Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla PZP – výkon přesně na míru

Jedním z řešení, které se nabízí jak při realizaci novostaveb, tak především při rekonstrukci budov, je využití systémů tepelných čerpadel zapojených do kaskády. Pro objekty s vyšší tepelnou ztrátou nabízíme tepelná čerpadla vzduch–voda SPLIT. Jedná se o univerzální použití pro vytápění a přípravu teplé vody až do venkovní teploty −25 °C.

Dělená konstrukce provedení SPLIT představuje technicky nejdokonalejší systém tepelných čerpadel vzduch–voda. Hlavní komponenty (kompresor, deskový kondenzátor a řídicí systém) nejsou vystavovány nepříznivým vlivům venkovního prostředí, čímž se výrazně zvyšuje celková životnost zařízení. Samozřejmostí je využití elektronicky řízeného expanzního ventilu, který je součástí venkovní jednotky. Díky přesně řízenému procesu odtávání jsou tepelná čerpadla schopna poskytovat stálý potřebný výkon.

Zapojením více tepelných čerpadel do kaskády se může již tak vysoký výkon zvýšit. Pro velké objekty nabízíme vždy řešení zvolené na míru. Typickým příkladem již realizovaného systému je hotel Ryšavý, který leží na jižní Moravě, v obci Vémyslice.

Dvě tepelná čerpadla vzduch-voda SPLIT HP3AW 18 SE se starají o vytápění restaurace, hotelu a sportovního zázemí. Hotel Ryšavý nabízí moderní ubytování ve 14 pokojích s kapacitou 35 lůžek. K dispozici je restaurace se salónkem, bowlingová místnost, tenisová hala, squash, krytý bazén s whirlpoolem a originální degustační vinný sklep.

Hotel Ryšavý
Hotel Ryšavý


Krytý bazén s whirpoolem, parní saunou a bazénkem pro děti
Krytý bazén s whirpoolem, parní saunou a bazénkem pro děti
Degustační sklep, vinotéka
Degustační sklep, vinotéka


Použitá tepelná čerpadla s celkovým výkonem 35 kW charakterizuje jednoduchá instalace a univerzální použití pro vytápění, klimatizaci, celoroční přípravu teplé vody, ohřev vody v bazénu až do venkovní teploty −25 °C. Z hlediska připojení otopné soustavy je zde využito podlahové vytápění v prostoru bazénu a vytápění radiátory v hotelu. Tepelná čerpadla disponují maximální možnou výbavou, vestavěným záložním zdrojem tepla, ekvitermní regulací teploty topné vody, sofistikovanými funkcemi pro ohřev teplé vody a možností aktivního chlazení. Díky tomu zajišťují dokonalý tepelný komfort po celý rok.

Tepelná čerpadla PZP byla zprovozněna v roce 2012 a provozní náklady jsou oproti vytápění plynem poloviční. Čtyřletým provozem ověřená úspora na vytápění a ohřev teplé vody představuje návratnost investice během pěti let. Provozovatel hotelu kromě ekonomických výsledků, oceňuje také uživatelský komfort a nízkou hlučnost zařízení.

Dodavatel zařízení: PZP HEATING a.s.
Realizační a servisní firma: TC NvF s.r.o., Šámalova 2904/21, 615 00 Brno.


PZP HEATING a. s.
logo PZP HEATING a. s.

Největší výrobce tepelných čerpadel v České republice již 30 let. Nabízí kompletní sortiment tepelných čerpadel, tzn. systémy vzduch-voda, země-voda a voda-voda. Zařízení jsou postavena na bázi nejvyšší kvality a z tohoto důvodu je na ně poskytována plná ...