Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla Atlantic (I)

Tepelná čerpadla VZDUCH-VODA s kontinuálním řízením výkonu a vysokou účinností pro nízkoteplotní systémy, pouze pro vytápění nebo v sadě s externím zásobníkem i pro přípravu teplé vody. Pro náročné provozní podmínky varianta se vstřikováním chladiva a pro topnou vodu o teplotě až 60 °C. Splitové provedení s řadou výhod.

Tepelná čerpadla Atlantic Alfea jsou společným projektem firem Atlantic a Fujitsu, ve kterém se zúročily zkušenosti firmy Atlantic s tepelnou technikou a společnosti Fujitsu s chladící a klimatizační technikou. Výsledkem jsou tepelná čerpadla VZDUCH-VODA s kontinuálním řízením výkonu a vysokou účinností zisku tepelné energie předurčená pro nízkoteplotní systémy moderních novostaveb.

Základ nabídky tvoří nástěnná typová řada Alfea S v provedení „split“, která je vyráběna ve třech nižších výkonových variantách – 5, 6 a 8 kW. Řada Alfea S je nabízena samostatně pouze pro vytápění nebo pod označením Alfea SET v sadě s externím zásobníkem TV pro vytápění a přípravu teplé vody.

Pro náročné provozní podmínky byla vyvinuta typová řada Alfea Excellia S, opět v nástěnném provedení “split“. Výkonové varianty 11, 14 a 16 kW dokážou připravit topnou vodu o teplotě až 60 °C, díky technologii vstřikování chladiva. Řada Alfea Excellia S je nabízena samostatně pouze pro vytápění nebo pod označením Alfea Excelia SET v sadě s externím zásobníkem TV pro vytápění a přípravu teplé vody.

Typová řada Alfea Extensa Duo ve stacionárním provedení „split“ je nabízena ve výkonových variantách 6 a 8 kW. Řada Alfea Extensa Duo je kompaktní blok, který se skládá z hydraulického modulu a ze 190l zásobníku TV vybaveného patentovanou pasivní ochranou ACI.

Pro náročné provozní podmínky byla vyvinuta stacionární typová řada Alfea Excellia Duo v provedení „split“. Výkonové varianty 11, 14 a 16 kW jsou schopny připravit topnou vodu o teplotě až 60 °C, díky technologii vstřikování chladiva. Řada Alfea Excellia Duo je kompaktní blok, který se skládá z hydraulického modulu a ze 190l zásobníku TV vybaveného patentovanou pasivní ochranou ACI.

Princip tepelného čerpadla
Princip tepelného čerpadla
Méně škodlivých emisí CO2
Méně škodlivých emisí CO2
Popis instalace systému
Popis instalace systému
1. Vnitřní jednotka
2. Venkovní jednotka
3. Zásobník TV
4. Úpravna vody
5. Podlahové vytápění
6. Radiátorové vytápění
7. Ohřev bazénu
8. Chlazení místností (volitelně)
 

Splitové provedení

Tepelná čerpadla Alfea S, Alfea Excellia S, Alfea Extensa Duo a Alfea Excellia Duo se skládají ze dvou částí:

  • z invertorové venkovní jednotky, která obsahuje výparník, ventilátor s řízenými otáčkami, kompresor s plynulým řízením výkonu a expanzní ventil,
  • z vnitřní hydraulické jednotky, která obsahuje akumulační nerezový zásobník s koaxiálním výměníkem, řídící systém tepelného čerpadla, ekvitermní regulaci topného okruhu a v provedení Duo navíc integrovaný zásobník TV.

Obě části jsou propojeny potrubím naplněným chladivem. Výkonová řada od 5 do 16 kW pokrývá požadavky na vytápění a ohřev TV u velké části objektů individuálního bydlení a menších provozoven. Vytápění větších objektů lze řešit inteligentními kaskádami.

Výhody splitového provedení


  • tichý chod (vnější jednotka mimo objekt) a úspora obytného prostoru – není nutná instalace vzduchových kanálů uvnitř domu,
  • venku je umístěna pouze „studená“ část technologie s chladivem (výparník),
  • díky umístění vnitřní jednotky s topnou vodou v objektu může být TČ v zimě kompletně odstaveno (nemůže zamrznout),
  • vnější jednotku lze umístit bez problémů dále od domu,
  • plnění okruhu chladiva je standardním úkonem při uvedení TČ do provozu kvalifikovaným servisním technikem Brilon CZ.
 

Invertorová technologie

Výhody invertorové technologie

Venkovní jednotka
Venkovní jednotka
  • vyšší energetická účinnost vyjádřená vysokým COP
  • větší rozsah provozních venkovních teplot umožňující snížení teploty bivalence, případně (při vhodném dimenzování jednotky) monovalentní provoz
  • nižší provozní hlučnost
  • nižší hmotnost a rozměry
  • výrazně nižší tvorba námrazy na venkovním výměníku a tím i nižší energetické a časové nároky na odtávání
  • velmi nízký rozběhový proud kompresoru s plynulým náběhem snižuje nároky na předřazený jistič (nižší stálý poplatek za el. energii)
  • udržování provozního napájecího proudu na minimální hodnotě vzhledem k aktuální spotřebě tepla
  • nižší nároky na objem akumulačního zásobníku
 

Modulace výkonu

Modulace výkonu

Zatímco jednostupňové kompresory s ON-OFF regulací neustále cyklují, DC invertor pracuje s rozsahem výkonu 10–100 %. Pokrývá tak aktuální požadavky vytápění v celé topné sezóně.


DC kompresor „twin rotary“ nebo „scroll“
DC kompresor „twin rotary“ nebo „scroll“

DC invertor pro plynulou regulaci výkonu
DC invertor pro plynulou regulaci výkonu

Brilon a.s.
logo Brilon a.s.

Společnost Brilon nabízí špičkovou techniku pro vytápění a ohřev teplé vody pro český a slovenský trh. Přehled sortimentu: tepelná čerpadla, kondenzační kotle pro rodinné a bytové domy, zásobníky TV, plastové systémy odvodů spalin, ventilační systémy ...