Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

VIDEO: Stavba šesti rodinných domů pokračuje instalací podlahového vytápění

Stavbu šesti rodinných domů v Ostravě Porubě jsme na konci roku zastihli při montáži elektrického podlahového vytápění výrobce FENIX. Realizaci stavby sledujeme od loňského podzimu, kdy jsme dokumentovali hrubou stavbu ze systému YTONG. Montáž podlahového vytápění nám na kameru komentoval majitel realizační firmy DK1, Ing. Daniel Kozel.

Před Vánoci 2014 byla hrubá stavba šesti rodinných domů, kterou jsme začali sledovat v říjnu, již dokončena. Provedeny byly všechny obvodové zděné konstrukce, dokončeny byly střechy a osazena okna. Naplno probíhaly elektrikářské práce. Rozvedeny byly kabely silové elektřiny a právě probíhala montáž elektrického podlahového vytápění FENIX ECOFLOOR PSV firmou SP Elektro. Zvolen byl topný systém s umístěním topných kabelů přímo na podlahovou izolaci, zalitých do anhydritového potěru. Regulace vytápění je v jednotlivých místnostech zajištěna elektronickými programovatelnými termostaty FENIX TFT s dotykovým displejem.


Podlahové vytápění hotové za jeden den

V době naší návštěvy byla hotová veškerá stavební připravenost. Na tepelné izolaci z pěnového polystyrenu v podlaze byla položena separační vrstva z vyztužené fólie, slepené v přesazích. Polohy příček a zařizovacích předmětů na fólii vyznačuje barevná lepicí páska. Topné kabely, jejichž délka je připravena speciálně pro každou místnost, se pokládají v roztečích určených projektovou dokumentací. Na chodbě, v kuchyni, koupelně a WC vycházejí rozteče kabelů menší, a to z důvodu zvolené podlahové krytiny a požadavku na tepelnou pohodu.

V každé místnosti se mezi kabely umísťuje zároveň teplotní čidlo umožňující budoucí regulaci jednotlivých prostor. Termostaty FENIX TFT s dotykovým displejem budou umístěny na stěnách místností. Při pokládce topných kabelů se vodiče k termostatům připravují v místě budoucích příček do flexibilních hadic. Po položení topných kabelů, jejich vizuální a elektronické kontrole je podlaha připravena pro zalití anhydritovým potěrem. Pokládka elektrického podlahového vytápění FENIX včetně kontroly trvala v jednom rodinném domě necelý den.

Nízkoenergetické domy

Součinitele prostupu tepla obvodových konstrukcí [W/m2K]
BungalovPatrový
Stěna0,170,17
Střecha0,11 (plochá)0,13 (šikmá)
Podlaha0,200,20
Okna0,90,9
Vchodové dveře1,21,2

Rodinné domy jsou vytápěny podlahovým vytápěním v celé ploše. Ta činí u všech šesti domů (čtyř jednopodlažních a dvou patrových) necelých 69 m2. Důraz je kladen na využívání solárních zisků. Prosklené plochy jsou orientovány zejména na jih. Na sever jsou orientovány vstupy do domů, koupelny, toalety a technická zázemí. Všechny domy jsou velice dobře zateplené. Zdivo z pórobetonových tvárnic Ytong P2-400 tl. 250 mm je ještě opatřeno zateplovacím systémem ETICS s tepelnou izolací z pěnového polystyrenu tl. 15 cm.

Koukněte se také na první video z realizace hrubé stavby rodinných domů ze systému YTONG

Domy jsou koncipované jako nízkoenergetické. Třída energetické náročnosti je dle průkazu ENB v kategorii B – velmi úsporná, s tepelnou ztrátou 4,1 kW u bungalovů a 3,7 kW u patrových domů. Celkový obestavěný prostor bundalovu je 330 m3, patrový dům má obestavěný prostor 295 m3. Instalovaný příkon elektrického podlahového vytápění je ve všech domech 5 kW. Pro elektrický ohřev vody je ve všech domech instalován boiler o objemu 160 l s příkonem 2 kW. Celkový instalovaný příkon včetně všech spotřebičů je 15 kW ve všech domech.


Dokončená montáž podlahového vytápění FENIX

Lití anhydritové směsi



Vizualizace bungalovu, zdroj: www.dk1.cz

Dokončená hrubá stavba bungalovů

 
 
Reklama