Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak včas poznat příliš hlučné tepelné čerpadlo

Jeden z nejčastějších problémů u tepelných čerpadel je jejich častá hlučnost. Tomuto nepříjemnému jevu se přitom dá snadno vyhnout. Podle čeho tedy lze příliš hlasité čerpadlo dopředu odhalit?

1. Nesprávná veličina

Tichost tepelného čerpadla stanovuje podle normy EN12102 akustický výkon. „Určení této hodnoty se provádí vždy v laboratoři. Hlučnost u čerpadla přitom roste logaritmicky a záleží tedy doslova na každém decibelu,“ upozorňuje Jakub Tykal, obchodní a marketingový ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel. Je třeba věnovat pozornost i tomu, zda se skutečně jedná o akustický výkon. Mnoho výrobců totiž hlučnost uvádí pouze hodnotou akustického tlaku, která ale není metodicky stanovená normou a není tedy porovnatelná.

2. Nevhodně dimenzované komponenty

Na hlučnost čerpadla mají zásadní vliv také nevhodně dimenzované komponenty. „Jedním z hlavních zdrojů hluku a vibrací je kompresor, proto u našich čerpadel plynule regulujeme jeho otáčky, což kromě delší životnosti znamená také celkově nižší hluk. Ze stejného důvodu používáme výparník s větší teplosměnnou plochou, přes který ventilátor nemusí hnát vzduch takovou rychlostí,“ říká Jakub Tykal z ACONDu. Je tedy třeba se již při výběru čerpadla zajímat o to, z čeho je zkonstruováno.

3. Špatné umístění

Další faktor, který hlučnost zásadně ovlivňuje, je místo, které mu na pozemku vybereme. „Prostor kolem čerpadla by měl zůstat volný. Blízký plot, keře nebo jiný objemnější předmět by fungoval jako odrazová plocha a zhoršoval tak akustické vlastnosti,“ varuje Jakub Tykal z ACONDu. Stejně tak není vhodné umisťovat čerpadlo pod okno dětského pokoje, ložnice či do rohu.


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 
Reklama