Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Otazníky jednoho ze čtenářů k dotacím na tepelné čerpadlo a pasivní dům

Jeden z našich čtenářů nám nabídl svůj příběh o zateplení domu a dostavbě patra v pasivním standardu a o komunikaci se SFŽP. Mnohé je skutečně k zamyšlení.

Redakce: Zateplovali jste dům a nyní jste se pustil do přípravy na instalaci tepelného čerpadla. Zároveň živě komunikujete se SFŽP. Proč?

Ladislav Štrajt: Zajímám se léta o úspory energií, ještě v dobách návštěv výstav Pragotherm v dnešním divadle Hybernia. Rozličným rozhodnutím SFŽP nerozumím, (a věřte, že nejsem sám), využil jsem tedy práva na informaci a zeptal jsem se:

  • Jak je možné, že tepelné čerpadlo je považováno za jakýsi poloviční OZE, když mnoho uživatelů vlastní fotovoltaiku? Přes den vyrobí tolik, že v oblačnosti a nočním útlumovém režimu potřebuje TČ ze sítě jen malé množství el. energie, které znásobí svým COP. --Vrt-128 000 Kč, TČ 180 000 Kč, taktovací nádoba 20 000 Kč. Na kolik vyjde investorovi státním fondem živ. prostředí podporovaná termika?
  • Jak je možné, že jsou dotovány tyto jednoúčelové soláry, které ušetří energii jen při osvitu? Fotovoltaika se nepřehřívá, naopak dodává více elektřiny - pro vlastní spotřebu, na ohřev vody, do zásuvek rod. domku, na topení příp. do sítě. Kuriozní je, že v určitých případech, časech, pohání ta či ona fotovoltaika oběhové čerpadla podporovaných solárů.
  • Jak je možné, že se místo TČ podporuje neperspektivní uhlí? V budoucnu se podmínky pro jejich provoz jistě zpřísní. Poněkud komicky působí sám ministr jezdíce po krajích rozdávajíc uhelné dotace s oddůvodněním, že majitelé nemají na jiný typ topení. V kapitalismu prapodivný důvod. Nejen, že by byl lepší ministr sociálních věcí, neboť tohle je věcí armády spásy či charitativních organizací, ale tázal se jich nejprve zda mají např. automobil? S rezortem, který vede měl pracovat na jiném řešení. Vždyť je přebytek peněz na dotace.
    Dále se bude spalovat upotřebený stolní a motorový olej, dále se bude zkoušet topit kde čím. Mladá generace je pohodlnější. Bude několikrát týdně chodit kontrolovat uhelný kotel? Bude vynášet popel? Bude pracně skládat uhlí? Ne, kotle se vymění. Nejsem sám, kdo uhlí vyměnil dávno za plyn a splácel hypotéku.
  • Kdo je členem komise, která rozhoduje o dotacích? Kdo komisi sestavil a jakou mají jednotliví členové kvalifikaci a zkušenosti v oboru? A jaké vlastní zkušenosti? Komu se členové komise zodpovídají za svoji práci?

Redakce: Dům máte zateplený a nyní topíte plynem. Chystáte se pořídit tepelné čerpadlo.

Ladislav Štrajt: V současné době se trápím s vrtem pro tepelné čerpadlo. S koupí tepelného čerpadla chci stejně čekat na nějaké dotace na jaře. Do té doby snad bude připravený vrt a vyveden do kotelny, do té doby musím topit plynem.

Nástavba v pasivním standardu. Bez dotace?

Redakce: Komunikujete s SFŽP ale ještě v jedné věci. Ohledně nástavby na Váš rodinný dům.

Ladislav Štrajt: "Ano, to je můj druhý problém. Dcera hodlá nadstavit náš přízemní rodinný domek prvním patrem. Plánuje pasivní standard a tak jsem navštívil pobočku SFŽP, kde mi bylo sděleno, že i když postaví byt nízkoenergetický nebo v pasivním standartu, na dotace nemá nárok.(!) Jen když byt postaví na zelené louce, či dotace pro celé stavení. Nechápu, proč pasivní dům na louce dotaci dostane a pasivní dům postavený jako nástavba ne.
My máme přízemí zatepleno a provedení nástavby je zcela samostaný projekt. Veškeré energie a instalace budou oddělené od nás. A na co pak bude dotace? Že máme společnou střechu? Proč bychom měli my dole investovat a renovovat zateplení? Náš provětrávaný způsob s použitím vláknocementu stál 600 000 Kč."

 
 
Reklama