Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla PZP na 50. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech

Firma PZP HEATING a.s. se na tomto jubilejním festivalu mohla pochlubit dvěma speciálními realizacemi s tepelnými čerpadly voda-voda a země-voda.

Mezi milovníky filmů a kinematografie v České republice snad nenajdeme nikoho, kdo by za svůj život alespoň jednou nenavštívil Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.

Jedná se o největší filmovou přehlídku v celé republice. Centrálním místem festivalu je hotel Thermal, kde bezproblémový provoz vytápění a ohřev teplé vody zajišťují tepelná čerpadla PZP.




1. Využití rekuperace tepla z odpadních balneologických vod v hotelu PREZIDENT


V nově postaveném lázeňském hotelu Luxury Wellness & Spa Hotel Prezident v Karlových Varech bylo uvedeno do provozu komplexní technologické zařízení na vytápění, klimatizaci a ohřev teplé vody s možností rekuperace tepla z odpadních balneologických vod.

Rekuperační zařízení se sestává z rekuperační jímky na odpadní vodu, zásobníku na čerstvou předehřátou vodu z řadu, předřazených deskových výměníků tepla pro klimatizaci a ohřev teplé vody a tepelného čerpadla voda-voda AQUASTAR HP3WW36G s výkonem 36 kW.

Průtoky odpadních vod z balneologických provozů se pohybují okolo 1,5 m3/h v maximu. Využitelný rekuperovatelný teplotní spád dosahuje hodnoty 20 K.


Tepelné čerpadlo odnímá teplo z vody vypouštěné z balneoprovozu a předpřipravuje teplou vodu, nebo ochlazuje vodu pro klimatizaci

Rozšíření využití tepelného čerpadla i pro klimatizaci je významnou investiční úsporou, neboť odstraňuje nutnost instalovat samostatný zdroj tepla.

Závěrem lze říci, že rekuperační proces podpořený tepelným čerpadlem umožňuje dosáhnout požadovaného ideálního stavu, kdy teplota odcházející odpadní vody do kanalizace se rovná teplotě přicházející čerstvé vody z řadu.

2. Tepelná čerpadla země-voda s výstupní teplotou až 80 °C v hotelu THERMAL

Lázeňský hotel Thermal nabízí komfortní ubytování a výbornou lázeňskou a wellness péči kombinovanou s krásným výhledem na město Karlovy Vary. Oblíbený je také unikátní termální bazén vybudovaný na skále nad městem.

Koncepční řešení a generální dodávka zařízení připadla na místní karlovarskou firmu, která dodala předávací akumulační stanice tepla v kombinaci s tepelnými čerpadly PZP. Instalována jsou čtyři tepelná čerpadla země-voda TERRASMART HP3BW11B s celkovým výkonem 45 kW.

V čem je instalace unikátní?

Efektivitu tepelného čerpadla mnohdy nepříznivě ovlivňuje požadavek na vyšší výstupní teplotu, především pro přípravu teplé vody. Pro mnohá tepelná čerpadla je pak východiskem přímotopný dohřev, který ale degraduje účinnost zařízení. Tepelné čerpadlo PZP řeší tento problém výhodně prostřednictvím využití efektu vyšších teplot přehřátých par chladiva, než je jejich kondenzační teplota. Chladivové páry jsou totiž při stlačení kompresorem obvykle přehřívány až nad teplotu 90 °C. Princip je jednoduchý. Kondenzátor tepelného čerpadla je uložen přímo v akumulační nádrži předávací stanice tepla a rozkládá se po celé její výšce. Přehřátá pára se ochlazuje v horní části nádrže až na svou kondenzační teplotu. Účinná kondenzační část výměníku tepla se pak volně posunuje podle stavu tepelného „nabití“ akumulátoru.

Ohřev teplé užitkové vody probíhá průtokem v protiproudém výměníku tepla s celkovou teplosměnnou plochou 5,3 m2. Ohřev teplé vody pouhým průtokem bez akumulačního bojleru přináší mnohé výhody jako dlouhou životnost, nezarůstání výměníků vodním kamenem, omezení vzniku bakterie Legionella, žádné ochranné anody apod.

Tepelná čerpadla země-voda zajišťují bezproblémový provoz vytápění a ohřev teplé vody s výstupní teplotou až 80 °CTepelná čerpadla země-voda zajišťují bezproblémový provoz vytápění a ohřev teplé vody s výstupní teplotou až 80 °CTepelná čerpadla země-voda zajišťují bezproblémový provoz vytápění a ohřev teplé vody s výstupní teplotou až 80 °C

PZP HEATING a. s.
logo PZP HEATING a. s.

Největší výrobce tepelných čerpadel v České republice již 30 let. Nabízí kompletní sortiment tepelných čerpadel, tzn. systémy vzduch-voda, země-voda a voda-voda. Zařízení jsou postavena na bázi nejvyšší kvality a z tohoto důvodu je na ně poskytována plná ...