Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Využití zdrojů vytápění a ohřevu teplé vody od společnosti ACV při revitalizaci bytových domů

Revitalizace bytového fondu se týká všech panelových a cihlových obytných domů a komplexů v České republice. V případě promyšlených rekonstrukcí se investor zajímá nejenom o zateplení budov, výměnu oken tak, aby snížil tepelné ztráty, ale i o celkové snížení nákladů na vytápění a ohřev teplé vody. Při snižování nákladů na topení a ohřev teplé vody hraje významnou úlohu i dobrá volba zdroje tepla a volba správného typu zařízení pro ohřev teplé vody.

Jako příklad změn zdroje tepla může posloužit spolupráce společnosti ACV ČR, spol. s r.o., zastoupení belgického výrobce špičkové tepelné techniky a rokycanské společnosti SIOR technická zařízení s.r.o. jakožto realizátora projektu.

Při revitalizaci obytných domů v Rokycanech byly vybrané kotelny osazeny kotli ACV Prestige 75 Solo a zásobníky JUMBO 800 nebo JUMBO 1000. V rámci generální opravy bloku bytových domů v Rokycanech, v ulici Pražská 715-720, došlo nejen k celkové opravě vnějšího pláště budovy včetně střechy, ale byl změněn i zdroj tepla a teplé vody. Teplo dodávané z centrální kotelny bylo nahrazeno vybudováním kotelny tvořené kaskádou kondenzačních kotlů v bývalé výměníkové stanici. Ohřev teplé vody je zajišťován nerezovým zásobníkem ACV JUMBO 1000 ohřívaným kaskádou kondenzačních kotlů. Kotelna je osazena čtyřmi nerezovými kondenzačními kotli ACV Prestige 75 Solo pracujícími v kaskádovém režimu.Řízení kaskády zajišťuje ekvitermní regulátor ACV typu Control Unit, včetně řízení topných okruhů a ohřevu vody. Změnou topného zdroje obyvatelé domu získali nejen úsporu cca 30% nákladů na vytápění a ohřev TV, ale i pružnější reakci zdroje tepla na aktuální tepelné výkyvy počasí se zajištěným servisem firmy SIOR.


Bytový dům Rokycany, Pražská ul., pohled z ulice
 
Bytový dům Rokycany, Pražská ul.

Spokojenost s již instalovanými kotelnami se projevila i v následné spolupráci obou společností na rekonstrukcích dalších objektů ve městě Rokycany. Příkladem může být právě probíhající rekonstrukce panelového domu v ulici K Řece 1007 - 1008. Tato kotelna je osazována dvěma kotli ACV Prestige 75 Solo a zásobníkem JUMBO 800.


Panelový dům Rokycany, ul. K Řece
 
Kaskádová kotelna Rokycany, Pražská ul.

Společnost ACV nabízí pro revitalizaci obytných domů kompletní řešení volby zdroje tepla svou širokou škálou kondenzačních nerezových kotlů, nerezových zásobníků pro ohřev TV, včetně ekvitermní regulace. Pro tyto typy kotelen nabízí společnost ACV kondenzační kotle Prestige ve výkonech 18, 32, 50, 75 a 120 kW v závěsném provedení. Kotle ACV se vyznačují především unikátním nerezovým tepelným výměníkem, který díky své konstrukci je bezúdržbový a tím snižuje náklady na servis. Kondenzační kotle ACV mají plynulou modulaci výkonu řízenou kotlovou elektronickou jednotkou MCBA. Například kotel Prestige 18 Solo moduluje svůj výkon od 2,1 kW do 17,5 kW a kotel Prestige 50 Solo od 14,7 kW do 48,4 kW. Modulace tak umožňuje využití kotlů v optimálním režimu za všech možných povětrnostních podmínek. Řízení těchto kotelen je řešeno ekvitermními regulátory ACV Control Unit. Tento typ regulace řídí kompletně celý systém topení včetně ohřevu teplé vody.

Regulátor umí ovládat kaskádu kotlů, tři topné větve (dvě směšované), ohřev teplé vody, solární systém, neřízený zdroj tepla a vyrovnávací nádrže. Pro ohřev teplé vody jsou k dispozici nerezové zásobníky teplé vody typu Tank-in-Tank o objemech od 100 do 1000 litrů.


Regulace kaskádové kotelny ACV
 
Kotelna panelového domu - kompletece
 
Anuliod ACV

Nabízené řešení kotelen bytových domů by nebylo kompletní bez hydraulického propojení kaskády kotlů včetně anuloidu. ACV nabízí ucelené sestavy propojovacích armatur, včetně čerpadel a anuloidů pro jednotlivé aplikace kaskád. V kaskádě řízené regulací ACV doplněné hydraulickými prvky ACV může být až osm kondenzačních kotlů typu Prestige.

Výrobky ACV byly, kromě jiného, oceněny Výroční instalatérskou cenou Cechu topenářů a instalatérů za vývoj a výrobu kvalitních produktů v oblasti topení a ohřevu teplé vody.