Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Použití topných kabelů ve žlabech a svodech - ochrana proti zamrznutí

Máte problémy se zamrzání okapů a svodů? Máme pro vás řešení v podobě topných kabelů a elektronické regulace.

Topné kabely se dají instalovat téměř na každou krytinu a do jakéhokoliv žlabu nebo úžlabí. Instalovaný topný kabel ve žlabech zajistí, že okapy a svody nezamrznou, díky čemuž se vyhnete možným problémům např. s rampouchy.

Topné kabely se do žlabů fixují speciálními plastovými úchyty. Při návrhu topných systému vycházíme z typu, materiálu a sklonu střechy. Dále je důležité, v jaké lokalitě se objekt nachází. Jiné podmínky pro ohřívání okapů jsou v horských oblastech a jiné např. v nížinách.

Vyhřívání okapů je celkem energeticky náročné. Aby systém fungoval, je potřeba do žlabů instalovat dostatečný výkon topných kabelů. Aby byl systém funkční a zároveň provozně přijatelný, doporučujeme instalovat regulátory, které snímají venkovní teplotu a přítomnost sněhu nebo ledu ve žlabech. 

Pro ohřevy okapů a střech většinou volíme klasické odporové topné kabely s výkony 20 W/m nebo 30 W/m. Samoregulační topné kabely doporučujeme instalovat pouze na malé aplikace, nebo pouze do svislých svodů. 

V případě novostaveb doporučujeme připravit ke žlabům přívody pro topné kabely a čidla, které se případně nemusejí využít, ale jestliže se zjistí, že vytápění okapů by bylo dobré instalovat, nemusí se řešit jak a kudy se v hotové stavbě natáhnou kabely ke žlabům - toto bývá většinou problém.

Topnými kabely je možné vyhřívat i příjezdové komunikace, sjezdy do garáží, nájezdové rampy a pod. O tom ale dalším článku na tzb-info.

Poptávky zasílejte na technik@elmaterm.cz

Děkujeme - team Elmaterm s.r.o.

ELMATERM s.r.o topné kabely a regulace


Elmaterm s.r.o.
logo Elmaterm s.r.o.

Instalujeme tepelná čerpadla, klimatizace a fotovoltaické elektrárny včetně nabíjecích stanic pro elektromobily. Dále dodáváme samoregulační topné kabely a topné rohože. Instalujeme vytápění okapů a střech, dále ohřev potrubí a venkovních ploch proti ...

 
 
Reklama