Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ALPEX-GAS systém pro vedení plynu v budovách v roce 2013


Jaroslav Hoskovec, IVAR CS

Odborná veřejnost zná Jaroslava Hoskovce ze společnosti IVAR CS jako odborníka na vícevrstvé potrubí ALPEX-GAS. Proto jsem mu za redakci položili pár oázek.

TZB-info: Po dlouhém úsilí při překonávání legislativních překážek, ale i nepochopení či neochoty ze strany zástupců dotčených orgánů a organizací, se podařilo společnosti IVAR CS dosáhnout v roce 2009 splnění zákonných podmínek a nové progresivní řešení rozvodu plynu v budovách do 5,0 bar pomocí vícevrstvého potrubí ALPEX-GAS se stalo realitou. Jaroslav Hoskovec v článku na TZB-info uvedl peripetie v průběhu prosazování systému ALPEX-GAS, nicméně IVAR CS nabídl plastohliníkový systém v ČR jako první. Zeptali jsme se proto p. Hoskovce, jak to vidí nyní na sklonku 3. roku přítomnosti tohoto systému na trhu - vyplatilo se to nezlomné úsilí k prosazení nového systému?


Jaroslav Hoskovec, IVAR CS:
Tuto otázku lze posuzovat z několika úhlů pohledu na tuto problematiku.
Pro společnost IVAR CS je rozhodující pohled investorský a realizační. Investorům to bezesporu přineslo větší bezpečnost domovních rozvodů plynu a rovněž větší svobodu při estetickém využití bytových interiérů bez rušivých instalačních prvků apod.
Realizačním firmám, posuzováno na základě jejich přetrvávajícího zájmu o nezbytné proškolení na tuto moderní technologii, to přináší zřejmě největší užitek. Zde je rozhodujícím parametrem snadná dostupnost systému ALPEX-GAS ve velkoobchodní síti, snadné spojování tvarovek s trubkou pomocí technologie IVAR PRESS, kterou většina montážních firem ovládá a je vybavena profesionálním nářadím a montážními pomůckami, které jsou shodné i pro ostatní instalace v rámci systému IVARTRIO, který IVAR CS používá více jak 10 let. V neposlední řadě oceňují kvalitní obsahově praktickou přípravu na školeních a podrobný návod na jednotlivé montážní situace, který je obsažen v Podnikové technické normě PTN 704 05 a technickou podporu prakticky on-line.
Třetím úhlem pohledu, který jste možná měla na mysli, zda se to vyplácí Ivaru ekonomicky, tak to není otázka na mě, ale vezmeme-li v úvahu počáteční obrovské náklady spojené se splněním všech možných i nemožných požadavků dotčených orgánů a institucí, tak tříleté období považuji za období minimálně splněné návratnosti vložených finančních prostředků do uvedení tohoto systému na český trh.



TZB-info: Informace o vedení plynu v plastohliníkových trubkách bylo možno získat již v roce 2006. V tomto roce bylo možné uvést plastohliníkový potrubní systém pro vedení plynu v budovách na trh, ale nebylo je možno zabudovat do staveb. Jak to bylo s tímto paradoxem? Jaká byla situace dále a jak je to nyní, pokud bychom to shrnuli do několika bodů?


J.Hoskovec: Tento problém jsem ventiloval několikrát v různých periodikách apod. myslím, že tato, jak říkáte paradoxní situace je dostatečně známá, ale pro připomenutí to mohu zjednodušeně interpretovat asi takto:

  • v uvedeném roce již IVAR CS na tuto technologii obdržel certifikát od ITC Zlín, tím byl splněn požadavek pro prodej, respektive nákup tohoto systému realizačními firmami
  • problém byl však v tom, že stávající vládní vyhláška č. 137/1998 Sb. o obecných technických požadavcích na výstavbu, což je v podstatě prováděcí dokument ke konkrétnímu stavebnímu zákonu, to neumožňoval, byť paradoxně tento stavební zákon již nebyl téměř dva roky v platnosti
  • praktickým důsledkem této situace bylo to, že ten kdo by si systém ALPEX-GAS pořídil, tak ho nemohl legálně ve stavbě uplatnit i přesto, že byl v ČR certifikován
  • jediným čistým legislativním řešením byla nezměrná snaha ČSTZ a spol. IVAR CS vstoupit do přípravy a obsahového ovlivnění nové vládní vyhlášky k současnému platnému stavebnímu zákonu; po všech peripetiích, vykonání mnoha testů a některých i zbytečných zkouškách ve zkušebně PAVUS, získávání zahraničních zkušeností, nepočítaných poradách a připomínkových řízeních, se po 3 letech úsilí a navzdory některým nepřejícím subjektům podařilo systém ALPEX-GAS zlegalizovat na všech legislativních úrovních
  • výchozím legislativním podkladem je současná vládní vyhláška č. 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby, dále pak TPG 704 03, PTN 704 05 a v neposlední řadě dotčené požární normy, které se podařilo následně z tohoto pohledu novelizovat
  • dnes se tedy případní zájemci o tuto technologii mohou 100% spolehnout, že má tato oporu nejen v mezinárodních normách, např. ČSN ISO 17484 a dalších, ale také plně v české legislativě.

TZB-info: Stále se však o tomto systému mluví jako o novince. Proč? Jak silné je zastoupení nového systému z vícevrstvých plastových trubek v porovnání s tradiční ocelí?


J.Hoskovec: Věřím, že pro odbornou veřejnost, tento instalační systém pomalu přestává být po 3 letech realizace novinkou, někdy, např. na výstavách jsme však překvapeni reakcemi investorů, tedy laickou veřejností, pro kterou je to mnohdy „horká“ novinka, o které slyší poprvé, je to mimo jiné i tím, že naše veřejnost je v tomto ohledu až přehnaně konzervativní, nebo neinformovaná?
Statistické porovnání uplatnění vícevrstvých trubek vůči tradiční oceli nezjišťujeme, ale vzhledem k nástupu lisovacích technologií, u vícevrstvého či kovového potrubí je naprosto zřejmé, že tradičním ocelovým svařovaným i závitovým rozvodům v domovní výstavbě odzvonilo, jak se lidově říká. Neboli, jsou objektivně na ústupu, a to z mnoha zřejmých důvodů a těžko na tom v dohledné době někdo něco změní.

TZB-info: Na plastové systémy pro rozvody plynu v budovách jsme čekali velmi dlouho. Zatímco jinde ve světě již byly běžně používány, v ČR tomu stále něco bránilo. IVAR CS se podílel na přípravě podkladů pro povolení systémů. Již v roce 2009 jste popsal problematický proces povolování nového systému. Když se na tento proces podíváte dnes s odstupem – měli v něčem odpůrci přeci jen pravdu? A co v procesu nejvíce pomohlo?


J.Hoskovec: Částečně jsem, jak říkáte, problematický proces povolování zmínil ve vaší předcházející otázce. Na doplnění ještě mohu uvést, že byla některými dotčenými subjekty nastolována celá řada zástupných problémů, které měly nastoupenou cestu zhatit, nebo alespoň podstatně zpomalit. Opatrnické a alibistické tendence byly patrné i ze strany státních orgánů, které byly podporovány lobbistickými zájmy zástupců „tradičního“ řešení domovních rozvodů plynu.
V konkurenčním prostředí se používají „všelijaké“ metody, jak známo. Pokud se ptáte, co pomohlo nejvíce, tak opakuji, bylo to přesvědčení o správnosti a opodstatněnosti našeho cíle. V důsledku velké snahy, spolupráce a profesionality ČSTZ jsme naši vizi o bezpečných a snadno realizovatelných domovních rozvodech plynu podle západoevropského vzoru dotáhli do zdárného konce i za cenu podstatně vyšších nákladů než se primárně počítalo. Přičemž vedení společnosti v průběhu tohoto procesu několikrát i uvažovalo o ukončení této snahy k dosažení vytčeného cíle, tak jak to udělali i jiní v tomto případě.
Co se týče odpůrců, jak se ptáte, tak ti měli pravdu pouze v tom, že to nebude snadné, i díky nim to snadné nebylo, ale žádné pesimistické, až hrůzostrašné předpovědi se nenaplnily. Naopak,systém byl přijat pozitivně a hlavně zodpovědně realizačními firmami, to je i předpoklad jeho rozvíjení a zdokonalování, ale i bezpečného provozu ke spokojenosti investorů.

TZB-info: Mají systémy ještě dnes nějaké potíže, byť v jednotlivých případech při povolování? Ing. Buchta, CSc. pokročilé systémy vícevrstvých potrubí s aktivní ochranou proti úniku plynu srovnával s vývojem požadavků na vybavení kotelen, kdy aktivní ochrana proti výbuchu byla lepším řešením než dřívější vybouratelné stěny, a přesto trvalo 6 let než se prosadila jako respektované řešení. Stačilo podobných 6 let i systémům pro vedení plynu v budovách?


J.Hoskovec: Nevím, které systémy ještě dnes mají potíže při povolování, ale vsadil bych si, že ano, zvláště chcete-li prosadit něco nového, netradičního apod., naše zkušenost nám říká, že kompetentní orgány nemají moc rády, když se něco prosazuje jako první, dostatečně z jejich pohledu neodzkoušené v regionu střední a východní Evropy, jsou raději, když už to někde funguje apod. To byl i argument proti naší snaze, kdy nám bylo předhazováno, že na západ od německé hranice to nikde zavedeno není apod., tak je třeba býti zvláště opatrní a ostražití než něco povolíme, takovou logikou se bohužel věci rovněž ubíraly. Nehledě na to, že v některých západních zemích se tyto plynovody realizovaly v té době již 10 let.
Ale pokrok je patrný, za 6 let, kdy se řešily ony kotelny, jsme snížili dobu projednávání domovních rozvodů plynu na „pouhé“ 3 roky. V dotazu zmiňujete jméno Ing. Buchty, který se 6 let angažoval v akci „aktivních“ kotelen, rovněž Ing. Buchta a celá ČSTZ aktivně napomáhala realizaci našeho záměru, jsem přesvědčen, že jinak bychom osamoceni k cíli nedospěli, ani za oněch 6 dlouhých let. Tímto vyjadřuji poděkování Ing. Buchtovi a všem dalším, kteří náš záměr podporovali.


Využití systému ALPEX-GAS pro plynofikaci rekonstruovaného bytového domu

TZB-info: Jakým předpisům jsou plastohliníkové systémy pro rozvod plynu v budovách podřízeny?


J.Hoskovec: Již jsme o tom mluvili v předchozí části, základem legálnosti, abych tak řekl, je ona vládní vyhláška č. 268/2009 Sb., pak ČSN EN 1775, ČSN ISO 17484-1, TPG 704 01 Odběrná plynová zařízení a spotřebiče na plynná paliva v budovách, TPG 704 03 Domovní plynovody z vícevrstvých trubek navrhování a stavba. To jsou výchozí legislativní předpoklady použití tohoto systému, ale zcela výjimečné a nenahraditelné místo má návod výrobce na použití systému ALPEX-GAS. Společnost IVAR CS tomuto návodu dala charakter Podnikové technické normy PTN 704 05 Použití vícevrstvých trubek ALPEX-GAS pro rozvod plynu v budovách s pracovním přetlakem do 5,0 bar.
Připomínám, že z pohledu zákona nejsou příslušná TPG závazná (pozor, neplést si s neplatností) naproti tomu návod výrobce je postaven na úroveň zákona a bez vědomí výrobce (dodavatele) systému se od něj nelze v žádném případě odchýlit. Proto je naše PTN 704 05 řešena max. podrobně, aby dávala exaktní návod na většinu montážních situací, čímž předcházíme benevolenci, dvousmyslnému výkladu některých nařízených postupů apod. či problémům při realizaci.

TZB-info: Kdo může plastohliníkové systémy pro rozvod plynu v budovách provádět? Máte nějaké speciální školení pro firemní systém ALPEX-GAS?


J.Hoskovec: Systém ALPEX-GAS může výlučně, to zdůrazňuji, realizovat pracovník, který byl na tuto činnost řádně proškolen, a to buď ČSTZ, nebo spol. IVAR CS a obdržel příslušné Osvědčení, které se výhradně vztahuje ke jménu proškolené osoby a je nepřenositelné. Samozřejmostí je, že dotyčný je držitelem Osvědčení, nebo Oprávnění vydanými TI ČR. K dnešnímu dni tímto celodenním školením prošlo více jak 1800 zájemců. Kdo se rozmýšlí, zda s tímto systémem začít, nebo ne, tak doporučuji shlédnout instruktážní video k tomuto systému, které naleznete na našich webových stránkách.

TZB-info: Jak se provádí revize těchto systémů? Kdo ji provádí, v jakých intervalech a podle jakých předpisů?


J.Hoskovec: Zde nejsou na místě žádné obavy, vše probíhá standardně, jako při každé jiné revizi plynových rozvodů. Revizní technik je povolán k tomu, aby prověřil, zda montáž proběhla v souladu s návodem výrobce, respektive s PTN 704 05. Nic více, nic méně. Není povinností revizních techniků se zúčastňovat těchto školení, pokud RT potřebují k samostudiu PTN 704 05, rádi jim ji na vyžádání zašleme.

TZB-info: Co by podle Vašeho názoru systému pomohlo ve větším uplatnění? Učí se třeba mladí plynaři tento systém?


J.Hoskovec: Kdo by nechtěl větší uplatnění svého systému, ale žádná direktiva, nebo tlak shora zde nepomůže. Systém musí být sestaven jako alternativa k stávajícím systémům, musí být logický, nepříliš finančně náročný, montážně přívětivý a hlavně prokazatelně bezpečný, pak je poptáván zezdola, od investorů a realizačních firem, jenom takový systém je z dlouhodobějšího horizontu akceptovatelný a životaschopný a má smysl ho dále rozvíjet a vylepšovat.
Podporujeme nejen mladé plynaře, ale zvyšujeme pomoc i jiným učilištím a středním školám v oboru TZB. Na výstavách jsou žáci konfrontováni s novými technologiemi, které je vlastní škola neučí, nebo jen okrajově, má to řadu příčin, zejména ekonomických, proto vítáme zájem o spolupráci, poskytujeme školení, instalační materiálové vzorky, katalogy, podklady apod. Každou formu spolupráce uvítáme, neboť jsme si vědomi, že schopní a připravení absolventi těchto ústavů jsou budoucností pro kvalitní a bezpečné instalace všeho druhu ve stále sofistikovanějším oboru, jakým TZB je.

TZB-info: Zrekapitulujme výhody systému ALPEX-GAS

J.Hoskovec: Ano, pokusím se ve stručnosti shrnout charakteristické rysy tohoto inovativního potrubního systému pro domovní rozvod plynu.
Na úvod připomínám, že systém ALPEX-GAS není jen kvalitativně nové potrubí, ale celý soubor lisovacích tvarovek IVAR.PRESS-GAS, bezpečnostních armatur a kompletačních prvků, který představuje komplexní řešení a zajišťuje:

  • řádově vyšší bezpečnost provozu domovních rozvodů plynu s použitím aktivních bezpečnostních prvků,
  • spolehlivou, snadnou a rychlou instalaci pomocí tvarovatelného potrubí nové generace IVAR.ALPEX-GAS a lisovacích tvarovek IVAR.PRESS-GAS,
  • vyšší produktivitu práce s nižšími náklady proti stávajícím technologiím

Kulový uzávěr podomítkový K2

Toto jsou dle mého soudu hlavní rysy, které charakterizují tento montážní systém, tzn. ALPEX-GAS.

TZB-info: Z nabídky prvků ve Vašem systému ALPEX-GAS mne zaujal Estetický uzávěr plynu IVAR.164 K, který lze použít i v místech, kdy vedení není v technických místnostech.

J.Hoskovec: Dovolím si vás opravit, tento typ uzávěru plynu, jak říkáte estetického, jsme nahradili typem IVAR.K2-PL, který je stejně kvalitní, ale je designově povedenější a pro náročné investory i akceptovatelnější, neboť jen minimálně narušuje architektonickou čistotu interiéru apod. V podstatě jsou patrná jen vrchní dvířka tohoto podomítkového uzavíracího ventilu na plyn, ta lze navíc volit v různých barevných provedeních. Tento kulový uzávěr nepatří logicky mezi systémové součásti rozvodu plynu ALPEX-GAS, ale tvoří jen jakousi nadstavbu, pro komplexní dopojení tohoto systému, podle účelu použití, či přání investora. Provedení tohoto ventilu si jistě zaslouží povšimnutí těch investorů, kteří řeší své obytné interiéry bez kompromisů.

 
 
Reklama