Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Řídicí systémy AC Heating jako inteligentní součást Vašeho bydlení

Úspěch tkví v několika „málo“ věcech: kvalitní technologie, správné a kompetentní dimenzování, přesná a flexibilní regulace a ve finále kvalitní provedení montáže. Jak je patrné, řídicí systém hraje zcela klíčovou roli. AC Heating se zabývá i vývojem vlastního řídicího systému s označením xCC, který do našich tepelných čerpadel osazujeme.

Je tomu již několik let, kdy společnost KUFI INT s.r.o. zahájila výrobu a prodej tepelných čerpadel značky AC Heating. Tato tepelná čerpadla začala být velmi rychle mezi zákazníky známá a oblíbená díky své vysoké kvalitě a unikátnímu řídicímu systému. V roce 2010 naše společnost zabrala 10 procent tuzemského trhu s tepelnými čerpadly vzduch/voda a 20 procent trhu v Irsku.

4 body, díky kterým výrazně ušetříte!

1. Správné hydraulické zapojení

Protože máme s návrhy hydraulických schémat velkou praxi, optimalizovali jsme možnosti řídicího systému xCC tak, aby bylo možné pouhou jeho parametrizací realizovat maximálně jednoduché zapojení hydrauliky (topenářských trubek), a tím se celá aplikace zjednodušila/zlevnila (= 1. úspora na topenářském zapojení).

2. Správné dimenzování velikosti tepelného čerpadla přinese dalších 15-25 procent úspor.

Mnoho "odborníků" dimenzuje velikost tepelného čerpadla takto: "Dům s tepelnou ztrátou 10kW, tak to tam dáme to 9kW tepelné čerpadlo, to bude stačit." Laik podobný návrh odsouhlasí a zařízení zakoupí. Již první zima však ukáže, jak velká to byla chyba.

Proč? Je to snadné: Tepelná ztráta domu se počítá při venkovní teplotě např. -12, resp. -15°C dle jedné normy, zatímco výkon tepelných čerpadel se do tabulek měří při +2, resp. +7 °C podle úplně jiných norem. Nyní tedy asi nikoho nepřekvapí, že tepelné čerpadlo, které má při +7 °C výkon 9 kW bude mít při -15°C výkon podstatně nižší. Při započtení všech rezerv na odtávání či pro provoz s námrazou to může být i třeba jen 5 kW. Je jasné, že dům s TZ 10 kW nevytopíme výkonem 5 kW a velmi brzy musí spínat na pomoc elektrokotel. Není to tím, že by tepelné čerpadlo bylo špatné, jen jej někdo špatně dimenzoval.

 

Dle naší AC Heating strategie na dům s TZ 10kW osazujeme TČ Convert AW16. Argumentace že to pak vyjde příliš draho je lichá. Finanční rozdíl proti Convert AW9 je 25tisíc. Za 25 tisíc je to přece velmi levných 7 kW výkonu, ne?

My pracujeme s reálnými čísly a minimalizujeme tím dobu běhu zdroje tepla/záložního elektrokotle (= 2. úspora na provozních nákladech).

3. Přesná a správná regulace

Regulace tepelného čerpadla je prováděna precizně a jsou implementovány vazby mezi spotřebiči a zdroji tepla. Řídicí systém ví, že je nutné využívat tepelné čerpadlo tak, aby teplota topné vody byla co nejnižší. Proto dává uživateli prostor pro vyladění jednotlivých parametrů, aby bylo docíleno maximálních úspor. Např. TUV můžete nahřívat pomalu a účinněji nebo rychle se standardní účinností. To proto, že lze ovlivňovat teplotu topné vody nebo čas ohřevu.

Pro větší systémy s ohřevem bazénu jsou dostupné funkce, které umí zablokovat jeho ohřev: pokud by se měla sepnout bivalence/záložní zdroj. Jistě si dovedete představit, že oželíte teplotu v bazénu o pár stupňů nižší v několika dnech extrémních mrazů, než byste dovolili spínat zbytečně o to víc elektrokotel.

 

Inteligentní řízení cirkulačního čerpadla pro TUV rovněž přináší několik kWh denně, které je možné šetřit a řídicí systém xCC tak spolehlivě činí (= 3. úspora provozních nákladů).

4. Komplexnost řešení

Další výhodou je komplexnost řešení. Tepelná čerpadla AC Heating opatřená řídicími systémy xCC jsou vybavena funkcemi, které umí řešit následující: Bazénová technologie vč. filtrace, inteligentní ovládání cirkulace TUV, další výstupy mohou ovládat např. zavlažování zahrady, vířivku nebo venkovní žaluzie.

Řídicí systém je koncipován modulárně a je schopný pojmout prvky, které s vytápěním nutně nemusí souviset. Máme k dispozici modul zabezpečení domu a plánujeme zahrnout pod řídicí systémy xCC v následujícím roce i inteligentní domy. Dobrá zpráva pro ty, kteří chtějí instalovat tepelné čerpadlo letos a neví, zda budou mít zájem o inteligentní dům či další prvky v budoucnu: řídicí systém je nejen modulární ale i zpětně kompatibilní. Libovolnou část je možné doplnit kdykoliv, stejně tak jako lze provést kdykoliv aktualizaci SW (= 4. úspora na pořizovacích nákladech ostatních TZB instalací).

Jdeme stále vpřed: Co je nového?

Jako další letošní novinku jsme připravili ve spolupráci s firmou Setrite, s.r.o., která v České Republice a na Slovensku zastupuje jako výhradní distributor dánské rekuperační systémy NILAN, systém řízeného větrání s vestavěným tepelným čerpadlem vzduch/voda. Zařízení nese označení VP 18 Anaconda AW.

Řízené větrání, ohřev TUV a tepelné čerpadlo v jednom!!

Jedná se o komplexní a kompaktní řešení technologie vytápění a výměny vzduchu s rekuperací pro rodinný dům. Kompaktnost řešení spočívá ve spojení větrací rekuperační jednotky s certifikací i pro osazení do pasivních domů dle nejnáročnější metodiky PHPP Passivhaus Institutu z Darmstadtu Nilan VP18 Compact a osvědčeného tepelného čerpadla AC Heating Convert AW o výkonu 6-16 kW s plynulou regulací výkonu invertorem.

Jediné zařízení vyřeší kompletní technologii pro Váš dům:

  • větrání s maximální účinností rekuperace
  • levný ohřev teplé užitkové vody teplem z odpadního vzduchu
  • chlazení zdarma jako vedlejší efekt ohřevu vody
  • provozně velmi úsporné vytápění

Konstrukce zařízení je modulární a některé moduly mají zástupnou funkci. Takové řešení nabízí uživateli jistotu bezproblémového chodu i v případě poruchy. Kompaktní přístroj výrazně spoří místo v domě, technické místnosti neokupují zbytečné komponenty uměle pospojovaných, často nesourodých systémů. Každý m2 zastavěné plochy má svoji nemalou cenu a proto je zbytečné místem plýtvat. Je zde osazena regulace xCC, díky čemuž například zařízení lze dálkově ovládat přes internet pomocí standardního webového prohlížeče. Variabilita výkonu umožňuje dimenzování a nastavení individuálně podle jednotlivého domu, tím se šetří pořizovací i provozní náklady. Kupujete a provozujete skutečně jen to, co potřebujete.

 

Regulace řízeného větrání na špičkové úrovni!!

Druhou novinkou, která je rovněž výsledkem spolupráce jsou univerzální řídicí systémy xCC air, které slouží pro ovládání pasivních vzduchotechnických jednotek. Tato regulace přináší mnohé funkce navíc proti běžným řídicím systémům, ale o tom až příště.

Spolehněte se na odborníky

Specializujeme se na instalace tepelných čerpadel, měření a regulaci topných systémů, vyvíjíme vlastní software i hardware. Máme za sebou stovky úspěšných instalací tepelných čerpadel do rodinných domů, bytových domů nebo do průmyslových provozů. Jsme přesvědčeni, že i Vám dokážeme připravit chytré řešení vytápění Vašeho domu, které bude pro Vás efektivní a finančně zajímavé.

Za tým AC Heating, Ing. Lubomír Kuchynka
www.ac-heating.cz
info@ac-heating.cz
775 211 408


AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem
logo AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem

Společnost KUFI INT je česká firma, která vyrábí a instaluje tepelná čerpadla AC Heating Convert AW. Naše tepelná čerpadla vytápí rodinné domy, bytové domy, školy, školky, administrativní budovy a průmyslové haly. Máme za sebou stovky instalací tepelných ...