Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zdeněk Lyčka jmenován (soudním) znalcem pro kotle a tuhá paliva

Jen nemnoho odborníků v naší branži se zabývá problematikou malých zdrojů tepla na pevná paliva tak dlouhodobě a komplexně jako Ing. Zdeněk Lyčka. 6. 2. 2018 byl u Krajského soudu v Ostravě jmenován znalcem pro teplovodní kotle a lokální topidla na pevná paliva včetně znalectví pro paliva se specializací na tuhá biopaliva.

Dlouholetý spolupracovník redakce TZB-info Ing. Zdeněk Lyčka (přehled článků na TZB-info) byl 6. 2. 2018 na základě slavnostního slibu u Krajského soudu v Ostravě jmenován znalcem pro teplovodní kotle a lokální topidla na pevná paliva včetně znalectví pro paliva se specializací na tuhá biopaliva. Ze znalostí jeho dřívější odborné práce a vysokého stupně pečlivosti věříme, že jeho znalecké posudky budou významným přínosem při řešení soudní problematiky v oboru vytápění.


Ing. Zdeněk Lyčka, Infotherma 2018, stánek TZB-info, foto redakce

V těchto dnech také vychází kniha Kontroly teplovodních kotlů na pevná paliva, jejímž autorem je Ing. Zdeněk Lyčka. Kniha se zabývá podrobným výkladem problematiky pravidelných kontrol kotlů podle zákona o ochraně ovzduší.

Člen redakce TZB-info Ing. Vladimír Stupavský k ní napsal úvodník, který zde připojujeme z důvodu, že dobře charakterizuje osobnost Ing. Lyčky:

"Jen nemnoho odborníků v naší branži se zabývá problematikou malých zdrojů tepla na pevná paliva tak dlouhodobě a komplexně jako Ing. Zdeněk Lyčka. V dnešní turbulentní době, kdy se Evropa pomalu odklání od dosavadního trendu používání fosilních paliv k vytápění a výrobě elektřiny, je obzvlášť důležité sledovat anebo se dokonce spolupodílet na tvorbě legislativy a technických standardů, které formují nová pravidla, jak uspět na trhu ve stále více konkurenčním prostředí. Zdeněk, mimo jiné soudní znalec v oboru pevných paliv a spalovacích zařízení, se v těchto vodách vždy výborně orientuje a bývá u zdrojů informací. Velice často přispívá svým pohledem odborníka ke zlepšení stávajících předpisů, ale také k různým opravám nedostatků, které se při nově formulovaných normativních a legislativních opatřeních tu a tam objeví.
Velmi si považuji, že byl Zdeněk před pěti lety jednomyslně zvolen do představenstva národní asociace Klastr Česká peleta, která sdružuje stovku důležitých firem z oboru ekologického vytápění – od dodavatelů a producentů paliv přes topenářské firmy až po výrobce a prodejce kotlů a kamen na pevná paliva. Zdeněk je totiž svým způsobem unikát: spojuje praktické zkušenosti z konstrukcí teplovodních kotlů a automatických hořáků vlastní konstrukce se zkoušením tepelných zařízení a systémů, vše s dokonalou znalostí domácí i evropské legislativy a technických standardů. Ze Zdeňkových vědomostí a rad často čerpáme. Je jenom dobře, že tato kniha jeho zkušenosti rozšiřuje pro širší veřejnost."


Pozn. redakce:
Ing. Zdeněk Lyčka, znalec pro teplovodní kotle a lokální topidla na pevná paliva včetně znalectví pro paliva se specializací na tuhá biopaliva
Ing. Zdeněk Lyčka bude přednášet i v doprovodném programu blížícího se veletrhu Aquatherm Praha ve čtvrtek 1.3.2018 a rovněž zde bude křát novou knihu Kontroly teplovodních kotlů na pevná paliva:

Komíny a kontroly kotlů

pořádá: TZB-info a Společenstvo kominíků ČR
místo konání: vstupní hala 2, přednáškový sál – přízemí
moderuje: Ing. Josef Hodboď, TZB-info

Komín je nejnamáhavější část stavby. Nevyplatí se něm šetřit. Nová příručka Jak si doma zatopíte II. je určena spíše pro stavebníky a projektanty. V příručce jsou například detaily ke správnému provedení spalinové cesty, spotřeba spalovacího vzduchu a výpočet teploty sousedních materiálů. Kontroly kotlů jsou také velmi aktuální téma. Objevuje se problém zdvojení kontrol, nejasnosti i stran odborně způsobilé osoby i podoby dokladu o kontrole. Přijďte diskutovat a vyjasnit si názory. Toto téma doplní i slavnostní křest další nové knihy.

14:30 – 17:00
  • Problematika určení bezpečné teploty ve stavební konstrukci okolo komína – provětrávaná a neprovětrávaná mezera v souvislosti s půdními vestavbami.
  • Požární bezpečnost spalinových cest - Hasičský záchranný sbor.
  • Renoflex – flexibilní plastový odvod spalin pro kondenzační plynové kotle, ideální pro rekonstrukce, Ing. Jan Soukup, odborný konzultant pro Čechy, Brilon a.s.
  • Prezentace nové příručky – rádce provozovatelům topidel a krbů na pevná paliva
  • Kontroly kotlů - Ing. Zdeněk Lyčka, znalec pro teplovodní kotle a lokální topidla na pevná paliva včetně znalectví pro paliva se specializací na tuhá biopaliva
  • Slavnostní křest knihy Kontroly kotlů, kterou právě vydalo nakladatelství LING Vydavatelství s.r.o.
 
 
Reklama