Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla Panasonic AQUAREA zkušenosti z praxe

Dovolujeme si Vám představit tepelná čerpadla Panasonic Aquarea, a především se podělit o zkušenosti s instalací, oživováním a provozem. Naše firma KLIMA RAPID, spol. s r.o., se stala v loňském roce velkoobchodním zastoupením společnosti Panasonic v oblasti tepelných čerpadel Aquarea a klimatizace, včetně centrální klimatizace. V předchozích letech jsme získali řadu zkušenosti z instalací desítek tepelných čerpadel Daikin Altherma, které jsou principiálně stejná jako Panasonic, a proto jsme se těšili na to, jak tepelná čerpadla Panasonic Aquarea obstojí v našem testování.

Základní princip a komponenty tepelného čerpadla

Principiálně se jedná o tepelné čerpadlo systému vzduch-voda využívající energii z venkovního vzduchu, která se předává ve formě vody pro vytápění domu a přípravu teplé vody.

Tepelné čerpadlo Panasonic Aquarea dodáváme nejčastěji v provedení SPLIT, což znamená, že se skládá z venkovní jednotky a z vnitřního hydroboxu propojeného chladivovým potrubím. K vnitřnímu hydroboxu je pak možné dopojit zásobník na TV (ohřev teplé vody). Dělené SPLIT provedení tepelných čerpadel Panasonic Aquarea je nabízeno ve výkonových řadách 7, 9, 12, 14 a 16 kW topného výkonu a to buď pro napájení 230 V nebo 400 V.

Vnitřní jednotka Panasonic Aquarea - hydrobox

Vnitřní jednotka tepelného čerpadla Panasonic, nazývaná též hydrobox, je dodávaná ve výkonových řadách 7 kW, 9 kW, 12 kW, 14 kW a 16 kW. Je možné volit v provedení 230 V nebo 400 V.

Vnitřní hydroboxy ve výkonech 7 kW a 9 kW jsou vybaveny standardně záložní 3 kW elektro patronou. Tyto výkony doporučujeme a dodáváme v provedení elektrického napájení na 230V.

Vnitřní hydroboxy ve výkonech 12 kW až 16 kW jsou podle způsobu napájení vybaveny buď elektro patronou 6 kW (2 x 3 kW) v případě elektro napájení z 230 V. U modelů na 400 V jsou osazeny elektro patrony o výkonu 9 kW (3 x 3 kW).

Příklad instalace vnitřního hydroboxu v kombinaci se zásobníkem TV + zapojení stávajícího elektro kotle jako případného záložního zdroje.


Vnitřní hydrobox a boiler zapojení s elektrokotlem Panasonic Aquarea
 
Otevřený hydrobox Panasonic Aquarea

Hydrobox Panasonic o výkonu 9 kW v provedení 230 V se zabudovaným dohřevem 3 kW. Hlavní elektrické přívodní kabely jsou vždy vedeny od domovního elektrického rozvaděče přímo k hydroboxu, který je osazen proudovými chrániči. Z fotografie je patrné, že spínání elektro patron nezajišťují stykače, jak je tomu například u tepelných čerpadel Daikin Altherma. Tepelná čerpadla Panasonic využívají pro spínání polovodiče a relátka. Z tohoto důvodu je provoz hydroboxu tepelného čerpadla Panasonic Aquarea velice tichý.

Tichý provoz vnitřní jednotky tepelného čerpadla Panasonic zajišťují kvalitním oběhová čerpadla Grunfos UPSO 25-60 Low energy s nízkou spotřebou elektrického proudu.


Hydrobox Panasonic Aquarea a čerpadlo Grunfos

Zásobníky Panasonic TV na teplou vodu

Zásobníky na teplou vodu jsou v nerezovém provedení o objemech 200 a 300 litrů. Zásobník je vždy vybaven 3 kW elektropatronou a dvojím bezpečnostním teplotním spínačem, který je možné přímo elektronicky zapojit na svorkovnici hydroboxu a hlídat tak přehřátí zásobníku.

Montážní manuál ke stažení


Zásobník TV na 200 litrů Panasonic

V dodávce zásobníku je automaticky v ceně směšovací 3cestný ventil včetně kvalitního servopohonu Siemens a teplotního čidla.


Siemens servo pro Panasonic boiler
 
Směšovací ventil a servo Panasonic

Venkovní jednotka Panasonic Aquarea

Venkovní jednotka je vybavena invertorovým kompresorem Panasonic a podle topného výkonu je buď v provedení jedno vrtulovém nebo dvou vrtulovém. Tepelná čerpadla o výkonu 7 kW a 9 kW jsou jednovrtulová. Tepelná čerpadla o výkonu 12 kW až 16 kW jsou dodávána jako dvouvrtulová.


Venkovní jednotka Panasonic Aquarea
o výkonu 7 kW na 230 V
 
Venkovní jednotka Panasonic Aquarea
o výkonu 16 kW na 400 V

Co musíme na tepelných čerpadlech Panasonic Aquarea ocenit, je způsob odtávání venkovní jednotky. Během letošní dlouhé zimy a všech klimatických podmínek od -10 °C až po +5 °C jsme měli možnost testovat právě způsob odtávání na desítkách lokalitách a při různých venkovních teplotách. Závěrem lze jednoznačně konstatovat, že Panasonicu se způsob dokonale povedl a nebyla žádná reklamace na zamrzlé tepelné čerpadlo. Výhodou je, že do jednotky není nutné instalovat topný kabel pro ohřev spodní vany jednotky, jak tomu bylo například u konkurenčních výrobků Daikin Altherma, kdy se musel kabel dodatečně doplňovat a několikrát jsme řešili namrzání jednotky.

Pro ilustraci přikládáme níže video odtávání venkovní jednotky Panasonic Aquarea o výkonu 9 kW při venkovní teplotě - 2 °C (lokalita Praha 4). Fotka jednotky před režimem odtávání je uvedena níže a celý proces odtávání trvá méně jak 3 minuty!


Namrzlá venkovní jednotka Panasonic 9 kW těsně
před režimem odtávání.


Bezproblémový zimní provoz venkovní jednotky Panasonic Aquarea o výkonu 7 kW ve sněhových podmínkách.


Venkovní jednotka Panasonic Aquarea
 
Venkovní jednotka Panasonic Aquarea ve sněhu 9 kW

Základní schéma zapojení tepelného čerpadla Panasonic Aquarea

Doporučený způsob zapojení včetně zásobníku TV je uvedeno níže. Z praxe se nám osvědčilo, že nejlepších provozních podmínek a spotřeby dosahujeme u instalací v kombinaci s podlahovým vytápěním. V případě využití na otopné soustavy s radiátory je nutné počítat, že maximální výstupní teplota z čerpadla je okolo 50 °C. Výkonové křivky a účinnosti naleznete v Servisním manuálu na našem webu.


Schéma zapojení Panasonic Aquarea

Ovládání tepelného čerpadla Panasonic Aquarea

Tepelné čerpadlo je vybaveno ekvitermní regulací. Nastavení ekvitermní křivky se provádí přímo na hydroboxu vnitřní jednotky Panasonic Aquarea. Z praxe lze říci, že ovládání a nastavování parametrů je velice intuitivní oproti zkušenostem s jinými výrobci. V ovládání je možné nastavit ekvitermní spínání, požadované teploty topení a pro zásobník TV, spínání elektro patron a v neposlední řadě týdenní časové programování. Tepelné čerpadlo Panasonic Aquarea je vybaveno i vlastní autodiagnostikou případných poruch.

 

Ovladač jednotky Panasonic Aquarea

Závěr

Závěrem lze jednoznačně konstatovat, že tepelná čerpadla Panasonic Aquarea můžeme doporučit jednak do novostaveb, ale i pro náhrady stávajících elektrokotlů, u nichž je drahý provoz co do spotřeby elektrické energie. Desítky referenčních montáží po celé ČR letos prověřily kvalitu tepelných čerpadel Panasonic a věříme, že si najdou cestu i k Vám.

 
 
Reklama