Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kam s tepelným čerpadlem? Třeba do koupelny!

G-TERM představuje nové kompaktní tepelné čerpadlo Waterkotte typu vzduch/voda s rozměry plynového kotle, minimálními nároky na prostor a bezhlučným provozem.

K tepelnému čerpadlu je možné připojit externí zásobník na TV. Regulátor umožňuje ekvitermní regulaci celkem čtyř topných okruhů, včetně možnosti optimalizace režimu domácí fotovoltaické elektrárny.

Stále více majitelů novostaveb se v současnosti rozhoduje pro instalaci tepelného čerpadla jako moderního a úsporného způsobu vytápění. Nové rodinné domy jsou nicméně většinou koncipovány pro vytápění plynovým kotlem a těžko se proto hledá typická technická místnost. Většinou se jedná o několik málo metrů čtverečních, kam se musí vejít pračka, tenisová raketa, lyže a pár dalších sezónních potřeb.

Klasická kompaktní tepelná čerpadla s integrovaným zásobníkem na ohřev teplé užitkové vody jsou sice půdorysem nenáročná, ale pro servisní úkony vyžadují volný prostor a odstupy od okolních stěn. Z tohoto důvodu přichází firma Waterkotte, první dodavatel tepelných čerpadel pro rodinné domy v Evropě, s novými řadami tepelných čerpadel vzduch/voda s označením WPQN a WPQNi s venkovními jednotkami ZUBADAN a POWER INVERTER. “Vnitřní jednotka těchto čerpadel má kompaktní rozměry srovnatelné s plynovými závěsnými kotli. Její montáž na zeď je prostorově nenáročná a vzhledem k umístění kompresoru ve venkovní jednotce, a tedy prakticky nulové hlučnosti, může být umístěna prakticky kdekoliv v obytné části domu, třeba v koupelně,“ vysvětluje Petr Hoftych, product manager firmy G-TERM, která na českém trhu již 15 let instaluje německá tepelná čerpadla Waterkotte.

Nové tepelné čerpadlo od G-TERMu může být kombinováno s externím zásobníkem teplé vody, který může být s výhodou umístěn i v jiné místnosti. Nový víceřádkový regulátor WWPR umožňuje ekvitermní regulaci celkem čtyř topných okruhů, přípravu TV, chlazení či další nadstandardní funkce: řídí solární soustavu či bazén nebo dokonce optimalizuje režim fotovoltaické elektrárny.

Tepelná čerpadla G-TERM dodává ve výkonovém rozsahu 4 až 14 kW. Ponechávají si všechny technické přednosti kompaktních typů, tedy neklesající maximální výkon až do -15°C venkovní teploty. Současně čerpadla pracují až do venkovní teploty -25°C. V jednotkách je instalován elektrokotel o výkonu 6 kW. Tento ale vzhledem k výše uvedeným parametrům není u správně dimenzovaného tepelného čerpadla potřeba. Samozřejmostí je integrované oběhové čerpadlo energetické třídy A a nakonec i nižší cena oproti kompaktním jednotkám.


Tepelné čerpadlo G-TERM

HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...