Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Káže vodu, pije led

Vlastně skoro doslova. Nemožné?! Stalo se to během letošních lednových mrazů vysokému manažerovi firmy, která je v teplé vodě soudobou legendou.

Následující popis situace asi polechtá mrazem majitele starších rodinných domů, nedávno rekonstruovaných domků nebo domů, které na rekonstrukci teprve čekají.

Určitě se najde spousta těch, kteří při „výhodné“ koupi nové nemovitosti v předchozích dvou teplých zimách možná leccos podcenili či přehlédli.

Svoboda to jistí

Značka Raychem je vlajkovou lodí v oblasti elektrických topných systémů a – v poslední době se prosazujícího revolučního systému HWAT na údržbu a úsporu teplé vody a systému na rozmrazování okapů a svodů FroStop. Jeden z manažerů této nadnárodní značky dokončil na podzim rekonstrukci podkrovního bydlení v obci s nádherným okolím ve Východních Čechách. Adaptace proběhla dobře, vše bylo zajištěno tak, jak mělo být. Alespoň se tak domníval. Ovšem jednoho nedávného sobotního rána vzala jeho představa za své. Vstal a zjistil, že neteče voda. Ani teplá, ani studená. Žádná. I pro šikovného manažera v pyžamu je taková situace nečekaným oříškem. Začal tedy vylučovací metodou: tam, kde se topí a voda vede ve zdi poblíž, tak tam to asi nebude. Jediná možnost, která připadala v úvahu, bylo napojení na vodu z druhého bytu, které vede půdou. Odhodlal se poprvé jít na vlastní oči se přesvědčit, co tam řemeslníci vlastně vytvořili, a nestačil se divit. Plastová trubka byla ledabyle položená na stropní izolaci bez nějakého alespoň základního zaizolovaní a zakrytování. Voda, vlastně led v ní měl tu správnou teplotu do skleničky s whisky, pokud ji ovšem s ledem pijete.

Mírně řečeno: Řemeslník, který přípojku prováděl, asi neměl svůj den. Zřejmě zapomněl i na základní řemeslné postupy a pravidla. Pro normálního člověka malér, pro onoho nejmenovaného manažera „jen“ nepříjemnost k řešení. Vyndal ze županu telefon a povolal pana Jiřího Tetoura, šéfa firmy Vetra, která systémy Raychem nabízí a montuje, a ten celý „radostný“, že i v sobotu může pro změnu pracovat, se během dvou hodin dostavil.





Samoregulace a rychlá práce

Situaci vyřešili pomocí samoregulačního topného kabelu ETL, zajišťující ochranu potrubních vedení v budovách a jejich okolí před mrazem. Kabel přelepili hliníkovou páskou, potrubí řádně zaizolovali a tím se v podstatě vyřešil celý problém. Časově byla celá akce náročnější, protože oba při práci lavírovali na úzkém prkýnku ve strachu, že pokud šlápnou vedle, mohli by se sádrokartonem propadnout o patro níž. Vzhledem k bohatýrské postavě a tomu odpovídající váze jednoho z nich by to byla jistota. A propadnout se k rodině do jídelny?! Jen představa té ostudy dokonce předčila i strach z pádu.

Samotná aplikace kabelu na potrubí tak, jak jsme ji popsali, může probíhat velmi rychle, protože není technicky náročná - topný kabel se jednoduše upevní k trubce pod tepelnou izolaci. Topné kabely FroStop Green, FroStop Black a ETL-10/FrostGuard mohou být použity na každý druh potrubí – měděné, pozinkované, z nerezové oceli, plastové i kompozitní, zkrátka bez omezení. Pro montáž na plastové potrubí je třeba použít hliníkovou pásku ATE-180, která musí pokrýt kabel po celé jeho délce. Při použití izolace obsahující rozpouštědla nebo bitumeny je nutné vybrat kabely s fluoroplymerovým ochranným pláštěm, například typu BTV2-CT.





Inteligentní kabel

Technologie samoregulačních kabelů je často a právem nazývaná slovy inteligentní kabel. Firma Raychem jako první patentovala a uvedla na trh v roce 1970 samoregulační topné kabely. Dodávají příslušné množství tepla přesně tam, kde je to potřebné. Pokud se teplota prostředí snižuje, pak kabel vytváří více tepla. V případě, že okolní teplota stoupá, pak se množství vytvářeného tepla zmenšuje. Výhod je však mnohem více. Inteligentní kabely se mohou křížit bez nebezpečí přehřátí. Dokáží totiž rozpoznat doslova každým milimetrem své délky okolní teplotu a také se ve stejných intencích přizpůsobit. V praxi to vypadá tak, že kabely topí skutečně jen tam, kde je to opravdu zapotřebí.

Navíc se může upravovat jejich délka, a to dle momentální potřeby, takže nejste omezeni v momentech, kdy se projekt instalace odchyluje od skutečné situace na staveništi.

Díky těmto vlastnostem je práce s inteligentními samoregulačními kabely rychlá a efektivní. Ne bez významu je i fakt, že po sobě nezanechává odpad v podobě rozřezaných kousků kabelů.





Poučení

Vždycky jsme kázali, jak je důležité izolovat a pak ještě izolovat. Ale dokud to člověk neprožije sám v praxi, tak to má jen naučené. A já jsem si díky tomu „znovu“ uvědomil, že izolace je skutečně klíčová. Kdyby to potrubí bylo zaizolované tak, jak má – tzn. stejný poměr velikosti izolace jako je velikost potrubí, tak by se tohle nestalo. Například pro náš systém na udržování teplé vody HWAT tohle pravidlo platí dvojnásob. Izolace je prostě vždy zásadní. My jsme problém vyřešili pomocí kabelu ETL/FrostGuard, který se dá jako hotový výrobek koupit i ve velkoobchodní síti. Funguje na bázi zapínání do zásuvky. Dá se k němu přidat i obyčejný termostat tak, aby kabel netopil permanentně a spínal jen při určité teplotě.

Stane se tak díky teplotnímu čidlu, které je dobré umístit pod izolaci na potrubí. Jedině tak dokážete ohlídat teplotu média (vody), která nesmí klesnout pod určitou hranici, pak už je to nebezpečné,“ vyprávěl Petr Svoboda se sklenkou nápoje v ruce. Ani jsme tak nijak nikdo nenašli odvahu se ho zeptat, odkud že je ten led ve sklenici. :-)





Pointa

Příběh to sice až tak humorný není, toho jsme si vědomi, ale přináší velmi zajímavou informaci. Že totiž nikdy není pozdě, i když nastane krizová situace. Ačkoli voda v trubce zamrzne, nemusíte čekat do jara, než sluníčko zahřeje střechu či jinou část vaší nemovitosti. Nemusíte v domě zakládat ohýnek v naději, že led v trubkách povolí „i kdyby měl ten barák shořet“. Jak je z příkladu zřejmé, dá se logickou úvahou poměrně rychle přijít na to, kde je problém a ten pak snadno řešit.

Možná namítnete, že je to všechno hezké, ale co dělat v situaci, když se nedostanete k potrubí po celé délce? Co pak? I toto lze řešit pomocí výše zmiňované technologie, tzv. průchodkou, jelikož kabel ETL má jako jediný certifikát na použití v pitné vodě.

Takže ani v těchto mrazivých dnech určitě není pozdě potrubí ošetřit, jde jen o to, jaký systém zvolit. Výběr a možnosti jsou dostatečné.


Raychem topné systémy
logo Raychem topné systémy

Elektrické topné systémy. Vynálezce samoregulační technologie. Úsporné elektrické podlahové topení, ochrana okapů a svodů, venkovních ploch a potrubí. Detekce úniku kapalin s mimořádnou přesností. HWAT - Energeticky a ekonomicky úsporný systém pro ...