Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vytápění elektřinou – správná volba při rekonstrukci dřevěného domu

Když si v roce 1979 chtěli manželé v Úpici pořídit bydlení, sáhli po dřevěném domku TL 60 z nabídky Dřevařských závodů Nové Strašecí. Na krásném pozemku v podhůří Krkonoš vyrostl tehdy dům o rozměrech 81 m2 s obytným podkrovím. V rámci rekonstrukce se nyní zateplovalo, měnila se fasáda, okna a vytápění.

Po předchozích generacích jsme zdědili velké množství starších objektů, které můžeme úspěšně a nenáročně rekonstruovat s cílem úspory energií i financí. Dosahujeme toho nejen zateplením budov ale i volbou odpovídajícího topného systému. Nové technologie do rekonstrukcí potřebujeme prostorově nenáročné a přitom komfortní, zároveň levné na pořízení i na provoz.

Takovým požadavkům vyhoví jedině elektrické sálavé vytápění.

Rekonstrukce dřevěného rodinného domu se systémy Fenix Trading s. r. o.

Když si v roce 1979 chtěli manželé v Úpici pořídit bydlení, sáhli po dřevěném domku TL 60 z tehdejší nabídky Dřevařských závodů Nové Strašecí. Na krásném pozemku v podhůří Krkonoš vyrostl tehdy dům o rozměrech 9 × 9 m s obytným podkrovím. Vytápěná plocha přízemí je 58 m2 a podkroví 23 m2.

Dům se nachází na jižním svahu a je na pozemku umisťován jak podle dnes požadovaných zásad energeticky úsporného stavění: obytné místnosti a velké prosklené plochy na jižní stranu, kde zároveň domu nestíní vysoké stromy či budovy, na sever technické místnosti. Velké prosklené plochy jsou v létě stíněny díky přesahu dodatečně prodloužených střech a balkónů. Ze severu je dům kryt před větrem svahem a vzrostlými stromy.

Dřevěná konstrukce domu ani po více jak třiceti letech nedoznala závažných poruch v podobě hniloby či jiných škůdců. Její rekonstrukce tedy spočívala v nahrazení a doplnění tepelné izolace, výměně fasády a nahrazení původních otvorových výplní za dřevěná okna s izolačním trojsklem. Nyní skladba dřevěné stěny obsahuje 20 cm minerální vlny, podkroví bylo zatepleno foukanou izolací. Změna je patrná i na fasádě, kde azbestové desky nahradil fošnový obklad a dům tak krásně ladí s okolní krajinou. Tepelná ztráta byla výpočtem stanovena na 3,4 kWh/hod pro venkovní teplotu −18 °C. Technologie v domě byla modernizována prostorově i energeticky úsporným systémem elektrického sálavého vytápění Fenix ECOSUN (celk. příkon 3,75 kWh) s doplněním o elektrický podlahový přímotopný systém Fenix ECOFLOOR (3,1 kWh). Hlavní elektrický jistič objektu je 3 × 25 A.

Požadavky dvou obyvatel na vytápění domu: Kuchyň, obývací pokoj a koupelna jsou vytápěny na 23 °C v cyklu od 5. do 6. ráno, pak od 15. hodiny do 22. hodiny ve všední dny, v sobotu a v neděli od 7. hodiny do 22. hodiny. V ostatní dobu na 19 °C. WC, chodba a podkrovní místnosti jsou vytápěny na 17 °C trvale.

Taková přesná regulace je umožněna pružným chováním elektrického vytápění v kombinaci s dřevěnou stavbou s malou akumulací stěn. Tím, že systémy Fenix, vytápí jen tehdy, je-li to potřeba, šetří nemalé náklady.

Vytápění elektřinou, si majitel sleduje na samostatném elektroměru. Díky tomu víme, že v zimě 2011/2012 bylo na vytápění spotřebováno 6,48 MWh za 6,5 měsíců (tj. 15 623 Kč na celou topnou sezónu).

Rozhovor s majitelem rodinného domu se systémem sálavého vytápění Fenix

Redaktor: Jak jste se o systému firmy Fenix dozvěděl, co Vás na něm zaujalo?

Stavebník: Hledal jsem úsporné vytápění, na veletrhu mne zaujal systém od Fenixu, jenž jsem důkladně prostudoval a zjistil, že byl až o 50 % levnější než stejně fungující systémy dodávané z Rakouska. Pořizovací náklady jsou nesrovnatelně menší oproti teplovodním systémům vytápění, navíc jejich instalace je nenáročná. Neobsahuje také žádné mechanicky pohyblivé součásti (čerpadla apod.), což zaručuje dlouhou životnost.

R: Váš dům je dřevostavba, tudíž je zde oproti zděným nebo betonovým stavbám minimum akumulačních ploch, jak sálavé stropní vytápění funguje v takovém objektu?

S: Sálavé stropní panely topí skutečně tak, že neohřívají vzduch, ale osoby a předměty v místnosti, teprve od těch se ohřívá vzduch. Je to velice příjemný a přirozený jev, naprosto stejně totiž hřeje slunce, které svítí skrze okno. Díky tomu, že je dům dřevěný a systém od Fenixu lze dobře regulovat nemáme problém topit pouze v době, kdy to potřebujeme, nemusíme čekat několik hodin, až se nám stěny nahřejí, příjemné sálavé teplo cítíme okamžitě. Pocitová teplota ze sálavých panelů je vyšší než na jakou skutečně vytápíme, i díky tomu šetříme. Co se týká akumulace (důležité k vyhřátí vzduchu), bez problémů postačí běžné předměty domácnosti – pohovka, nábytek, kuchyňská linka, dlažba v kuchyni i masivní dřevěná podlaha obývacího pokoje. Třeba pohovka je velmi příjemně vyhřátá na stejnou teplotu jako vzduch v místnosti.

R: Zvolili jste esteticky neutrální vzhled panelů...

S: Chtěli jsme na strop nenápadná tělesa. Fenix nám umožnil velkou škálu vizuálního řešení. Naše panely jsou v plechovém krytu, který upravili bílým nástřikem s přídavkem písku. Jejich vzhled je proto velmi podobný výmalbě na štukovou omítku. Tím, že má povrch hrubou strukturu, výrazně navyšuje plochu, ze které teplo sálá a vytápění je účinnější. Hrubá struktura má u konkrétně těchto panelů také výhodu, že Vám zabrání se popálit. Panel má povrchovou teplotu až 100 °C. Díky hrubému povrchu si však nikdy nesáhnete na panel celou plochou ruky a ucítěné teplo Vás přirozeně varuje.

R: Panely mají tedy poměrně vysokou teplotu, netvoří se velké rozdíly teploty u stropu a u podlahy?

S: Nikoli. Tuto obavu jsem zprvu také měl, měřil jsem si dlouhodobě teplotu vzduchu u stropu a podlahy a teplota nikdy nedosáhla rozdílu většího než 3 °C. Je to dáno tím, že panely sálají směrem dolů, kde ohřívají předměty a ty pak teplo distribuují rovnovměrně do místnosti. Je to příjemné, podobně jako jít okolo sluncem vyhřáté skály.

R: V současné době dokončujete instalaci systému přímotopného podlahového vytápění...

S: Ano, po zkušenostech se sálavými panely na stropě byl systém do podlahy právě od firmy Fenix jasná volba. A důvod, proč doplňujeme právě vytápění podlahy je ten, abychom podlahu rovnoměrně vyhřáli na cca 21–22 °C, pak se vytápění podlahy vypne a topit budou jen stropní panely. Stropní sálavé panely totiž stejně jako slunce topí méně tam, kde je stín – typicky pod stolem. Systém podlahového vytápění Fenixu je prostorově i finančně nenáročný, do podlahy se vejde díky malým rozměrům kabelů. Jelikož je jeho instalace jednoduchá, ušetřili jsme náklady na montážní firmu. Kabely, včetně osazení čidel jsem pokládal sám. Pouze z důvodů potřeby získání revize systém k elektrické síti připojoval odborný pracovník – elektrikář.

R: Sálavým vytápěním, doplněným o podlahové vytápění jste tedy vytvořili v dřevěném rodinném domku za velmi malých pořizovacích nákladů příjemné vnitřní prostředí, se kterým jste spokojeni?

S: Ano, řešením vytápění celého domu systémem sálavého vytápění jsme provedli technicky nenáročnou změnu. Po výměně původního taktéž elektrického ústředního vytápění na systém Fenix nyní platíme distributorovi elektřiny poloviční měsíční zálohy.


FENIX Trading s.r.o.
logo FENIX Trading s.r.o.

Jako český výrobce s více než 30letou tradicí nabízíme kompletní sortiment elektrického sálavého vytápění - topné rohože a topné kabely ECOFLOOR, topné folie ECOFILM, sálavé panely ECOSUN, přímotopné konvektory ECOFLEX, regulaci bytovou i průmyslovou. Na ...