Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na co si dát pozor při nákupu tepelného čerpadla?

Obchodníkům se lépe prodává poddimenzované tepelné čerpadlo. Ve finále ale chybějící výkon musí být doplněn bivalentní energií, která celkovou ekonomiku provozu podstatně zhoršuje. Na co se zaměřit?

Vybrat si správnou značku a dodavatele tepelného čerpadla může být v současné nepřehledné situaci na trhu náročným úkolem. Pro usnadnění Vašeho rozhodování a výběr takového produktu, se kterým budete trvale spokojeni, zde naleznete několik důležitých informací.

Na co se zaměřit a čemu je dobré se vyhnout?

S rostoucím výkonem tepelného čerpadla roste i jeho cena, neboť obsahuje větší a dražší kompresory, výměníky, expanzní ventily atd. Obchodníkům se proto lépe prodává poddimenzované tepelné čerpadlo. Ve finále ale chybějící výkon musí být doplněn bivalentní energií, která celkovou ekonomiku provozu podstatně zhoršuje.

Kromě toho slabé tepelné čerpadlo bude v provozu přetěžováno a zkrátí se jeho životnost. Správný návrh výkonu je proto základem úspěchu. Při stanovení výkonu je vhodné vycházet z tzv. tepelné ztráty objektu. Doporučené dimenzování výkonu tepelného čerpadla je v následující tabulce:

Příklad správného návrhu výkonu tepelného čerpadla pro objekt o tepelné ztrátě 10 kW
Příklad správného návrhu výkonu tepelného čerpadla pro objekt o tepelné ztrátě 10 kW
Tabulka navržených výkonů TČ

Pozn.: Pro orientační výpočet tepelných ztrát a potřeby tepla na vytápění je možno použít redakční on-line kalkulačku úspor.


Master Therm tepelná čerpadla s.r.o.
logo Master Therm tepelná čerpadla s.r.o.

Master Therm je český výrobce tepelných čerpadel vzduch-voda, země-voda, voda-voda s certifikací EHPA a registrací pro dotace. Tepelná čerpadla s tradicí od roku 1994 pro rodinné i bytové domy a průmyslové objekty všech velikostí. Výroba, projekt, ...

 
 
Reklama