Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Master Therm představuje tepelné čerpadlo AquaMaster 90I s výkonem 7 - 48 kW

Společnost Master Therm uvedla na trh v minulém roce unikátní technickou novinku v podobě tepelného čerpadla země-voda s EVI kompresorem a s modulací topného výkonu od 7 do 48 kW.

Vývoj, konstrukce a technologie tepelných čerpadel postupuje s neustávající dynamikou kupředu, a to nejen v oblasti vzduchových jednotek, ale také u osvědčených modelů země-voda nebo voda-voda. Největší přínosy představuje rozvoj technologie inverterových kompresorů a pokrok v oblasti řízení expanzních ventilů a oběhových čerpadel.


 

Jako příklad využití nejmodernějších technologií lze uvést tepelné čerpadlo AquaMaster Inverter 90I (AQ90I) od společnosti Master Therm. Master Therm vyvíjí a používá vlastní technologii řízení výkonu kompresoru již od roku 2008. Úspěšná výrobní řada AquaMaster Inverter zahrnuje v současnosti 5 výkonových modelů, kde typ AQ90I tvoří nejnovější a nejvýkonnější agregát.

Použití nejmodernějšího scroll inverterového kompresoru s BLDC motorem umožňuje měnit otáčky v rozmezí 20–150 s−1 a řídit topný výkon ve velmi širokém spektru od 7 do 48 kW při podmínkách B0W35, což předurčuje nasazení jednotky pro vytápění větších objektů. Stejně tak efektivně jako pro vytápění je možné jednotku používat pro chlazení (vodní chiller), kdy chladící výkon je regulován v rozmezí od 9 do 55 kW při podmínkách 12/8 °C × 30/35 °C. Vestavěným kaskádním řízením Lan Master je umožněno vzájemně propojit až 16 agregátů, čímž lze topný nebo chladící výkon podle potřeby navyšovat až do hodnot v řádu stovek kW. Za zmínku stojí úsporný chladící okruh s nízkým objemem chladiva 4 kg.


Pomocí technologie kompresoru s řízeným nástřikem kapalného chladiva (EVI) lze dosahovat výstupní teploty topné vody 64 °C i při teplotě zdroje −5 °C a realizovat aplikace s požadavkem na vyšší výstupní teplotu vytápění nebo teplé vody.

Vedle aplikační pestrosti přináší progresivní inverterová technologie v kombinaci s velmi přesným řízením expanze chladiva mimořádné hodnoty energetické účinnosti. Topný faktor COP dle normy ČSN EN 14 511 dosahuje hodnoty 4,7 (B0W35 při 60 rps) a sezónní topný faktor SCOP hodnoty 4,87 (ČSN EN 14 825, nízkoteplotní provoz, návrhový výkon 44 kW). Tepelné čerpadlo je zařazeno do nejvyšší třídy účinnosti A++ a svými parametry již splňuje třídu A+++, platnou od r. 2019.

Standardně je tepelné čerpadlo vybaveno oběhovými čerpadly primární a sekundární strany a řízením 3 vedlejších topných okruhů (ohřev TV + 2× směšovaný topný okruh) až na úroveň teploty prostoru. Na přání je možno agregát dovybavit širokou nabídkou volitelné výbavy, např. řízením až 6 vedlejších topných okruhů (vč. bazénu a solárního systému), připojit k internetu pro dálkové ovládání a servisní monitoring chodu, vybavit desuperheaterem pro ještě účinnější vysokoteplotní ohřev nebo reverzací chodu pro kombinaci vytápění/chlazení. Jako příplatková výbava je nabízena prodloužená záruka 7 let na celé tepelné čerpadlo.

Agregát AQ90I je ideálním zdrojem pro vytápění a chlazení velkých budov, bytových domů, administrativních a průmyslových objektů. Neméně významné využití se nabízí i v průmyslovém využití v podobě systémů rekuperace, resp. zpětného získávání odpadního tepla z technologických a dalších procesů. K atraktivitě přispívá i jeho konkurenceschopná koncová cena 319 900 Kč bez DPH, což představuje částku pouze 6 660 Kč na 1 kW topného výkonu.

Základní technické údaje agregátu AQ90I
Max. topný/chladící výkon B0W3548/37 kW
Chladivo/náplňR410a/4 kg
Kompresor1× BLDC Inverter Scroll EVI
Teplota zdroje min./výstupu max.−5 °C / 64 °C
Napájení3×400V / 50Hz / jistič 3×40A"B"
Akustický výkon Lwa63 dB"A"
Rozměry v × š × h1200 × 720 × 720 mm
Hmotnost210 kg

Stáhněte si leták: Tepelné čerpadlo AquaMaster 90I


Master Therm tepelná čerpadla s.r.o.
logo Master Therm tepelná čerpadla s.r.o.

Master Therm je český výrobce tepelných čerpadel vzduch-voda, země-voda, voda-voda s certifikací EHPA a registrací pro dotace. Tepelná čerpadla s tradicí od roku 1994 pro rodinné i bytové domy a průmyslové objekty všech velikostí. Výroba, projekt, ...