Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla PZP vytápí školu ve Voděradech

V posledních době se z logických důvodů začínají investoři zajímat o snížení nákladů na vytápění a ohřev vody v objektech. Jinak tomu není ani u obecních zařízení, jakým je Základní škola Voděrady. Tepelná čerpadla PZP zde zajišťují bezproblémový provoz vytápění a přípravu teplé vody.

Základní škola Voděrady

Pro stanovení úsporných opatření byl zpracován energetický audit jehož účel byl zjištění hodnot energetických a finančních toků, specifikace energetické a finanční náročnosti spojené s realizací navrhovaných opatření, zdůvodněných souborem ekonomických ukazatelů v rozsahu stanoveném metodikou – viz zákon č. 406/2000 Sb. a pozdějších znění; vyhláška MPO č. 213/2001 Sb. kterou se vydávají podrobnosti náležitostí energetického auditu ze dne 14. června 2001 ve znění vyhlášky č.  425/2004 Sb. ze dne 29. června 2004.

Obecná charakteristika objektu

Budovy základní školy ve Voděradech postupně vznikaly v průběhu počátku minulého století. Celý objekt školy je složen z několika celků. Celky jídelny, I. stupeň a II. stupeň jsou navzájem propojeny chodbami. V současné době je ve škole 100 dětí a 22 osob personálu.

Škola je napojena pouze na distribuční síť NN, proto byla vytápěna elektrickými akumulačními topidly a teplovodní otopnou soustavou, ze zdroje tepla dvou akumulačních elektrokotelen. Ohřev teplé vody je částečně centrální, částečně lokální z elektrických zásobníků teplé vody. Pro účely projektu je ZŠ rozdělena na dva celky SO 01.1 – jídelna, varna, učebny a SO 01.2 – učebny, šatny, SO 01.3 – tělocvična, učebny.

Tepelné ztráty – výchozí stav

Objekt SO 01.1 – 105,1 kW
Objekt SO 01.2 a objekt SO 01.3 – 193,2 kW
Celková spotřeba energie – 1256 GJ/rok

Navržená úsporná opatření

  • Zateplení obvodového pláště
  • Zateplení střechy
  • Výměna výplní otvorů
  • Zateplení podlahy v tělocvičně
  • Nový zdroj tepla na vytápění (tepelné čerpadlo)
  • Nový ohřev teplé vody (tepelné čerpadlo)

Jako nový zdroj tepla byla navržena tepelná čerpadla systém vzduch-voda (split), a to pro objekt SO 01.1 2× HP3AW 22 SB a pro objekty SO 01.2 a SO 01.3 3× HP3AW 30 SB.

Tepelné ztráty – nový stav

Objekt SO 01.1 – 74,8 kW
Objekt SO 01.2 a objekt SO 01.3 – 136,7 kW
Předpokládaná celková spotřeba energie – 253 GJ/rok

Popis zdroje tepla pro objekt SO 01.1

V tomto objektu byla instalována dvě tepelná čerpadla HP3AW 22 SB (split), která jsou napojena do třech akumulačních nádob o objemu 750 litrů. Výstup z akumulačních nádob je v rozdělovači rozvětven na jednotlivé topné okruhy. Jako bivalentní zdroj tepla byly použity dva elektrokotle o výkonu 45 a 38 kW. Elektrokotle jsou zapojeny paralelně. Ohřev teplé vody je řešen jedním z tepelných čerpadel přes deskový výměník s následným dohřevem v elektroakumulačním zásobníku. Výparníky tepelných čerpadel jsou umístěny na střeše objektu SO 01.1.

Popis zdroje tepla pro objekt SO 01.2 a SO 01.3

V tomto objektu byla instalována tři tepelná čerpadla HP3AW 30 SB (split), která jsou napojena do třech akumulačních nádob o objemu 750 litrů. Výstup z akumulačních nádob je v rozdělovači rozvětven na jednotlivé topné okruhy. Jako bivalentní zdroj tepla byly použity tři elektrokotle o výkonu 45 kW každý. Elektrokotle jsou zapojeny paralelně. Ohřev teplé vody je řešen jedním z tepelných čerpadel přes deskový výměník s následným dohřevem v elektroakumulačním zásobníku. Výparníky tepelných čerpadel jsou umístěny na střeše objektu SO 01.2.




 



PZP HEATING a. s.
logo PZP HEATING a. s.

Největší výrobce tepelných čerpadel v České republice již 30 let. Nabízí kompletní sortiment tepelných čerpadel, tzn. systémy vzduch-voda, země-voda a voda-voda. Zařízení jsou postavena na bázi nejvyšší kvality a z tohoto důvodu je na ně poskytována plná ...