Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

IVT AIR X – revoluce v konstrukci tepelných čerpadel

Technologie tepelných čerpadel se v posledních letech výrazně posunuje vpřed. Hlavním motorem změn, který nutí výrobce inovovat, je tlak EU na snižování spotřeby energie a emisí skleníkových plynů. Ten se projevuje postupným zaváděním energetických štítků, povinným uváděním SCOP a restrikcemi v oblasti množství a typu použitých chladiv. Nová generace tepelných čerpadel vzduch/voda IVT AIR X posunula inovace v tomto oboru na zcela novou úroveň.

Doposud probíhal vývoj nových tepelných čerpadel obvykle modifikací „osvědčeného“ rámu z předchozího modelu, do kterého se instalovaly účinnější kompresory, výměníky a chytřejší regulace. Skříně tepelných čerpadel se tak začaly plnit frekvenčními měniči, nízkoenergetickými oběhovými čerpadly, elektronickými expanzními ventily atd. Výsledkem bylo úspornější, ale obvykle také o dost dražší tepelné čerpadlo, protože citelně rostly i náklady na jeho výrobu.

Radikální změnou v této zavedené praxi je konstrukce IVT AIR X, využívající v maximální míře moderní technologické postupy používané v automobilovém průmyslu, který je dnes díky obrovské konkurenci asi nejefektivnějším průmyslovým oborem. Pro nové tepelné čerpadlo IVT AIR X byl zvolen bezrámový konstrukční systém EPP, který využívá mimořádně univerzální a 100% recyklovatelný materiál z extrudovaného polypropylenu. Jednotlivé komponenty tepelného čerpadla jsou uloženy v blocích z EPP, které do sebe zapadají jako puzzle a tvoří tělo tepelného čerpadla. Přes toto tělo je pak přetažen pouze lehký venkovní ochranný plášť. EPP konstrukce přináší výhody v mnoha oblastech:

  • Radikální snížení hmotnosti venkovní jednotky až o 75 %, usnadňující manipulaci a přepravu
  • Výrazné zlevnění výroby díky snížení počtu šroubových spojů o 90 % a náhradě klasického ocelového rámu za EPP bloky
  • Podstatné snížení aerodynamického hluku díky speciálně tvarovanému EPP bloku, který optimálně usměrňuje tok vzduchu před ventilátorem
  • Snížení vibrací a tepelných ztrát povrchem tepelného čerpadla díky velmi dobrým zvukově a tepelně izolačním vlastnostem EPP
  • Snadný a téměř okamžitý přístup ke všem komponentům, snižujícím náklady na servis

Hlavní výhodou EPP konstrukce ale je, že prostředky ušetřené při výrobě skříně tepelného čerpadla mohou být investované do vylepšení jeho parametrů. Díky instalaci nejlepších dostupných kompresorů a výměníků, dosahuje celá řada IVT AIR X mimořádných topných faktorů COP a samozřejmě také mimořádně vysokého SCOP (4,84). V testu dánské energetické agentury ENERGY Styrelsen, která porovnávala více než 60 typů tepelných čerpadel vzduch/voda, obsadila celá výkonová řada AIR X první místa s výrazným náskokem před ostatními výrobky.

Inteligentní konstrukce tepelného AIR X je doplněna i mnoha inteligentními funkcemi pro zvýšení komfortu nebo snížení spotřeby energie.

  • Chytré odtávání snižující nutnost reverzace chodu při nadnulových teplotách
  • Provoz elektrokotle na 2 nebo 3 fáze a hlídání maximálního příkonu domu pro snížení velikosti hlavního jističe
  • Prediktivní využití fotovoltaiky pro akumulaci tepla v domě

V novém tepelném čerpadle IVT AIR X se podařilo dokonale spojit 45 let zkušeností s vývojem tepelných čerpadel IVT, zkušeností koncernu BOSCH (od roku 2005 vlastníka značky IVT) z automobilového průmyslu a výhod velkosériové výroby. Výsledkem je technologicky nejpokročilejší tepelné čerpadlo vzduch/voda na trhu, jehož výroba je téměř o 40 % levnější, než u předchozího modelu IVT.


GT Energy s.r.o.
logo GT Energy s.r.o.

Společnost GT ENERGY s.r.o. se zabývá zpracováním energetických koncepcí a dále návrhem a dodávkami úsporných technologií pro vytápění, ohřev teplé vody, chlazení a zpětné využití odpadního tepla. Pro nové budovy zabezpečuje návrhy energetické koncepce ...