Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelné čerpadlo Panasonic Aquarea model T-CAP v praxi

První instalaci provedla firma KLIMA RAPID, která pak v říjnu tohoto roku naskladnila první sériové dodávky a zahájila další referenční montáže těchto tepelných čerpadel. Tyto modely tepelných čerpadel T-CAP mají plné uplatnění především u rodinných domů, kdy požadujeme trvalý topný výkon a také tam kde chceme šetřit na provoze odstavením záložní elektro patrony v hydroboxu.

Abychom se mohli blíže podívat na praktické zkušenosti s montáží a provozem tepelných čerpadel Panasonic Aquarea pod označením T-CAP (Total Capacity), popíšeme si, jak proběhla referenční instalace 9 kW tepelného čerpadla, kdy bylo možné čerpadlo otestovat především pro ohřev teplé užitkové vody.

Tuto první instalaci provedla firma KLIMA RAPID, která pak v říjnu tohoto roku naskladnila první sériové dodávky a zahájila další referenční montáže těchto tepelných čerpadel. Tepelná čerpadla Panasonic Aquarea jsou nyní dodávána v provedení T-CAP ve výkonech 9 a 12 kW.

Tepelné čerpadlo Aquarea T-CAP o výkonu 9 kW a 12 kW
Tepelné čerpadlo Aquarea T-CAP o výkonu 9 kW a 12 kW
 

Hydrobox – vnitřní jednotka

Vnitřní jednotka (hydrobox) je v provedení T-CAP téměř totožný s hydroboxem pro modely SDF. Snad jako jedinou na první pohled patrnou inovací je osazení nového výměníku Alfa Laval (italské výroby) a nové řady oběhového čerpadla Grunfos.

Vnitřní jednotka
Vnitřní jednotka – detail 1
Vnitřní jednotka – detail 2
 

Venkovní jednotka

Schéma zapojení
Venkovní jednotka

Venkovní jednotka je u obou modelů 9 a 12 kW již dvou vrtulová a tedy s velkou plochou výměníku, která je jedním z předpokladů kvalitního získávání tepla z okolního vzduchu. Hlavní změnou je vnitřní zapojení chladivového okruhu, kdy model T-CAP je rozšířen o speciální SUB-COOLER (výměník) a o druhý ventil EEV Bypass.

 

Instalace, oživení a provoz tepelného čerpadla Panasonic Aquarea

Nainstalování vnitřního hydroboxu a venkovní jednotky je stejné jako u modelové řady SDF a totéž platí i o nastavení tepelného čerpadla (ekvitermní křivka, provozní teploty, spínání záložní elektropatrony atp.). Hlavním rozdílem a výhodou tohoto modelu T-CAP SXF v porovnání s řadou SDF, SDH a SDC je zajištění konstantního topného výkonu i při venkovní teplotě −15 °C. Tedy 9 kW tepelné čerpadlo má při venkovní teplotě vzduchu stále výkon 9 kW bez nutnosti sepnutí záložní elektro patrony, a to při elektrickém příkonu 3,6 kW (teplota výstupní vody +35 °C). U této venkovní jednotky je opět velice kvalitně řešeno odtávání díky specielnímu restriktoru chladiva, kdy spodní řada výměníku nikdy nezamrzne. Video ukázka odtávání venkovní jednotky model T-CAP o výkonu 12 kW je uvedena níže.

Závěr

Tyto modely tepelných čerpadel T-CAP mají plné uplatnění především u rodinných domů, kdy požadujeme trvalý topný výkon a také tam kde chceme šetřit na provoze odstavením záložní elektro patrony v hydroboxu. V neposlední řadě je nutné říci, že cena nového modelu tepelného čerpadla Panasonic Aquarea T-CAP se oproti modelům SDF pohybuje o cca 15 % výše. Bližší informace Vám rádi poskytnou odborníci ze společnosti KLIMA RAPID, spol. s r.o. na www.klimarapid.cz, tel: 800 100 343.


Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)
logo Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)

Společnost Panasonic je jedním z předních světových výrobců klimatizačních systémů a tepelných čerpadel. V tomto oboru má přes 60 let zkušeností. Své produkty vyváží do více než 120 zemí a dosud vyrobila více než 200 miliónů kompresorů.