Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

VRV IV nastavuje vyšší standard

Daikin opět nastavuje vyšší standardy - VRV IV nabízí tři revoluční inovace: řízení variabilní teploty chladiva, nepřetržité vytápění během odmrazování (také pro VRV tepelné čerpadlo) a VRV konfigurátor.

S novou již 4.generací VRV. VRV IV nastavuje Daikin vyšší standardy v oblasti efektivity, které znamenají další zlepšení již tak špičkového řešení VRV.

Nové jednotky VRV IV s technologií tepelného čerpadla byly oficiálně představeny v květnu 2012, k zakoupení budou od října 2012 a v březnu 2013 budou k dispozici s rekuperační jednotkou.

Řízení variabilní teploty chladiva umožní instalačnímu technikovi přizpůsobit systém přes výběr předvoleb. V průběhu roku je systém automaticky nastaven na nejvyšší úroveň účinnosti (stejná teplota chladiva v průběhu sezóny). S poklesem venkovní teploty roste schopnost systému poskytnout vyšší chladicí výkon, který však není požadován. S poklesem venkovní teploty roste účinnost díky příznivějšímu kondenzačnímu tlaku. Tato technologie poskytuje 25% nárůst sezónní účinnosti, protože systém průběžně upravuje teplotu chladiva v závislosti na celkové požadované kapacitě a na vnějších povětrnostních podmínkách.

Například v přechodném ročním období je aktivována technologie variabilní teploty chladiva, kdy s poklesem venkovní teploty roste teplota chladiva (zvyšuje se vypařovací teplota), tím se výkon systému VRV IV přizpůsobuje reálným požadavkům na chlazení. Díky této technologii výrazně roste účinnost systému VRV IV. Proto systém mění teplotu chladiva z 6 °C (dosud jediné nastavení) na vyšší teploty. Což má za výsledek spotřebování méně energie a výrazné zlepšení účinnosti v průběhu sezóny chlazení.

Nepřetržité vytápění během odmrazování je další revoluční novinkou, která z hlediska komplexního vytápění, povyšuje VRV IV na mnohem vyšší úroveň. To dělá z VRV IV nejlepší tepelné čerpadlo na trhu. Nepřetržité vytápění překonává jakékoliv domnělé nevýhody a pochybnosti z tepelného čerpadla, protože nepřetržité vytápění platí pro všechny výkonové velikosti, jakékoliv venkovní podmínky, pro každý jednotlivý cyklus odmrazování!

Proč je to tak důležité? U každého systému tepelného čerpadla dochází k namrzání venkovního výměníku v režimu vytápění. Námrazu na výměníku je nutné pravidelně odstraňovat během procesu, který nazýváme „odmrazování“. Tepelná čerpadla fungují v tzv. „obráceném cyklu“, kdy se v podstatě přepnou do režimu chlazení, které využívá teplo z vnitřních jednotek. To znamená, že vnitřní jednotky přestanou topit a přepnou do režimu chlazení. V určitých případech můžete cítit chlad, který „padá“ z vnitřní jednotky. Toto bylo standardem po 70 let a nyní Daikin představil mnohem komfortnější řešení – nepřetržité vytápění během odmrazování. Díky tomu můžou vnitřní jednotky i nadále poskytovat vytápění a komfortní vnitřní klima se udržuje po celou dobu.

Nové jednotky Daikin VRV IV s technologií tepelného čerpadla

Nový VRV konfigurátor je poslední částí z trojice novinek a nabízí pokročilé softwarové řešení, které zjednodušuje nastavení a přizpůsobení pro různé aplikace. VRV IV zjednoduší zprovoznění díky této nové možnosti připravit si všechna potřebná nastavení dopředu na počítači nebo mobilním zařízení. To znamená méně času stráveného na střeše ke konfiguraci venkovní jednotky. Průběžná údržba je také snazší i díky grafickému zobrazení, které umožňuje inženýrům vyhodnocení provozních dat a chyb.

VRV IV integruje inteligentní řešení

K doplnění systému VRV IV, Daikin nabízí také nové centrální řízení s dotykovým displejem – „Intelligent touch manager“, který nabízí intuitivní uživatelské rozhraní se zobrazeným půdorysem, a které může spravovat až 2560 skupin vnitřních jednotek. Tím Daikin nabízí nástroje pro maximálně efektivní řízení.

VRV IV systém může být napojen na širokou řadu vzduchotechnických jednotek, hydroboxů, vzduchových dveřních clon a kazetových jednotek s kruhovým výdechem se samočistícím dekoračním panelem. V této jednotce se každý den automaticky čistí filtr a tím se snižuje spotřeba energie v průběhu roku až o 50%. Tato kazetová jednotka je k dispozici také s čidlem, které snímá přítomnost osob v místnosti a pokud není nikdo přítomný, tak sníží nastavené hodnoty nebo se zcela vypne – tím se ušetří dalších 27% spotřeby energie.


Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.
logo Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.

Zastoupení firmy DAIKIN pro ČR - tepelná čerpadla DAIKIN, zásobníky TV, čističky vzduchu, klimatizační jednotky, Fan-coil jednotky, chladící jednotky - pro bytové domy, komerční sféru i průmyslové aplikace.

 
 
Reklama