Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Automatické kotle v 5. emisní třídě s možností získání dotace

Díky současnému, téměř jarnímu počasí nastává ideální čas na výměnu starého kotle za nový, mnohem modernější a hlavně úspornější. Navíc nový zákon o ochraně ovzduší českým domácnostem nařizuje, aby do budoucna využívaly pouze kvalitní a nízkoemisní kotle.

Jaké státní dotace lze získat?

Kotlíková dotace ve výši 60 000 Kč

Společný program SFŽP a krajských úřadů na podporu výměny kotlů, tzv. Kotlíková dotace je v současné době sice pozastavena, ale již nyní se hovoří o znovuspuštění jak v Moravskoslezském kraji, tak i v dalších krajích. Pokud máte zájem o využití těchto dotací, již dnes kontaktujte infolinku o dotacích na tel.: 777 321 295.

Dotace platí pro výměnu stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové efektivní nízkoemisní zdroje a je poskytována nejen na automatické kotle, ale i na zplyňovací kotle značky VERNER.

Nová Zelená úsporám ve výši 80 000 Kč

Podobně jako kotlíková dotace, tak i dotaci Nová zelená úsporám je určena na výměnu neekologického zdroje za efektivní, ekologicky šetrný zdroj tepla. Dotace bude znovu spuštěna od dubna 2014, ovšem připravte se již nyní.

O dotaci lze žádat i samostatně pouze na kotel na biomasu. Není nutné kombinovat výměnu zdroje vytápění se zateplením apod. Dotace je poskytována plošně pro celou Českou republiku a je poskytována i na kotle na kusové dřevo a interiérové kotle značky VERNER.

Společnost VERNER Vám zdarma získat dotaci na zplyňovací, automatické a interiérové kotle značky VERNER. Více informací na dotace@verner.cz nebo na tel.: 777 321 295.

Automatické kotle VERNER – 25 a 48 kW

Automatické kotle VERNER A251 a A501 o jmenovitém výkonu 25 (7,5–28 kW) a 48 (15–55 kW) jsou určeny pro komfortní, úsporné a ekologického vytápění rodinných domů, bytových jednotek, zemědělských budov, škol, hotelů, firem a obdobných objektů.

 

Automatický kotel VERNER A251
Automatický kotel VERNER A251

Přednosti automatického kotle VERNER:

  • Emisní třída 5 – lze provozovat i po roce 2022
  • Rozmezí výkonu 30 % až 120 %
  • Spalování dřevěných pelet, agropelet, obilí a dalších 57 druhů paliv
  • Plně automatický provoz včetně zapalování
  • Možnost lambda sondy (model A251LS, A501LS)
  • Česká kvalita ověřená trhem
  • Záruka 5 let na kotlové těleso
  • Možnost externích zásobníků paliv včetně automatických dopravních cest

Inovativní technologie

  • Pohyblivý rošt
  • Vodou chlazená dvířka
  • Masivní žáruvzdorná vyzdívka spalovacího prostoru
  • Inteligentní elektronická regulace
  • Ovládání přes mobilní telefon
Typ kotleJmenovitý výkon
[kW]
Rozsah výkonu
[kW]
Cena bez DPH
[Kč]
VERNER A251257,5–28106 000
VERNER A5014815–55129 000

V základní ceně kotle je obsažen zásobník paliva, elektronická regulace, šnekový dopravník a automatické zapalování paliva.

Seznam schválených výrobků pro dotační titul NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM

  • SVT402 –  automatický kotel VERNER A251(LS) – emisní tř. 5
  • SVT816 – automatický kotel VERNER A501(LS) – emisní tř. 5
 

Příklad instalace: Automatické kotle VERNER jako základ kaskádové kotelny



V krásném prostředí Orlických hor, v obci Sedloňov, je umístěn dvoupodlažní objekt dětského domova s kapacitou 36 ubytovaných dětí a školní jídelnou s celodenním stravováním 50 osob.

Celý objekt vytápí kaskáda dvou automatických kotlů na pelety, agropelety a obilí značky VERNER o celkovém jmenovitém výkonu 96 kW. Automatické kotle VERNER obsahují unikátní pohyblivý rošt, díky kterému je možné bezproblémově spalovat téměř 60 druhů paliv. Kotle se dále vyznačují vysokým komfortem obsluhy a automatickým provozem, který zajišťuje vysoce inteligentní řídící jednotka s jednoduchým uživatelským rozhraním.

Součástí zmodernizované kotelny je i automatické odpopelnění, které zajišťuje odvod popela mimo spalovací prostor a šnekové dopravní cesty, které zabezpečují plynulé a automatické doplňování paliva.

Pro skladování bigbagů s palivem je vyčleněn prostor bývalé uhelny, kde je pomocí speciálního zvedacího zařízení bigbag přesypán do zásobníku, ze kterého je palivo pomocí dopravní cesty přivedeno do vestavěné násypky automatického kotle.

Zajímavostí celé instalace je benzínový agregát, který v případě výpadku elektrické energie, který není v těchto horských oblastech výjimečný, zajistí výrobu elektřiny pro provoz celé kotelny.

Kotelna dále obsahuje i akumulační nádrž o objemu 800 l, která je provozována souběžně jako průtokový ohřívač teplé užitkové vody. Pomocí GSM komunikace je možné kotelnu obsluhovat i na dálku prostřednictvím mobilního telefonu.

Původním zdrojem tepla byl litinový kotel VSB na pevná paliva spalující koks. Díky výměně starého kotle za automatický kotel VERNER na biomasu má dětský domov nejen ekologický zdroj tepla, který již neznečisťuje okolní horskou přírodu, ale výrazně uspoří i jejich rozpočet.

V původním zdroji ročně spálili cca 30 t koksu v ceně 240 000 Kč. Nově bude potřeba cca 40 t pelet v ceně 126 000 Kč, které jim dodá nedaleký výrobce. Oproti původnímu zdroji tepla, tak roční úspora na palivu činí téměř 50 %, tedy 114 000 Kč. Dále navíc není nutný celodenní dohled nad kotelnou.


Kaskáda kotlů VERNER
Kaskáda kotlů VERNER

 
 
Reklama