku mezi tepelnými čerpadly vzduch-voda.

Společnost Nilan získala v roce 2012 vítězné ocenění v prestižní mezinárodní soutěži Solar Decathlon za komplexní řešení, které je srdcem zařízení Anaconda AW. Toto vítězství navazovalo na předchozí vítězství v letech 2007 a 2009 a potvrdilo technologickou nadřazenost danou neustálým vývojem tohoto produktu.

Anaconda AW – rekuperační jednotka Nilan s tepelným čerpadlem Convert AW6/AW9/AW16 (AC Heating)
Anaconda AW – rekuperační jednotka Nilan s tepelným čerpadlem Convert AW6/AW9/AW16 (AC Heating)

Zajímá-li vás toto téma blíže, jsme pro vás plně k dispozici na telefonu, mailu nebo nám můžete zaslat poptávku přes náš webový formulář.


AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem
logo AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem

Společnost KUFI INT je česká firma, která vyrábí a instaluje tepelná čerpadla AC Heating Convert AW. Naše tepelná čerpadla vytápí rodinné domy, bytové domy, školy, školky, administrativní budovy a průmyslové haly. Máme za sebou stovky instalací tepelných ...