Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Radiátor deskový nebo článkový, ocelový, litinový nebo jiný?

Na FB jsme zaznamenali dotaz, který reagoval na poptávku po článkových tělesech a vedl ke srovnávání litinových a deskových otopných těles. A následovala řada názorů, někdy ne úplně správných. Připravili jsme proto pár argumentů.

V diskusi se objevilo například u litiny "setrvačnost, dražší, menší variabilita, delší setrvačnost vede k přetápění místností, větší objem vody, tudíš i mírně vyšší náklady na vytápění...V diskusi se objevil i vliv na četnost zapínání zdroje tepla a souvislosti pro aplikaci v samotížném systému. "


Firma Laurens je již od roku 1993 úzce specializovaná na designové litinové radiátory s cílem poskytovat lidem široký výběr designových radiátorů do všech interiérů

K některým uvedeným skutečnostem:

  • litinová tělesa nemusí být pověšena na stěně, ale mohou stát i na podlaze. Pak pro jejich aplikaci není nosnost stěny rozhodující
  • menší tepelná dynamika litinových může být výhodnější pro činnost zdroje tepla. Vyšší akumulační schopnost litiny společně s větším objem vody může pomoci ke snížení cyklování zdroje tepla, například kotle. Pro chod tepelného čerpadla je určitá tepelná akumulace v soustavě dokonce velmi přínosná a doporučují se alespoň malé akumulační nádoby.
  • i po zateplení, pokud je litina v pořádku, mohou být tato tělesa včetně starých trubek dobře používána. Se zateplením by mělo jít ruku v ruce snížení teploty otopné vody. Tím klesne výkon těles, a tedy i nežádoucí tepelné ztráty z trubek.
  • trubky se dají vyměnit za menší, tělesa lze ponechat. Při tom lze výhodně změnit napojení těles, zpravidla shora – dolů na zdola – dolů. U delších otopných těles je to dobrý způsob a navíc původní přívod „shora“ je přitom přemístěn na spodní růžici, takže designově jsou pak tělesa i hezčí.
  • dynamika těles a úspory tepla spolu souvisí, ale vliv mají i akumulační vlastnosti domu. Při krátkodobém „přetopení“ místnosti z ní všechno teplo najednou neuteče, ale z části se schová, akumuluje do stěn. Následně může být do místnosti vráceno.
Otopná tělesa pracující s velkou dynamikou mají přednosti, ale obecně nelze tvrdit, že použití litinových těles je zcela nevhodné. Zvláště, pokud majitel nemá dost financí na výměnu a litinová tělesa jsou evidentně v dobrém stavu. Pak je spíše vhodné se zaměřit na využití lepších regulací, včetně ekvitermní regulace a termostatických hlavic, které z pohledu šetření energií mohou přinést větší efekt, než jen pouhá výměna těles.

Do diskuse se v reakci na "zákazníci stále častěji vyžadují osadit při rekonstrukcích litinové radiátory" zapojil i Jiří Štekr, vedoucí zastoupení společnosti Zehnder pro ČR, SR a Maďarsko:
"Souhlasím, litinové radiátory mají větší setrvačnost. Nicméně jejich "klasický" vzhled je zajímavý pro mnoho zákazníků a zejména pro rekonstrukce, kam se deskové radiátory nehodí. Těmto zákazníkům můžete nabídnout ocelová článková tělesa - reagují pružně na potřeby vytápění, poskytují větší podíl příjemného sálavého tepla, mají hladké opracování, snadno se čistí, velkou škálu rozměrů (až do výšky 3 m), mnoho typů připojení a barev. Z vlastní zkušenosti vím, že jejich obliba a prodej roste."

Zehnder Charleston pro rekonstrukci 1,5 století starou vilu v Jižních Čechách
Zehnder Charleston pro rekonstrukci 1,5 století starou vilu v Jižních Čechách

Zehnder Charleston v tmavé variantě a oblouku, jako designový prvek moderního interiéru
Zehnder Charleston. Článková konstrukce propůjčuje modelu Zehnder Charleston transparentní vzhled a nadčasovou eleganci.
Zehnder Charleston. Článková konstrukce propůjčuje modelu Zehnder Charleston transparentní vzhled a nadčasovou eleganci.

 
 
Reklama