Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zdroje tepla a informace o vytápění na jednom místě: Infotherma 2019 se blíží

26. ročník mezinárodní výstavy Infotherma 2019 se uskuteční 21. – 24. ledna na Výstavišti Černá Louka Ostrava. Co pro vás pořadatelé připravili?

Kromě největší regionální přehlídky technologií pro vytápění je pro návštěvníky výstavy připraven rozmanitý doprovodný program, kde se mohou dozvědět o nejnovějších trendech nebo získat užitečné informace.

Kompletní informace o doprovodném programu výstavy Infotherma 2019 naleznete zde.

Jak doma využít a uskladnit energii ze slunce?

Úterý 22. 1.. 10:00 – 13:00, konferenční sál

Obnovitelné zdroje energie stále zlevňují, stát jejich pořízení pro domácnosti poměrně štědře podporuje a navíc elektřina ze sítě zdražuje. To jsou ideální podmínky na pořízení vlastního obnovitelného zdroje elektřiny nebo tepla. Jaké jsou možnosti využití slunečního záření v domácnosti? A jak nejlépe energii slunečního záření uložit? Tomuto tématu se budeme věnovat v doprovodném programu TZB-info na téma slunce v domě – jak v domácnosti využít a uskladnit energii ze slunce.

Program:

  • 10:00 – 10:20 Dotace na domácí fotovoltaiku a na solární ohřev vody
  • 10:20 – 10:45 Fotovoltaika s baterií je pojistka proti výpadku elektřiny nebo ne? Aneb o střídačích pro fotovoltaickou elektrárnu
  • 10:45 – 11:10 Jak uložit teplo ze slunce
  • 11:10 – 11:35 Nabíjení elektromobilu z domácí fotovoltaiky
  • 11:35 – 12:00 Fotovoltaika v bytě
  • 12:00 – 12:25 Solární ohřev vody – fotovoltaika nebo solární kolektor?
  • 12:25 – 12:50 Solární architektura – domy s maximálním využitím sluneční energie

Kontroly a výměny kotlů

Úterý 22. 1., 15:10 – 15:50, Pavilon A1

O blok se podělí Ing. Josef Hodboď, vedoucí redaktor vytápění na TZB-info a Ing. Zdeněk Lyčka, garant tématu roku 2019 VÝMĚNY KOTLŮ. Téma vzniklo jako reakce na blížící se zákaz provozu kotlů 1. a 2. třídy vstupující v účinnost od 1. 9. 2022.

Budeme hovořit o aktuálních možnostech čerpání tzv. kotlíkové dotace a o povinnosti provést pravidelnou kontrolu technického stavu a provozu spalovacích zdrojů. Povinnost kontrol kotlů v domácnostech zavedl Zákon o ochraně ovzduší (ZOO) a byla zpřesněna jeho letošní novelou. S novelou zákona je spojen cíl zavést na úrovni státu registr kontrol, jak, kdo a za kolik kontrolu provádí. Pro domácnosti bude mít výhodu v tom, že se omezí prostor pro podvodné jednání, stát naopak získá přehled u stavu kotlů, jejich zastoupení v domácnostech a bude moci přesněji a účinněji stanovovat podpůrná opatření směřující k omezení produkce emisí CO2.

Kontrola kotle na jedné straně přináší zátěž domácnostem, na druhé straně jim může hodně pomoci ve správném provozování kotle. Moderní teplovodní kotle na tuhá paliva jsou sice vybaveny elektronickým řízením, ale jejich provozovatel musí mít určité znalosti. A zde kontrolor, vyškolený u výrobce a s dobrou praxí, může hodně pomoci.

Jak měnit dodavatele elektřiny v době rostoucích cen?

Poradenství k cenám energií je standardní součástí výstavy Infotherma. Na stánku TZB-info (č. NA2/353) bude na dotazy návštěvníků tradičně odpovídat Jan Schindler, analytik nezávislého kalkulátoru cen energií TZB-info. Jak by se při výběru dodavatele rozmýšlel odborník, který nabídky energetických společností denně porovnává? Přijďte se zeptat!

Kotlíkové dotace jsou stále aktuální

Lokální topeniště byly i v roce 2018 hlavním zdrojem znečištění ovzduší v ČR. Snaha o jejich nahrazení za čistší zdroje s pomocí peněz EU tak bude pokračovat i v roce 2019.

Stručný přehled si můžete udělat například pomocí základní infografiky, kde zjistíte, zda máte na kotlíkovou dotaci nárok. A pokud se na vás kotlíkové dotace nevztahují nebo stavíte nový dům, podívejte se do aktualizovaného porovnání kotlíkových dotací s Novou zelenou úsporám.

 
 
Reklama