Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrické podlahové topení Raychem – druhá signální pro rok 2020

Různé směry tepla, krása domova i výhled do řešení požadavků budoucích a navíc velmi přesná a efektivní regulace. To vše je současnost elektrického podlahového topení značky Raychem.

S podlahovým topením stačí ke stejnému vnímání optimální tepelné pohody o dva až tři stupně méně než u jiných typů vytápění. Přičemž každý stupeň dolů znamená snížení nákladů o 6 %. Pokud zvolíte toto topení jako hlavní, můžete získat od elektrických závodů sazbu D45, což v praxi znamená poloviční tarif oproti běžnému. V kombinaci s novými technologiemi samoregulačních elektrických kabelů a řídících jednotek Raychem dochází ke zvýšení komfortu a zároveň dalším úsporám. Hlavní úspory (a zároveň komfort) ale plynou především z principu, na kterém je podlahové vytápění založeno. Ten je charakterizován skutečností, že teplo je do prostoru vyzařováno rovnoměrně celou plochou podlahy. Jednou z uživatelsky dobře ověřitelných výhod je pak to, že rozdíl mezi teplotou u nohou a u hlavy je menší, než u jiných typů vytápění. Teplý vzduch totiž stoupá od podlahy pomalu a rovnoměrně, takže kromě lepšího vertikálního rozložení teploty se v místnosti nevytvářejí ani nepříjemné zóny studeného a teplého vzduchu. Jak teplý vzduch stoupá vzhůru, tak pomalu chladne a tím se brzdí rychlost jeho stoupání i ochlazování. Vrstvy vzduchu jsou pak nejteplejší u podlahy a směrem nahoru ke stropu postupně chladnou. Když sedíme nebo ležíme, což děláme většinu času stráveného doma, pak optimálně využíváme to, co nám specifika podlahového vytápění nabízí nejlépe. Když se chceme někam přesunout, pak se v chladnějším pásmu pohybuje pouze horní třetina našeho těla a od nohou je nám stále stejně teplo, což je pro subjektivní vnímání tepelné pohody rozhodující. Díky rovnoměrnému celoplošnému ohřívání vzduch v místnosti prakticky neproudí a dochází k minimálnímu víření prachu, to je vhodné zejména pro alergiky.

Co děti? Ano, mají si kde hrát!

Obrázek: Celoplošné podlahové vytápění Raychem – Váš komfort i úplná spokojenost
Obrázek: Celoplošné podlahové vytápění Raychem – Váš komfort i úplná spokojenost

Tento princip podlahového topení ocení i rodiny s malými dětmi. Při klasických způsobech vytápění totiž dochází k opačnému procesu – místnost je ohřívána od shora dolů. Teplota je většinou nastavená tak, aby její požadovaná hodnota byla v úrovni prsou dospělého člověka. Děti, které si hrají na podlaze, se tak dostávají do zóny s nejnižší teplotou. Kvůli nim je pak nutné přitápět. Ve výsledku je v horních vrstvách, ve kterých se přesunujeme, nedýchatelně a na podlaze to jde. Je to uživatelsky nepříjemné a drahé. V tomto ohledu je podlahové topení optimální a nenahraditelné. Při použití inteligentního samoregulačního kabelu Raychem, který pracuje s rozlišením na 1 centimetr a umí rozeznat teplotu svého okolí, máte navíc jistotu, že přímo pod zadečkem vašeho batolete se topit nebude. A pokud by se potomek rozhodl, že je mu přece jenom horko (nebo zima), pak je velkou výhodou elektrického podlahového topení možnost rychlé reakce a nastavení aktuální potřeby teploty v interiéru.

Elektrické podlahové topení je nepřehlédnutelným příspěvkem i pro estetiku interiéru. Odpadají trubky, radiátory, plynové spotřebiče se začouzenými zdmi a tlustými přívodními trubkami plynu a další tělesa, která kvůli normám nelze ukrýt ve zdech či pod podlahou. Prostor působí esteticky čistě a mnohem lépe se dá pracovat s plochami a jejich estetickým řešením.

Mohlo by vás zajímat:
Elektrické podlahové topení Raychem aneb originál je jen jeden

Raychem – druhá signální

WiFi termostat Raychem SENZ pro snadné ovládání topení z mobilu nebo tabletu
WiFi termostat Raychem SENZ pro snadné ovládání topení z mobilu nebo tabletu
Logo 12 komplexní záruka

Elektrické podlahové vytápění se dá velmi přesně a efektivně regulovat. Hlavní zásadou je, že elektrické podlahové vytápění je nutné regulovat vždy – minimálně pak snímat teplotu podlahy. V některých případech – např. v koupelně, kde je v kombinaci s podlahovým topením použitý i koupelnový radiátor – tzv. žebřík pro sušení ručníků, je nutné mít na termostatu pro podlahové topení nastaven pouze senzor teploty podlahy. Radiátor by totiž velmi rychle ovlivnil prostorové čidlo termostatu pro podlahové topení a kýžený příjemný pocit teplé podlahy by se nedostavil. Ve většině ostatních místností je doporučována kombinace snímání teploty zabudovaným senzorem prostorové teploty přímo v termostatu a kabelovým – podlahovým senzorem umístěným ve flexibilní instalační hadici v podlaze. Je to ideální způsob regulace umožňující řídit požadovanou teplotu pro každou místnost zvlášť. V jednotlivých typech místností, vzhledem k jejich praktickému využívání, není stejný provoz: jindy a na jinou teplotu potřebujeme topit v ložnici, kuchyni či dětském pokoji. Z tohoto hlediska si můžete nastavit rozdílný časový program, kdy termostat udržuje komfortní teplotu (tj. příjemnou teplotu pro běžný provoz). Výrazného šetření nákladů pak lze dosáhnout snížením teploty na úsporný noční provoz, kdy je pokles teploty zhruba 2–3 °C. V každé místnosti tedy můžete mít rozdílnou teplotu řízenou časovým programem měnícím její hodnoty podle potřeby. Tím vším lze výrazně šetřit energii při zachování maximálního komfortu vytápění.

Designový termostat Raychem GREEN LEAF pro regulaci nejen podlahového vytápění
Designový termostat Raychem GREEN LEAF pro regulaci nejen podlahového vytápění
Logo 12 komplexní záruka

Mnozí majitelé elektrického podlahového topení často nevyžadují speciální časový program. Nastaví si požadovanou hodnotu příjemné teploty a tu regulují pouze otočením regulačního kolečka na termostatu. Takovou možnost řešení nabízí například elektronický termostat Raychem R-TE snímající teplotu ve třech režimech: pouze teplotu podlahy, kombinovanou teplotu prostoru a podlahy, případně pouze teplotu prostoru. Při použití režimu pouze snímání teploty prostoru je možné tento termostat aplikovat jen pro regulaci samoregulačního inteligentního topného kabelu T2Red. Samozřejmostí je pak možnost nastavení minimální nebo maximální teploty podlahy. Tato funkce je důležitá v případě, když výrobce podlahové krytiny požaduje maximální teplotu podlahy. Tedy teplotu, kterou nesmí podlahová krytina přesáhnout, jinak by došlo k poškození materiálu.

Termostaty Raychem Green Leaf, Senz a Senz-WIFI

Všechny tyto funkce naleznete také u dotykového termostatu Raychem Green Leaf (Zelený lístek), který se oproti dříve zmiňovanému termostatu vyznačuje také funkcí týdenního časování. Novinkou je termostat Green Leaf přizpůsobený do běžné kulaté instalační krabice – hezké, praktické, užitečné, estetické a se zárukou 12 let!

Ještě větší novinkou, hodnou závěru druhé dekády 21. století, je termostat nové generace Raychem Senz a Senz-WIFI. Je krásný, užitečný a inteligentní.

Mezi jeho schopnosti například patří:
  • Adaptivní funkce, která zajišťuje požadovanou teplotu, když ji potřebujete.
  • Sledování spotřeby energie k zajištění hospodárnosti a pohodlí.

Moderní možnosti termostatu Senz-WIFI nabízí:

  • Možnost připojení k vybrané síti Wi-Fi.
  • Úpravy programů a nastavení teploty prostřednictvím smartphonu nebo tabletu.
  • Sledování účinnosti instalace.
  • Řízení až 32 zón (pokojů a/nebo domů).
  • Ovládání podlahového vytápění pomocí bezplatné aplikace SENZ-WIFI.
  • A mnoho dalších funkcí.

To vše umí Raychem.

2020

Topný kabel T2Green je ideálním řešením pro nízkoenergetické stavby
Topný kabel T2Green je ideálním řešením pro nízkoenergetické stavby
Oblíbené topné kabely Raychem T2Blue vhodné pro hlavní, nebo doplňkové podlahové topení
Oblíbené topné kabely Raychem T2Blue vhodné pro hlavní, nebo doplňkové podlahové topení

Rok 2020 bude pro stavebnictví významný tím, že od tohoto data všechny nově postavené domy budou muset být v pasívním standardu. Tuto událost již dnes předjímá další novinka Raychemu, kterou je odporový topný kabel T2 green s výkonem 5 W na metr délky kabelu. Je vhodný pro pasivní domy podobně, jako se pro domy s nízkou náročností energie hodí také kabel T2 Red. Příkladem může být spotřeba konkrétního rodinného domu ve Studénce s obytnou plochou 100 m2 obývaný 5 dospělými osobami.

Celková roční spotřeba za energie domu, tzn. topení, svícení, vaření, praní, žehlení a ohřev teplé užitkové vody, činí 23 000 Kč. To je 4 600 Kč na osobu/rok.

A to si myslíme, že je dobrý vzkaz do roku 2020.

Samoregulační technologie Raychem se pro své unikátní vlastnosti často stává předmětem pokusů o napodobení. Žádný z těchto pokusů však nemá parametry a výdrž originálu.
Samoregulační technologie Raychem se pro své unikátní vlastnosti často stává předmětem pokusů o napodobení. Žádný z těchto pokusů však nemá parametry a výdrž originálu.

Technologie samoregulace

Firma Raychem jako první vypracovala a uvedla na trh v roce 1970 samoregulační topné kabely. Tyto kabely dodávají příslušné množství tepla přesně tam, kde je to potřebné. Pokud se teplota prostředí snižuje, pak kabel vytváří více tepla. V případě, že okolní teplota stoupá, pak se množství vytvářeného tepla zmenšuje. Výhod spojených s touto technologií je však mnohem více:

  • Inteligentní kabely se mohou křížit bez nebezpečí přehřátí.
  • Délka topných kabelů se může upravovat dle momentální potřeby, takže nejste omezeni v momentech, kdy se projekt instalace odchyluje od skutečné situace na staveništi.
  • Jednoduché projektování.

Raychem topné systémy
logo Raychem topné systémy

Elektrické topné systémy. Vynálezce samoregulační technologie. Úsporné elektrické podlahové topení, ochrana okapů a svodů, venkovních ploch a potrubí. Detekce úniku kapalin s mimořádnou přesností. HWAT - Energeticky a ekonomicky úsporný systém pro ...