Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelné čerpadlo EasyMaster Indoor Split získalo Grand Prix For Arch 2014

Odborná porota mezinárodního veletrhu For Arch přidělila letos jednu z hlavních cen tepelnému čerpadlu od českého výrobce Master Therm. Tepelné čerpadlo vzduch–voda Easy Master Indoor Split (EM IS) reprezentuje originální dělenou (splitovou) konstrukci tepelného čerpadla pro vnitřní instalaci.

Tepelné čerpadlo EasyMaster IndoorSplit (EM IS) je nabízeno ve výkonové řadě od 10,6 do 30,8 kW (A7W35). Výrobek se skládá ze dvou jednotek. Hlavní (kompresorová) jednotka obsahuje hlavní část technologie vč. kompresoru, expanzního ventilu, kondenzátoru a regulace. Vedlejší (výparníkovou) jednotku tvoří výparník a radiální ventilátor. Hlavní a vedlejší jednotka jsou propojeny parním a kapalinovým chladivovým potrubím.

Instalace uvnitř objektu

Skříně výparníku, každá o výkonu 30,8 kW A7W35
Skříně výparníku, každá o výkonu 30,8 kW A7W35

Obě skříně jsou určeny pro instalaci uvnitř objektu. Jde o vnitřní provedení tepelného čerpadla, které je napojené na vzduchotechnické prostupy stěnou vytápěného objektu. Skříň výparníku do výkonu 18 kW má jeden sací a jeden výfukový kanál o průměru 400 mm. U větších výkonů (24,4 a 30,8 kW) je výparníková jednotka zdvojená a používá 2 sací a 2 výfukové kanály shodného průměru 400 mm.

Vnitřní instalace tepelného čerpadla vzduch-voda je výhodná především tam, kde není prostor pro umístění venkovní jednotky. Další podstatným přínosem takového řešení je úplná eliminace venkovního hluku, neboť pružná vzduchotechnická potrubí jsou jak tepelně, tak akusticky izolována a nepřenášejí do venkovního prostoru žádný rušivý zvuk. Jedinou známkou instalace tepelného čerpadla je tak sací a výfuková mřížka na stěnách objektu.

 

Výhody a flexibilní řešení

Dvojice kompresorových jednotek (2×30,8 kW A7W35)
Dvojice kompresorových jednotek (2×30,8 kW A7W35)

Největší výhodou tepelného čerpadla EM IS je prostorová úspornost a flexibilita umístění zařízení. Na rozdíl od běžně používaných vnitřních monobloků s velkými zástavbovými rozměry je splitové provedení prostorově nenáročné. Obě skříně vynikají malými vnějšími rozměry, nízkou hmotností a snadnou manipulací. Do výkonu 18 kW obě jednotky pohodlně projdou dveřmi o šíři 70 cm a skříň výparníku pro výkony až 30,8 kW má šíři jen 1012 mm. Hlavní a vedlejší jednotku lze umístit ve vzdálenosti až 15 m od sebe, a to i v oddělených prostorech nebo v různých poschodích objektu. Tím je možné velmi flexibilně využít prostor i v malých, špatně přístupných nebo členitých strojovnách, kam by jiné zařízení nebylo možné umístit.

Zařízení EM IS je vybaveno ve stejném standardu, jako jiná tepelná čerpadla zn. Master Therm. V základní výbavě obsahuje ekvitermní regulaci 4 topných okruhů (HLTO, 2× směšovací TO, dobíjecí okruh TV) a elektronické řízení expanzního ventilu (EEV). Tepelná čerpadla EM IS jsou vhodná pro kaskádní zapojení do velkých objektů a bytových domů, software Lan Master pro řízení kaskády až 16 jednotek (až cca 500 kW) je součástí základní ceny. Na přání je možné tepelná čerpadla vybavit desuperheaterem pro vysoce účinný ohřev teplé vody a připojením k internetu pro ovládání a vzdálený servisní monitoring.

VIDEO: Prestižní ocenění pro Tepelná čerpadla Master Therm na ForArch 2014


Více podrobností najdete na www.mastertherm.cz


Master Therm tepelná čerpadla s.r.o.
logo Master Therm tepelná čerpadla s.r.o.

Master Therm je český výrobce tepelných čerpadel vzduch-voda, země-voda, voda-voda s certifikací EHPA a registrací pro dotace. Tepelná čerpadla s tradicí od roku 1994 pro rodinné i bytové domy a průmyslové objekty všech velikostí. Výroba, projekt, ...