Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

S kotlíkovými dotacemi až 127 tisíc na tepelné čerpadlo

V České republice je přes půl milionu domácností, které topí neekologickými kotli na pevná paliva. Ministerstvo životního prostředí proto spustilo nový program Státního fondu životního prostředí tzv. kotlíkové dotace

Díky těmto dotacím si mohou žadatelé z řad majitelů rodinných domů pořídit nové ekologičtější zdroje se státní podporou až 127,5 tisíc korun. Mezi nimi i vysoce úsporná tepelná čerpadla NIBE, která splňují přísná kritéria daná Evropskou unií.

Tepelná čerpadla NIBE plní vysoké minimální topné faktory a jejich provoz je méně finančně i fyzicky náročný než u kotle na pevná paliva. Jejich účinnost se při výkonu 4 – 16 kW pohybuje mezi 180 a 203 procenty. Distributoři elektrické energie navíc pro provoz tepelného čerpadla poskytují domům levnou sazbu elektřiny.

Cílem programu je v první výzvě pomoci vyměnit alespoň 20 tisíc kotlů a rozdělit až 3 mld. korun, které se čerpají z fondů Evropské unie. Maximální výše způsobilých výdajů pro domácnost je stanovena na 150 tisíc korun, přičemž nejvyšší dotace ve výši 80 % je vyčleněna právě na výměnu za tepelné čerpadlo. V krajích se zhoršenou kvalitou ovzduší získají žadatelé ke stávající podpoře navíc 5 %.


NIBE ENERGY SYSTEMS CZ
Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.
logo NIBE ENERGY SYSTEMS CZDružstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.

Divize NIBE ENERGY SYSTEMS zastoupená společností DZ Dražice. V nabídce NIBE jsou tepelná čerpadla všech typů. Venkovní jednotky vzduch-voda využívající venkovní vzduch a jsou vyrobené z kvalitní nerezové oceli a efektivně pracují až do teploty -25 °C. ...

 
 
Reklama